Minder meldingen over hittestress bij dieren in 2024

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de afgelopen zomer in totaal 277 meldingen over hittestress bij dieren ontvangen. Dat is beduidend minder dan in 2023. Toen zijn er 453 meldingen gedaan. De meeste meldingen gaan over gebrek aan schaduw voor dieren in de weide.

Inspecteur NVWA met schapen in de wei
Beeld: ©NVWA

Hoe het komt dat er minder meldingen zijn gedaan is niet zeker. Mogelijk is de situatie op veel plekken verbeterd doordat veehouders zelf beter voor bijvoorbeeld schaduw zorgen. Tegelijkertijd is bekend dat wanneer hete dagen door de week vallen er ook minder meldingen worden gedaan. En afgelopen zomer was het slechts een dag in het weekend warmer dan 27 graden.

300 inspecties

In totaal zijn er ruim 300 inspecties uitgevoerd bij dieren in de wei en bij het vervoer naar slachthuizen. Behalve geplande inspecties door inspecteurs van de NVWA, zijn dit inspecties naar aanleiding van de 277 meldingen die mensen hebben gedaan.

Van deze 277 meldingen is in 54 gevallen de locatie bezocht, waarvan de situatie op 13 locaties niet akkoord was. Deze situaties zijn ter plekke opgelost. Bijvoorbeeld door schaduw te creëren door een kar of ander groot object in de weide te zetten. De overige meldingen konden soms telefonisch worden gecontroleerd, en soms was een melding niet bruikbaar. Bijvoorbeeld omdat exacte locatiegegevens ontbraken, er beeldmateriaal ontbrak of het meldformulier niet goed was ingevuld.

Inspecties bij schapen

Afgelopen zomer had de NVWA extra aandacht voor de bescherming tegen hitte bij schapen in de wei. Reden daarvoor is dat schapen vaak in een weide lopen zonder stal die voor beschutting tegen de zon kan zorgen. Daardoor lopen zij extra risico op hittestress. Daarnaast zijn er in 2023 de meeste overtredingen op dit onderwerp geconstateerd bij schapenhouders.

Van het totale aantal inspecties zijn er dit jaar 104 inspecties uitgevoerd bij schapen waarvan er in vijf gevallen sprake was van een lichte tot middelzware overtreding. Zo troffen inspecteurs op twee plaatsen schapen aan met milde hittestress verschijnselen, zoals sneller ademen of ademen met de bek open. Op de overige 3 plaatsen was geen schaduw aanwezig maar vertoonden geen van de schapen symptomen van hittestress. De situaties konden in alle gevallen, op aanwijzing van inspecteurs, direct worden verbeterd. De houders kregen een mondelinge mededeling of een officiële waarschuwing. Er is geen enkele keer een zware overtreding vastgesteld waarbij schapen symptomen van ernstige hittestress vertoonden door een gebrek aan bescherming tegen de hitte.

Transport

Ook zijn er 155 inspecties op dierenwelzijn tijdens transport uitgevoerd. Er is daarbij geen hittestress bij de dieren vastgesteld en er is ook geen temperatuur van de omgeving van 35 graden of meer gemeten. Drie inspecties waren niet akkoord. In die gevallen zijn er niet werkende ventilatoren aangetroffen, de informatie over de watervoorraad op het vervoermiddel was niet beschikbaar en er kon een vervoersdocument niet worden getoond.

Inspecteurs NVWA bij veetransport met ventilatoren
Beeld: ©NVWA

98 overtredingen in slachthuizen

Slachthuizen hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd om hittestress te verminderen, met name tijdens het wachten en het lossen van dieren. Zo is er geïnvesteerd in extra beschutting, verneveling en ventilatoren. Ook zijn recent de eerste vrachtwagens met airconditioning voor de dieren in gebruik genomen. Dat vindt de NVWA een goede ontwikkeling.

Ondanks de investeringen ging het toch niet altijd goed. Bij roodvlees- en pluimveeslachterijen zijn tot half augustus dit jaar 98 overtredingen geconstateerd bij hittecontroles. Deze gingen in de meeste gevallen over het onvoldoende voorkomen van hittestress bij het onderbrengen van de dieren. In veel gevallen voldeed een waarschuwing en kon met corrigerende maatregelen de situatie direct worden opgelost. In ernstige gevallen maakte de NVWA-inspecteur ook een rapport van bevindingen op.

Beschermen tegen kou

Behalve hittestress zijn veehouders ook verplicht om hun dieren te beschermen tegen kou. Zo kunnen ze dieren naar binnen halen, zorgen voor een droge ligplaats en voldoende beschutting. Deze en meer informatie over koudestress is te vinden op onze pagina Hittestress en koudestress bij dieren voorkomen.

De NVWA voert in warme periodes controles uit bij veehouderijen en andere bedrijven. Inspecteurs controleren of dieren in de wei de hele dag in de schaduw kunnen staan en of ze toegang hebben tot drinkwater. Daarnaast zijn er extra controles op diertransporten als het warmer is dan 27 graden Celsius.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met ons Klantcontactcentrum. Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met onze persvoorlichters.