Aroma's op etiket vermelden

Gebruikt u een aroma bij het maken van een levensmiddel? Dan moet u dit vermelden op de lijst van ingrediënten op het etiket. Gebruik hiervoor 'aroma' als naam of gebruik een specifiekere benaming.

Welke namen mag ik voor aroma's gebruiken in de lijst van ingrediënten?

U kunt verschillende namen voor aroma’s gebruiken, afhankelijk van de soort aroma. Bekijk in de tabel hieronder welke namen u kunt gebruiken per aromasoort:

Soort aroma Voorbeeldnaam in lijst van ingrediënten en toelichting
Aroma Aroma eventueel aangevuld met de smaak of geur, bijvoorbeeld aroma met sinaasappelsmaak
In dit voorbeeld gaat het om een aroma dat alleen naar sinaasappel smaakt en niet ervan afkomstig is.
X-aroma*

Sinaasappelaroma
U mag de naam sinaasappelaroma alleen gebruiken voor een aroma dat daadwerkelijk van sinaasappel afkomstig is (en er dus niet alleen naar smaakt).

Natuurlijk aroma

Natuurlijk aroma
Dit is een natuurlijk aroma dat geen specifiek herkenbare geur of smaak heeft.

Uitleg over 'natuurlijk' vindt u bij de vraag 'Wanneer mag ik de term natuurlijk gebruiken voor een aroma?'

Natuurlijk X-aroma*

Natuurlijk sinaasappelaroma

Uitleg over 'natuurlijk' vindt u bij de vraag 'Wanneer mag ik de term natuurlijk gebruiken voor een aroma?'

Natuurlijk X-aroma* met andere natuurlijke aromastoffen

Natuurlijk sinaasappelaroma met andere natuurlijke aroma’s
Deze naam mag u gebruiken voor een mengsel van natuurlijke aroma's waarin een bepaald aroma gemakkelijk te herkennen is.

Uitleg over 'natuurlijk’ vindt u bij de vraag 'Wanneer mag ik de term natuurlijk gebruiken voor een aroma?'

* X verwijst naar de bron van het aroma.

Wanneer mag ik de term 'natuurlijk' gebruiken voor een aroma?

U moet aan 2 strikte eisen voldoen als u de term 'natuurlijk' wilt gebruiken:

  1. Het aroma mag alleen natuurlijke aromastoffen bevatten. Dat betekent dat de aromastof voor minimaal 95 procent moet bestaan uit een specifieke aromastof afkomstig van de natuurlijke bron. Zo moet 'natuurlijk aardbei-aroma' voor minimaal 95 procent uit aromastof bestaan afkomstig van aardbeien.
  2. Er gelden specifieke productie-eisen. Meer informatie vindt u in paragraaf 8.4 van het Handboek Etikettering.

Uw toeleverancier van aroma's kan aangeven of u de term 'natuurlijk' mag gebruiken.

Wanneer moet ik de naam rookaroma gebruiken?

U moet de naam rookaroma gebruiken als het aroma aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het aroma bevat specifiek omschreven rookcomponenten. Het gaat om rookaroma’s die zijn opgenomen Verordening 1321/2013.
  • Het aroma geeft een rooksmaak aan het levensmiddel.

In plaats van de naam 'rookaroma' kunt u ook de volgende benaming gebruken: 'rookaroma geproduceerd van een bepaald levensmiddel of van een bepaalde grondstof'. Zoals: van beukenhout geproduceerd rookaroma.

Ik verkoop aroma's aan bedrijven of consumenten

Verkoopt u aroma's aan bedrijven of consumenten? Er gelden specifieke regels voor etikettering. Lees in hoofdstuk 6 van het Handboek aroma's in levensmiddelen welke regels voor etikettering gelden bij verkoop van aroma's.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de regels voor etikettering in paragraaf 7.4 van het Handboek etikettering van levensmiddelen en in hoofdstuk 6 van het Handboek aroma’s in levensmiddelen.