Rapporten over zoönosen en voedselinfecties
De NVWA en het RIVM geven in samenwerking met verschillende partners jaarlijks meerdere rapporten uit over zoönosen en voedselinfecties. Deze rapporten bieden een overzicht van de meest belangrijke ontwikkelingen en trends op het gebied van zoönosen in Nederland.
Staat van zoönosen
Het RIVM maakt elk jaar in opdracht van de NVWA een overzicht van de belangrijkste zoönosen in Nederland en hoe vaak ze voorkomen. Het rapport richt zich met name op zoönosen die artsen bij de GGD moeten melden en/of dierenartsen bij de NVWA. U vindt de rapporten op de website van het RIVM.
Overzicht rapporten voedselgerelateerde uitbraken
Jaarlijks maakt het RIVM, in opdracht van de NVWA, rapporten die inzage geven in de trends in meldingen bij de NVWA en de GGD'en van uitbraken van infectieziekten door consumptie van voedsel. Vele van deze infecties zijn zoönosen. U vindt de rapporten op de website van het RIVM:
- Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland 2023
- Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland 2022
- Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland 2021
- Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland 2020
Overzicht rapporten zoönotische ziekteverwekkers bij landbouwhuisdieren
Het RIVM onderzoekt samen met de NVWA en WFSR (Wageningen Food Safety Research ) hoe vaak zoönotische ziekteverwekkers voorkomen bij verschillende landbouwhuisdieren. Elk jaar wordt aandacht gegeven aan een bepaalde diersoort. Deze rapporten zijn te vinden op het website van het RIVM:
- Surveillance zoönosen in vleeskalveren 2022
- Surveillance zoönosen in melkvee 2021
- Surveillance zoönosen in vleeskuikens 2018-2019
EU One Health Zoonoses reports
In de Richtlijn 2003/99/EEG staat dat de lidstaten gegevens over zoönosen en zoönoseverwekkers (inclusief de daarmee samenhangende antimicrobiële resistentie) verzamelen, analyseren en bekendmaken. Ook moeten lidstaten relevante en vergelijkbare gegevens met betrekking tot zoönosen en de verwekkers verzamelen om de gevaren te identificeren en te beschrijven, de blootstelling aan die gevaren te evalueren en de risico's in kaart te brengen. Dit geldt zowel voor dieren en diervoeders als voor mensen en levensmiddelen.
Deze bevindingen worden jaarlijks gerapporteerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in een EU-breed én in een nationaal EU One Health Zoonoses Report.
Overzicht rapporten 2020-2022
- The European Union One Health 2022 Zoonoses Report
- The European Union One Health 2021 Zoonoses Report
- The European Union One Health 2020 Zoonoses Report
Vademecum zoönosen
In het Vademecum zoönosen staan de afspraken voor melden, signaleren en bestrijden van zoönosen in de humane en veterinaire gezondheidszorg.