Inspectieresultaten Acrylamide in ontbijtkoek 2024

Acrylamide kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn er referentiewaarden (een soort streefwaarden) voor acrylamide in levensmiddelen. De NVWA onderzoekt ieder jaar verschillende voedingsmiddelen om te beoordelen of die voldoen aan de referentiewaarden. In 2024 onderzochten we ontbijtkoek.

In het kort: in ontbijtkoek zit vaak te veel acrylamide

In 2024 bezochten wij 65 bakkerijen. We bemonsterden 70 producten en lieten deze onderzoeken in het laboratorium. Bij 31% van de ontbijtkoeken kwam het acrylamide-gehalte boven de referentiewaarden uit.

Inspectieresultaten

Acrylamide ontstaat als zetmeelrijke producten op hoge temperaturen verhit worden. Bakkers zijn net als andere ondernemers in de voedselketen verplicht om het gehalte aan acrylamide in hun producten zo laag mogelijk te houden. Daarvoor moeten ze risicobeperkende maatregelen nemen.

De referentiewaarden voor acrylamide staan in de Europese Acrylamideverordening (Verordening (EU) 2017/2158). In onderstaande tabel kunt u zien wat de referentiewaarde is voor ontbijtkoek.

Levensmiddel Referentiewaarde
Ontbijtkoek/peperkoek 800 µg/kg

De producten waren volgens het etiket of volgens de ondernemer ambachtelijk bereid. In de tabel hieronder is weergegeven hoe vaak de referentiewaarde werd overschreden. De 22 producten die niet aan de eisen voldeden waren afkomstig van 20 verschillende bakkerijen.

Levensmiddel Totaal Voldoet Voldoet niet Percentage dat niet voldoet
Ontbijtkoek/peperkoek 70 48 22 31%

Hoe hebben wij gehandhaafd?

De referentiewaarden zijn geen wettelijke limieten, maar er is wel een verplichting om risicobeperkende maatregelen te nemen.

De betreffende bakkerijen zijn geïnformeerd dat hun bemonsterde producten een acrylamide-gehalte hadden dat hoger was dan het referentieniveau. Wij hebben hen gevraagd om hun werkwijze aan te passen.

Daarnaast hebben we contact gehad met de brancheverenigingen met het verzoek hun leden te informeren over de resultaten van dit onderzoek.