Groenten en fruit certificaatplichtig bij export naar het VK

Per 1 juli 2025 gaan er fytosanitaire eisen en verplichtingen gelden bij de export van een aantal groenten en fruit producten (Medium Risk producten) naar het VK. Vanaf dit moment zijn er voor deze producten fytosanitaire certificaten vereist, waarvan voor een aantal producten ook een vooraanmelding (pre-notification) in de DEFRA systemen moet plaatsvinden.  Voor het verkrijgen van een fytosanitair certificaat voor deze producten moet u de zending(en) aangeven in e-CertNL.

Producten: medium risk A en B

Het gaat hierbij om de volgende producten.

Medium Risk A (certificaatplichtig en pre-notificatie)
Botanische naam Nederlandse naam
Apium graveolens Selderij (bleek, knol, snij (kruid))
Asparagus officinalis Asperge (uitgezonderd asperges die gedurende de productie bedekt zijn door grond)
Eryngium sp. Kruisdistel (kruid)
Limnophila sp. Aquariumplant, moerasplant
Manihot esculenta Cassave (wortelplant)
Momordica sp. Bittermeloen. Geslacht uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae)
Ocimum sp. Basilicum (kruid)
Spinacia oleracea Spinazie
Solanaceae Antroewa, aubergine, paprika, peper, tomaat
Zea mays Mais (als groente, vers of gekoeld)
Medium Risk B (alleen certificaatplichtig)
Botanische naam Nederlandse naam
Cydonia sp. Kweepeer, kweeappel of kwee
Prunus sp. Kers, pruim, perzik, nectarine, amandel en abrikoos.
Vitis sp. Druif

Inspecties

Voordat een fytosanitair certificaat voor het VK wordt afgegeven moet de zending geïnspecteerd zijn. Dit kan voor groenten en fruit en snijbloemen voor export naar het VK op de volgende manieren:

Zendingsinspectie

Een keuringsdienst inspecteert fysiek uw zending op de reguliere manier. Hiervoor zijn mogelijk aanpassingen nodig; De inspectielocatie moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Voorraadinspectie

Een keuringsdienst inspecteert fysiek de voorraad op uw bedrijf. U heeft daarvoor als bedrijf een erkenning gebruik voorraadregister nodig.

Bedrijfscontrolesysteem (BCS)

Bevoegde fytosanitaire controlemedewerkers van uw eigen bedrijf of van gekoppelde bedrijven doen de inspectie. U heeft daarvoor als bedrijf een erkenning bedrijfscontrolesysteem en bevoegde controlemedewerkers nodig.

Goede voorbereiding

Om de fytosanitaire exportinspecties naar het VK soepel te laten verlopen is het belangrijk dat u zich op tijd en goed voorbereid. Wilt u gebruik maken van een erkenningsregeling? Start dan op tijd met de voorbereidingen. Voor het bedrijfscontrolesysteem moet u een goedgekeurd bedrijfsplan hebben en bevoegde fytosanitaire controlemedewerkers. Meer informatie kunt u vinden op de pagina Opleiding fytosanitaire-controlemedewerker en op de website van Naktuinbouw.

De 1e basistraining staat gepland in juni, praktijkexamens starten in week 28. De opfriscursussen starten in mei en worden afgerond met een examen. Belangrijk is dat de cursist de basistraining van tevoren zelf opnieuw bestudeert. Meer informatie vindt u op: Fytosanitair controlemedewerker (basistraining).

Aanpassingen aan ICT-systemen

Bekijk ook of er aanpassingen aan uw ICT systemen noodzakelijk zijn. Voor export naar het VK worden, voor alle producten waar dit mogelijk is, alleen elektronisch fytosanitaire certificaten afgegeven. Ook hiervoor kunnen enkele aanpassingen aan het ICT systeem nodig zijn. Bekijk de technische informatie hierover en de inhoudelijke informatie. Zorg dus dat u goed voorbereid bent op de Brexit.

Naast fytosanitaire eisen gelden er voor groenten en fruit bij export ook kwaliteitseisen, deze zijn al sinds 1 februari 2021 van kracht en veranderen niet. Meer informatie is te vinden op de website van het KCB.

Containerschepen in de haven van Rotterdam
Beeld: ©NVWA