Kleine toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen

Wilt u als fabrikant investeren in een middel voor een kleine teelt of een middel dat om een andere reden weinig wordt toegepast? Dan kunt u (financiële) ondersteuning vragen.

Wat zijn kleine toepassingen?

Met kleine toepassingen bedoelen we situaties waarin een gewasbeschermingsmiddel beperkt wordt gebruikt. Er is sprake van een ‘kleine teelt’ of een ‘uitzonderlijke behoefte’.

Kleine teelt

Het middel is bedoeld voor een gewas dat op kleine schaal wordt geteeld in Nederland. Er is sprake van een kleine teelt als er 5.000 hectare of minder van het gewas wordt geteeld. Bij bedekte teelt gaat het om 1.000 hectare of minder.

Kleine teelten in Nederland staan in de Lijst Kleine Toepassingen. De NVWA en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) stellen deze lijst samen op.

Uitzonderlijke behoefte

Het middel wordt gebruikt in een grote teelt, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld:

  • Het middel wordt gebruikt tegen een ziekte of plaag die weinig voorkomt.
  • Het middel wordt gebruikt bij een teeltwijze die weinig voorkomt, bijvoorbeeld de bedekte teelt van een gewas dat over het algemeen buiten geteeld wordt.

Steun voor fabrikanten

Voor fabrikanten is het vaak niet rendabel om te investeren in een kleine toepassing van een middel. Het is vaak niet mogelijk om de kosten voor ontwikkeling en toelating terug te verdienen. Daarom bieden het bedrijfsleven en de overheid steun bij kleine toepassingen.

Waarom is deze steun er?

Voor fabrikanten is het moeilijk om investeringen in kleine toepassingen terug te verdienen, maar telers kunnen wel behoefte hebben aan middelen voor kleine toepassingen.

  • In Nederland worden veel gewassen op kleine schaal geteeld. Deze gewassen zijn net zo gevoelig voor ziekten en plagen als gewassen die op grote schaal worden geteeld, zoals aardappel en tarwe. Bovendien is de economische waarde per hectare meestal groter.
  • Net als voor grote toepassingen geldt dat voor kleine toepassingen gewasbeschermingsmiddelen nodig kunnen zijn voor geïntegreerde gewasbescherming (ook wel: IPM, Integrated Pest Management). Dit systeem beperkt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, onder andere door eerst preventieve maatregelen te nemen. Chemische middelen worden alleen ingezet als het echt niet anders kan.

NLKUG-procedure

Wilt u toelating aanvragen voor een kleine toepassing? Dan kunt u gebruikmaken van de nationale uitbreiding kleine toepassingen gewasbeschermingsmiddel (NLKUG)-procedure. Dit is een vereenvoudigde aanvraagprocedure. De aanvraag gaat sneller en is goedkoper dan een aanvraag voor een grote toepassing.

Nederland heeft de NLKUG-procedure ontwikkeld om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij kleine toepassingen te vergemakkelijken en te stimuleren. Deze procedure is mogelijk op basis van EU-verordening 1107/2009. Hierin staat dat EU-landen maatregelen mogen nemen om de toelating van gewasbeschermingsmiddelen voor kleine toepassingen uit te breiden.

Voorwaarden voor aanvraag

Meer informatie

Op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vindt u meer informatie over de NLKUG-procedure.

Loket Kleine Toepassingen

Het Loket Kleine Toepassingen is opgezet om problemen rond kleine toepassingen zoveel mogelijk op te lossen. Het loket is een onderdeel van de NVWA en geeft adviezen aan het bedrijfsleven en de overheid. Als fabrikant kunt u zelf contact opnemen en om een advies of beoordeling vragen.

Beoordeling kleine toepassing

Wilt u gebruikmaken van de NLKUG-procedure, maar staat de toepassing niet op de Lijst Kleine Toepassingen? En vindt u dat het wel om een kleine toepassing gaat? Bijvoorbeeld een uitzonderlijke behoefte of een nieuw gewas dat op kleine schaal geteeld wordt? Dan kunt u het Loket Kleine Toepassingen vragen om dit te beoordelen. Stuur altijd een onderbouwing mee bij uw aanvraag.

Het loket stelt een advies op. Bij een positief advies kunt u een aanvraag indienen via de NLKUG-procedure. Stuur het advies mee met uw aanvraag. Het Ctgb volgt het advies van het loket.

Contact

Heeft u vragen over kleine toepassingen, of wilt u advies? Neem contact op met het loket via loketkleinetoepassingen@minlnv.nl.

Fonds Kleine Toepassingen

Wilt u toelating aanvragen voor een gewasbeschermingsmiddel, een goedkeuring voor een basisstof of een ontheffing voor een biologische bestrijder? En gaat het om een kleine toepassing? In deze situatie kunt u financiële steun vragen bij het Fonds Kleine Toepassingen.

Het Fonds wordt beheerd door de Stichting Kleine Toepassingen Gewasbeschermingsmiddelen. Deze stichting is opgericht op initiatief van LTO Nederland en CropLifeNL.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het Fonds Kleine Toepassingen op de website van CropLife NL.

Europese aanpak voor kleine toepassingen

De problemen rondom kleine toepassingen spelen niet alleen in Nederland. In veel landen zijn er niet genoeg maatregelen en middelen voor kleine toepassingen. Daarom wordt er internationaal samengewerkt en kennis uitgewisseld. De landen van de Europese Unie hebben een gezamenlijke aanpak.

Samenwerking binnen de Europese Unie

De Europese Commissie heeft in 2015 de EU Minor Uses Coordination Facility (MUCF) opgericht. De MUCF coördineert en ondersteunt activiteiten op het gebied van kleine toepassingen.

Onder de MUCF vallen de Horizontal Expert Group (HEG) en de Commodity Expert Groups (CEGs). De NVWA neemt namens Nederland deel aan de HEG en diverse CEGs.

Commodity Expert Groups (CEGs)

Elke CEG is gericht op een gewas of gewasgroep. De CEGs bestaan uit experts op het gebied van Kleine Toepassingen en vertegenwoordigers van telersverenigingen. Zij kijken welke problemen er zijn en wat er nodig is om deze op te lossen.

Horizontal Expert Group (HEG)

De HEG bestaat uit de voorzitters van de CEGs en vertegenwoordigers van de EU-landen, de land- en tuinbouwsector en het bedrijfsleven. Zij proberen oplossingen te vinden voor problemen met kleine toepassingen die voor meerdere gewassen en meerdere landen gelden en werken aan harmonisatie van de aanpak voor kleine toepassingen in de verschillende landen.