NVWA: Verdiep je als consument vooraf bij aanschaf van een pup

Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komen tijdens inspecties helaas regelmatig honden tegen die in slechte omstandigheden zijn gefokt voor de snelle verkoop. Dit en meer is te zien in de reportage met NVWA-inspecteur Paul Visscher op controle bij een grote hondenhandelaar.

puppys-in-winkelwagen
Beeld: ©NVWA

Tekortkomingen in huisvesting en socialisatie van puppy’s hebben vaak grote gevolgen voor de honden en de toekomstige baasjes. Daarom is het belangrijk om je als koper vooraf goed te verdiepen in de herkomst van een pup.

Alert op diergezondheid

De vraag naar (jonge) honden in Nederland is groot. En als koper kun je het risico lopen een puppy aan te schaffen bij een malafide handelaar die de diergezondheid en het welzijn niet goed op orde heeft. Honden die in slechte omstandigheden worden geboren zijn angstiger en kunnen op latere leeftijd gezondheidsklachten en gedragsproblemen ontwikkelen. Ook als koper heb je hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Check daarom altijd de volgende zaken als je een jong hondje koopt:

  • de pup is niet jonger dan 7 weken (verplicht)
  • bezoek de fokker en controleer de plek waar de hond en het moederdier verblijft
  • vraag aan de fokker waar het dier vandaan komt en hoe deze gesocialiseerd is
  • de pup is voorzien van een chip (verplicht)
  • de pup is geregistreerd en heeft een Europees paspoort (verplicht)
  • de pup is ontwormd en ingeënt
  • en laat de gezondheid van het dier vóór de koop controleren door een dierenarts

‘Mensen willen heel graag en heel snel een hondje’

Paul Visscher is inspecteur hondenhandel bij de NVWA en herkent de grote vraag naar honden en onzorgvuldigheid bij aanschaf: “Mensen willen heel graag en heel snel een hondje. En het liefst niet te duur. Er zijn te weinig honden voor de grote vraag en dan gaan mensen de randjes opzoeken. Als een koop te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. De kans is dan groot dat het een miskoop is.” Daarom is vooronderzoek belangrijk voor je een pup aanschaft. Deze pagina kan je daarbij helpen.

In de videoserie ‘ons toezicht’ volgen we Paul Visscher tijdens een inspectie bij een grote hondenfokker en handelaar. Unieke beelden die je als consument een beeld geven van hoe het er bij malafide fokkers in Nederland aan toe kan gaan.

In juni 2022 is er door de gemeente, politie en NVWA een gezamenlijke inspectie gedaan. Bij deze inspectie zijn door de NVWA overtredingen vastgesteld op het gebied van het Besluit houders van dieren. Overtredingen op het gebied van registratie en identificatie worden momenteel onderzocht. Deze overtredingen kunnen er toe leiden dat er zowel een strafrechtelijk als een bestuursrechtelijke handhavingstraject ingezet gaat worden.

Inspecties NVWA

Naast het actief informeren van fokkers en handelaren voert de NVWA inspecties uit om te controleren of fokkers zich aan de regels houden. In 2021 hebben we 211 inspecties uitgevoerd bij verkopers van honden, fokkers, handelaren, dierenasielen en opvangadressen. Bij verkopers van honden, fokkers en handelaren waren er 152 niet akkoord en 44 akkoord. De NVWA voert risicogericht toezicht. Dit doen we op basis van meldingen, signalen en handhavingsverzoeken.

Bij de inspecties op fokkers en handelaren keken dierenartsen en inspecteurs van de NVWA naar de bouw, het welzijn en de gezondheid van de gefokte dieren. Ook werden de leefomstandigheden gecontroleerd, en werd gekeken of ingevoerde dieren een geldige rabiësvaccinatie en de juiste papieren hadden. Meer lees je in onze inspectieresultaten 2021.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).