NVWA neemt in maand tijd tienduizenden vapes in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in januari van dit jaar bijna 66.000 illegale vapes en e-liquids in beslag genomen. Inspecteurs troffen die aan op 7 verschillende locaties in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Eindhoven. De verkopers krijgen een boete. Ook moeten ze de kosten voor het vernietigen van de vapes en andere verboden producten betalen.

Het is in Nederland verboden om vapes en navullingen met een andere smaak dan die van tabak te verkopen. De NVWA houdt toezicht en handhaaft op het zogeheten smaakjesverbod. Bij overtredingen kan de NVWA onder andere boetes opleggen. Die kunnen bij herhaling oplopen tot 22.500 euro. Sinds januari 2025 kan de NVWA gebruik maken van de bevoegdheid om verboden vapes en e-liquids in beslag te nemen. De inbeslaggenomen producten worden vernietigd. Daardoor zijn de vapes definitief uit de verkoop.

Een zak met vapes die in beslag zijn genomen
Beeld: ©NVWA

Hardleers

Een winkelier in Almere bleek hardleers. Inspecteurs namen in zijn winkel ruim 28.000 vapes en flesjes e-liquid met allerlei zoete smaakjes in beslag. Ook vonden ze 10 kilo henneptoppen. Die heeft de politie vervolgens in beslag genomen. Op last van de burgemeester van Almere is de winkel direct tijdelijk gesloten.

De winkelier ging toch door met de verkoop van illegale vapes. Klanten konden die online bestellen en laten bezorgen op een afgesproken locatie. Samen met de politie vond de NVWA de kelderbox van waaruit de verkoop plaatsvond. Daar namen inspecteurs nog eens bijna 5.400 illegale vapes in beslag.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA, neemt in maand tijd tienduizenden vapes in beslag.

INSPECTEUR NVWA: De afgelopen maand hebben wij tienduizenden vapes in beslag genomen. Illegale vapes met zoete smaakjes. Dit hebben we bij winkels meegenomen. Soms ging het om 1500 vapes, maar ook gevallen met 27.000 vapes. We nemen die vapes mee. We nemen ze in beslag. De ondernemer krijgt een boete. We laten de vapes vernietigen en verhalen de kosten van de vernietiging ook op de ondernemer. We zijn in 2024 begonnen met toezicht op het smaakjesverbod dat toen is gaan gelden. Dat hebben we een jaar gedaan, en vanaf januari 2025 kunnen we de vapes ook in beslag nemen en dan laten vernietigen.

[In een winkel worden vapes in beslag genomen en in een plastic zak gedaan.]

Het is heel belangrijk, want we zien dat toch nog wel wat winkels de vapes verkopen, ook aan jongeren. Door de vapes mee te nemen halen we deze vapes definitief uit de handel weg en kunnen jongeren die niet meer kopen. Dat is belangrijk, want de vapes zijn heel erg schadelijk, verslavend en vanwege die smaak zijn ze heel aantrekkelijk. Het heeft toch een aantrekkingskracht op jongeren. Doordat we ze meenemen, kunnen ze die niet meer kopen. Zo dragen we bij aan een rookvrije generatie en ook een vapevrije generatie.

[Een deksel wordt op een vat vol veeps gedaan.]

[Logo Rijksoverheid. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. © NVWA 2025.]

Samen aanpakken

Door vapes met zoete smaakjes te produceren, importeren en verkopen, maken producenten, importeurs en verkopers verboden vapes beschikbaar die extra aantrekkelijk zijn voor jongeren. Deze vapes zijn verslavend en schadelijk voor de gezondheid. Met toezicht en handhaving bij deze bedrijven draagt de NVWA bij aan de beperking van de beschikbaarheid van tabak en vapes voor jongeren. Zo ondersteunt de NVWA de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord van een rookvrije generatie in 2040.

Om het gebruik van vapes onder jongeren terug te dringen, is naast handhaving ook voorlichting aan jongeren en hun ouders van groot belang. Het is zaak om dit maatschappelijke probleem samen aan te pakken en jongeren zo te beschermen tegen deze aantrekkelijke, maar zeer verslavende en schadelijke producten.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met ons Klantcontactcentrum. Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met onze persvoorlichters.