Grondboxen ontwerpen, produceren of verhandelen

Een grondbox (speelbox) voor baby’s en peuters moet veilig zijn. Als ontwerper, fabrikant, importeur of handelaar bent u hiervoor verantwoordelijk. De NVWA controleert of bedrijven zich aan de wettelijke veiligheidseisen houden.

Wat is een grondbox?

Een ander woord voor grondbox is speelbox. De box bestaat uit een aantal panelen van bijvoorbeeld metaal, hout of kunststof. Door de panelen aan elkaar te verbinden omsluit u een ruimte op de grond. Daar kunnen kleine kinderen dan in spelen.

Er zijn verschillende varianten grondboxen: sommige bestaan alleen uit panelen, andere zijn uitgerust met voorwerpen om mee te spelen (zoals baskets, tandwielen, schuif- en/of drukknoppen en muziekdoosjes). Er zijn ook grondboxen die lijken op campingbedjes: een metalen frame is dan bespannen met gaasdoek met een bodem van zeildoek. Grondboxen verschillen daarmee van gewone boxen met een eigen bodem.

Risico’s

Jonge kinderen zijn erg kwetsbaar. Daarom is het zo belangrijk dat de box veilig is. Door onveilige grondboxen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Een voorbeeld: als het hek te laag is kunnen kinderen eroverheen klimmen en vallen. Ook kunnen kinderen stikken in kleine onderdelen of ziek worden van schadelijke chemische stoffen in het materiaal.

Zorg voor een veilig product

Als bedrijf bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van de grondbox die u ontwerpt, produceert of verhandelt. Dit is ook zo als u grondboxen importeert: voor u gelden dezelfde regels als voor de producent.

Zo zorgt u ervoor dat uw producten veilig zijn:

  • Houd u aan de wettelijke eisen.
  • Houd u aan de normen voor grondboxen.

Veiligheidseisen voor grondboxen: wettelijke eisen

Als ontwerper, producent, importeur of handelaar moet u zich houden aan de Europese richtlijn Algemene Productveiligheid 2001/95/EG. Deze richtlijn beschermt consumenten tegen onveilige of gevaarlijke producten. In de richtlijn staan algemene veiligheidseisen en -principes. Er zijn geen wettelijke eisen per product opgesteld, want daarvoor zijn er te veel verschillende producten.

Let op: vanaf 13 december 2024 wordt de Europese richtlijn Algemene Productveiligheid 2001/95/EG vervangen door de Europese verordening Algemene Productveiligheid 2023/988.

Is er speelgoed aan de box bevestigd? Dan moet de box ook voldoen aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan speelgoed.

Hier kunt u op letten

In de wet staat dus niet letterlijk omschreven aan welke eisen de box moet voldoen, alleen dat deze veilig moet zijn. Dit zijn een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden:

  • Bevat de box uitstekende delen of afgeronde stijlen waar bijvoorbeeld een kledingstuk of kettinkje van een kind achter kan blijven haken? Dat mag niet, een kind kan zichzelf dan verwurgen.
  • Hoe hoog is het hek? Voorkom dat kinderen eroverheen kunnen klimmen en op die manier kunnen vallen.
  • Breng een kindveilige sluiting aan op het deurtje van de box, zodat kinderen het deurtje niet zelf kunnen openen.
  • Heeft de box kleine onderdelen? Deze mogen niet loskomen: een kind kan ze inslikken of erin stikken.
  • Zitten er magneetjes aan de box? Als een kind ze inslikt, kunnen ze in de darmen aan elkaar kleven. Dit blokkeert de darmen. Zorg dat de magneetjes niet los kunnen komen of laat ze weg.
  • Zit aan de box speelgoed bevestigd dat veel geluid maakt? Dit kan leiden tot gehoorbeschadiging.
  • Kinderen kunnen gaan sabbelen aan het materiaal of erin bijten. Ook is er veel huidcontact. Controleer de box daarom op chemische stoffen, zoals weekmakers. Door sommige stoffen kan gezondheidsschade ontstaan.
  • Controleer de box ook op allergenen: stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken of waardoor een allergie kan worden opgebouwd.
  • Kunnen alle onderdelen van de box goed schoongemaakt worden? Als dat niet zo is, is er een risico op besmetting, infectie en ziekte.

Veiligheidseisen voor grondboxen: normen

Producenten, handelaren, gebruikers, overheden en consumentenorganisaties maken samen afspraken over de kwaliteit en veiligheid van producten. Deze afspraken worden normen genoemd. Europese normen (EN-normen) gelden in alle lidstaten van de Europese Unie. Deze normen gaan over de eisen en testmethoden.

Gebruik van normen

Normen zijn niet verplicht. Maar door gebruik te maken van normen, voldoet u vermoedelijk aan de meeste Europese veiligheidseisen. Dat zorgt voor vertrouwen bij consumenten en andere afnemers van uw product. U kunt de code van de norm vermelden op de verpakking of in de productinformatie.

Normen voor grondboxen

Hoewel er geen specifieke norm is voor grondboxen, kunt u gebruikmaken van andere normen om de veiligheid van de grondbox aan te tonen. Hieronder staan de belangrijkste weergegeven. Het is afhankelijk van de uitvoering van de box welke onderdelen van deze normen van toepassing zijn.

Zo houden wij toezicht

Wij controleren of fabrikanten en handelaren zich aan de wet houden. We controleren dus ook of producten zoals grondboxen veilig zijn. Dit doen we via steekproeven. We voeren bijvoorbeeld inspecties uit bij winkels en webshops. Veel producten komen uit landen buiten de Europese Unie (EU). Daarom voeren we ook inspecties uit bij (lucht)havens.

Onveilige producten laten we uit de handel halen. Is er kans op ernstig letsel of ernstige gezondheidsschade? Dan informeren we de autoriteiten van andere EU-landen. Elk EU-land is namelijk verplicht informatie uit te wisselen over gevaarlijke producten. Andere EU-landen kunnen dan ook maatregelen nemen. De onveilige producten worden opgenomen in het Europese Safety Gate.