Online alcohol verkopen aan minderjarigen? Zo sporen wij overtreders op

In Nederland willen we jongeren beschermen tegen de gevaren van alcohol. Daarom mag er ook geen alcohol worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. De verkoper van alcohol moet de leeftijd van de klant checken. Gebeurt dat ook bij de bezorging van online bestelde drank? Om dit te kunnen controleren gebruikt de NVWA vanaf 2024 een nieuwe methode.

Minderjarige testkopers

De NVWA houdt toezicht op de online verkoop van drank. Bij onze inspecties kijken we of webshops, bierkoeriers, flitsbezorgers, online eetbezorgdiensten en andere online verkopers zich aan de leeftijdgrens houden. Online verkopers moeten de leeftijd van de klant controleren bij de bestelling van alcohol. Daarnaast moeten ze ervoor zorgen dat de bezorger de leeftijd controleert bij het afleveren van de bestelling.

Maar doen bezorgers dat ook echt? Voor ons is het lastig om daar toezicht op te houden: we kunnen nu eenmaal niet op ieder moment bij iedere huisdeur aanwezig zijn. Onze nieuw ontwikkelde inspectiemethode met minderjarige testkopers biedt uitkomst.

Hoe gaat het in de praktijk?

Door minderjarige testkopers in te zetten kunnen we controleren hoe bezorgers ‘in het echt’ omgaan met de leeftijdgrens. Dit is onze aanpak tijdens een controle:

  • We gebruiken een afleveradres dat niet is te herleiden naar de NVWA.
  • We gebruiken een anonieme betaalkaart.
  • Een 17-jarige testkoper probeert de alcoholhoudende drank in ontvangst te nemen.
  • Een NVWA-inspecteur observeert wat er gebeurt: wordt de leeftijd gecontroleerd door de bezorger, en wordt drank wel of niet afgeleverd?
  • De inspecteur koppelt de uitkomst van de inspectie altijd terug aan de online verkoper. Wanneer alcohol aan de testkoper wordt bezorgd, ontvangt de online verkoper een boete.

Zorgwekkende resultaten

De inspectiemethode met minderjarige testkopers hebben we ontwikkeld in een pilot in 2024. De eerste steekproef in Utrecht leverde geen fraai beeld op. Van de 20 verkopers waren er 14 die de alcoholhoudende drank aan de minderjarige testkoper afleverden. Dit is een percentage van 70%.

We lieten deze 14 verkopers weten dat ze een overtreding hadden begaan. Daarna deden we herinspecties. Bij de herinspecties ging de helft van deze verkopers opnieuw in de fout.

Bekijk onze inspectieresultaten voor uitgebreide informatie over de pilot met minderjarige testkopers.

Jongeren beter beschermen

Dankzij de minderjarige testkopers kunnen we aanwezig zijn op locaties waar we eerder niet konden controleren. Daardoor krijgen we een beter beeld van hoe het eraan toe gaat bij de bezorging van online bestelde drank. Die informatie kunnen we gebruiken om ondernemers te wijzen op hun verantwoordelijkheid en meer bekendheid te geven aan de regels.

Zo kunnen we er samen met ondernemers voor zorgen dat jongeren minder makkelijk aan drank kunnen komen. En op die manier dragen we bij aan het uiteindelijke doel: jongeren beschermen tegen de gevaren van alcohol.

Gevaar voor jongeren

Door online te bestellen kunnen jongeren nu nog vrij makkelijk aan drank komen. Dit is zorgwekkend, juist omdat alcohol extra gevaarlijk is voor jongeren. Ze lopen meer risico dan volwassenen. Dit zijn mogelijke risico’s:

Vanwege deze risico’s blijven we controleren of online verkopers geen alcohol verkopen aan minderjarige jongeren. Met deze nieuwe inspectiemethode kunnen we hier nu nog gerichter toezicht op houden.