Ik heb een probleem met mijn elektrische fiets

Is het frame van uw elektrische fiets gebroken? Of is de accu in brand gevlogen? Als uw fatbike, e-bakfiets of andere elektrische fiets technische gebreken heeft en daardoor een onveilige situatie kan ontstaan, kunt u dit melden bij de NVWA.

Melding doen over elektrische fiets

Niet alle problemen met elektrische fietsen kunt u bij ons melden. Wilt u snel opzoeken bij welke organisatie u moet zijn? Kijk dan op Productenmeldwijzer.

Controleer eerst of u bij ons een melding kunt doen

Wilt u bij ons een melding doen over uw elektrische fiets? Dan is dit goed om te weten:

  • Wij behandelen alleen meldingen over elektrische fietsen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een elektrische fiets: trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur, een motor met een vermogen van maximaal 250 watt.
  • Wij controleren alleen of de fiets voldoet aan de producteisen. We kijken niet naar de veiligheid in het verkeer.
  • Ons toezicht is gericht op ondernemers die elektrische fietsen verhandelen. Wij kunnen niet optreden tegen particulieren die zich niet aan de wet houden, zoals mensen die op een opgevoerde elektrische fiets rijden. Dit is aan de politie.
  • Problemen met bepaalde soorten fietscomputers kunt u niet bij ons melden, daarvoor moet u bij een andere toezichthouder zijn. 

Onveilige elektrische fiets melden

Wij nemen uw melding in behandeling. Zo nodig starten we een onderzoek. Waaruit dit onderzoek bestaat, kan per situatie verschillen. Het is mogelijk dat we u fiets onderzoeken, of een nieuwe fiets van hetzelfde type. Ook doen we soms administratief onderzoek of voeren we een inspectie uit bij het bedrijf.

Let op: een fatbike die is opgevoerd of waar een gashendel op zit, is geen elektrische fiets. Wij kunnen uw melding niet in behandeling nemen. U kunt een melding doen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Melding doen over accu en acculader

Wij houden ook toezicht op de veiligheid van uw acculaders. Is uw accu spontaan ontbrand of heeft deze kortsluiting veroorzaakt? Dan kunt u dit ook bij ons melden.

Melding doen over fietscomputer

Werkt uw fietscomputer niet goed en kan daardoor een onveilige situatie ontstaan? Dan hangt het van het type fietscomputer af bij wie u dit kunt melden.

Heeft uw fietscomputer Wifi of Bluetooth? Meld uw klacht dan bij de Rijksdienst voor digitale infrastructuur (RDI). Anders kunt u bij ons melden.

Melding doen over speedpedelec, elektrische bromfiets of snorfiets

Heeft uw fiets een trapondersteuning die is gemaakt om harder te gaan dan 25 kilometer per uur? Heeft uw fiets een vermogen dat hoger is dan 250 Watt? Dan is het geen elektrische fiets maar een motorrijtuig met 2 wielen. In deze categorie vallen bijvoorbeeld speedpedelecs, elektrische bromfietsen en snorfietsen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op dit soort producten in de handelsfase. Dat betekent dat ze controleren of de voertuigen die op de markt worden gebracht aan wettelijke eisen voldoen. Heeft u al een speedpedelec of ander motorrijtuig op 2 wielen, en zijn er technische gebreken? Neem dan contact op met de verkoper of fabrikant.

Bij ILT kunt u ook de handel in (mogelijk) illegale fatbikes melden. Dit zijn fatbikes die zijn opgevoerd of een gashendel hebben.

Waar moet ik op letten als ik een elektrische fiets koop?

Probeer problemen te voorkomen, en let bij de aanschaf van een elektrische fiets al op de veiligheid. Hier kunt u op letten:

  • Koop uw fiets bij voorkeur bij een (web)winkel in de Europese Unie (EU). Deze winkels moeten ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan de strenge Europese veiligheidseisen.
  • Staat er een CE-markering op de fiets of de verpakking? Hiermee geeft de fabrikant aan dat de fiets voldoet aan de Europese wetgeving.
  • Staat de code EN 15194:2017+A1:2023 op de fiets of de verpakking? Hiermee geeft de fabrikant aan dat de fiets voldoet aan de Europese norm voor elektrische fietsen.
  • Zit er bij de fiets een handleiding in de Nederlandse taal? Dit is verplicht.