Leeftijdscontrole bij online alcoholverkoop

Verkoopt u alcoholhoudende dranken op afstand, bijvoorbeeld online via internet of telefonisch? Dan moet u ervoor zorgen dat u alleen verkoopt aan personen van 18 jaar en ouder. Wij controleren of u zich aan de regels houdt.

Wanneer verkoop ik alcohol op afstand?

Voorbeelden van verkopers op afstand zijn: supermarkten en slijters met een webshop, webwinkels, maar ook bierkoeriers en online eetbezorgdiensten. Cateringbedrijven die eten en drinken verzorgen bij feesten en partijen vallen hier niet onder.

U verkoopt alcohol op afstand als u aan volgende voorwaarden voldoet:

  • uw bedrijf verkoopt alcoholhoudende drank aan particulieren
  • uw bedrijf en de klant zijn in Nederland gevestigd
  • uw volledige verkoopproces gebeurt op afstand, via bijvoorbeeld internet of telefoon

Let op: ook in een fysieke winkel mag u geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Lees meer over alcohol verkopen en schenken.

Controleer de leeftijd bij aankoop en bezorging

De leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol is 18 jaar. Bij iedere aankoop van alcoholhoudende drank moet u als verkoper de leeftijd van de klant controleren. Dit moet vóór de afronding van het aankoopproces gebeuren. De klant moet zijn leeftijd aangeven. Bijvoorbeeld door het aanvinken (internet) of doorgeven van zijn leeftijd of geboortedatum. Dit noemen wij een 'leeftijdsverificatiesysteem'.

Controle bij iedere aankoop

Zorg dat de koper op uw website bij aankoop altijd een leeftijdscontrole krijgt, ook als de bezoeker cookies of automatisch inloggen gebruikt.

U mag niet overal bezorgen

U (of de bezorger) mag alcoholhoudende dranken alleen afleveren op:

  • het door de klant opgegeven adres
  • een officieel afhaalpunt (zoals postkantoor of pakketpunt)

Let op: alcoholhoudende drank mag niet bij de buren worden afgeleverd. En ook niet op locaties zonder een geregistreerd (woon)adres, zoals openbare terreinen en parken.

Ook leeftijdscontrole bij bezorging

Bij iedere bezorging moet de bezorger of het personeel van het afhaalpunt de leeftijd van de klant controleren. U bent verplicht om dit te melden aan de koper tijdens het aankoopproces. Wij controleren hierop, onder meer met hulp van minderjarige testkopers.

Beschrijf in een document hoe u de leeftijdsgrens controleert

U moet in een document vastleggen hoe u de leeftijdsgrens controleert. Dit document noemen wij de 'geborgde werkwijze'. De geborgde werkwijze moet altijd actueel zijn en voor ons opvraagbaar. Bij een inspectie vragen onze inspecteurs naar de geborgde werkwijze, u moet die dan kunnen overhandigen.

Ook als u gebruikmaakt van bijvoorbeeld een bezorgdienst (dat noemen wij 'ketenpartners'), blijft u verantwoordelijk voor de naleving van de leeftijdsgrens. U zult dus afspraken moeten maken met uw ketenpartners en deze moeten vastleggen in het document.

Wat u moet vastleggen in een document

In het document met de 'geborgde werkwijze' dat u moet maken staat:

  • hoe u, samen met eventuele ketenpartners de leeftijdsgrens bewaakt van verzending tot en met bezorging
  • hoe u zorgt dat u de alcoholhoudende drank alleen aflevert op het door de klant opgegeven adres of officieel afhaalpunt
  • hoe u zorgt dat de bezorger of personeel van het afhaalpunt de leeftijd van de ontvanger controleert (met een geldig identiteitsbewijs)
  • hoe u ervoor zorgt dat uw werkwijze actueel en inzichtelijk blijft voor diegenen die werkzaam zijn onder uw verantwoordelijkheid
  • dat u minstens jaarlijks onderzoek doet naar de uitvoering van uw werkwijze en waar nodig corrigerend optreedt

Voor vragen over de geborgde werkwijze of een voorbeeld kunt u terecht bij uw brancheorganisatie.