Inspectieresultaten aluminium in drinkbekers 2024

Bij het gebruik van aluminium flessen en bekers mag niet te veel aluminium vrijkomen. Hiervoor gelden wettelijke eisen. In 2023 en 2024 controleerde de NVWA of aluminium flessen en bekers aan de eisen voldeden.

In het kort: onderzoek naar afgifte aluminium

Er gelden wettelijke eisen voor de afgifte van aluminium in voedselcontactmaterialen zoals bekers en flessen. Deze eisen staan onder andere in Verordening 1935/2004. Zo mag de afgifte van aluminium de smaak, structuur en het uiterlijk van eten en drinken in de bekers en flessen niet te veel aantasten. Bij een te hoge afgifte kunnen ‘vlokken’ aluminium zichtbaar zijn in de aluminium bekers en flessen. Deze vlokvorming is niet toegestaan.

Ons onderzoek vond plaats tussen oktober 2023 en november 2024. We controleerden aluminium flessen en bekers van buiten de Europese Unie (EU) voordat zij werden toegelaten op de Europese markt. Het ging om ladingen flessen en bekers die in zeecontainers aankwamen in de Rotterdamse haven. Van de 46 onderzochte typen flessen en bekers voldeden er 43 niet aan de wettelijke eisen in Verordening 1935/2004. Deze producten mochten niet in de handel worden gebracht in de EU.

Inspectieresultaten: 43 van de 46 flessen en bekers voldeden niet aan de eisen

Voor dit onderzoek onderzochten we 46 verschillende typen aluminium flessen en bekers. Onze inspecteurs bemonsterden producten die zij in zeecontainers aantroffen. Vervolgens analyseerden we de monsters in ons laboratorium in Groningen.

We controleerden op de afgifte van aluminium in water in de bekers en flessen. We testten de bekers en flessen 3 keer achter elkaar. Zo konden we onderzoeken of de afgifte van aluminium toenam. Bij een toename zagen we vlokken aluminium in het water in de bekers en flessen. Dit was het geval bij 43 van de 46 bekers en flessen. Deze bekers en flessen voldeden daarmee niet aan de wettelijke eisen, want vlokvorming is niet toegestaan.

Er gelden daarnaast wettelijke limieten voor de afgifte van aluminium. Een overschrijding van deze limieten levert mogelijk een risico op voor de gezondheid. Dit is afhankelijk van de mate van overschrijding en het soort drank dat in contact komt met aluminium. Op basis van dit onderzoek kan niet worden vastgesteld of en in welke mate de wettelijke limiet wordt overschreden. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

Hoe hebben wij gehandhaafd?

De 43 typen flessen en bekers die niet aan de wettelijke eisen voldeden mochten de EU niet in. Dit verbod gold voor alle flessen en bekers met hetzelfde artikelnummer uit de geïnspecteerde zeecontainers, zo’n 800.000 in totaal. Deze zijn allemaal door de importeur teruggezonden naar de fabriek of onder ons toezicht vernietigd. De flessen en bekers zijn dus niet in Nederlandse winkels en webshops terechtgekomen.

Toen wij onze inspecties aankondigden, zijn er door importeurs al ladingen aluminium bekers en flessen teruggezonden naar het land van herkomst. Dat was dus nog voordat wij met onze inspecties van start gingen.

Vervolgaanpak

In 2025 gaan we een vervolgonderzoek doen naar aluminium bekers en flessen die op de Nederlandse markt te koop zijn. We kijken dan onder meer naar de afgifte van aluminium in andere soorten dranken dan water in aluminium bekers en flessen. Denk aan zure dranken zoals vruchtensappen en cola. We zullen handhaven bij overschrijdingen van de wettelijke limieten voor de afgifte van aluminium.