NVWA maakt weer meer inspectieresultaten actief openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt sinds juli weer meer inspectieresultaten openbaar. Nieuw zijn de categorieën ambacht en retail. Dat zijn bijvoorbeeld brood- en banketbakkers, slagers en supermarkten. Verder is de categorie horeca uitgebreid met de resultaten van inspecties bij jeugdherbergen, vakantiekampen en groepsaccommodaties. Het gaat om inspecties die de NVWA vanaf 1 juli van dit jaar heeft uitgevoerd.

Inspectie supermarkt
Beeld: ©NVWA

Met de actieve openbaarmaking van inspectieresultaten wil de NVWA bereiken dat consumenten weten hoe het is gesteld met de voedselveiligheid bij bedrijven die eten en drinken aanbieden.

De eerste 100 inspecties voor de nieuwe categorieën zijn inmiddels uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn te vinden op de site met inspectieresultaten.

Inspectie

Tijdens een inspectie controleert de NVWA of een ondernemer voldoet aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid. De inspecteur kijkt naar de omgang met voedsel, allergeneninformatie bij niet-voorverpakte levensmiddelen, hygiëne en plaagdierbeheersing. De onderneming in kwestie krijgt daarna één van de drie eindoordelen: voldoet, verbeterpunten vastgesteld of verscherpt toezicht.

Openbare inspectieresultaten

De NVWA maakt sinds 2014 inspectieresultaten in de horeca actief openbaar. In de eerste jaren ging het alleen om resultaten van inspecties bij lunchrooms. Dat is later uitgebreid met de bevindingen van alle horeca in de vier grote steden. In 2020 zijn daar de resultaten van inspecties van hotels, restaurants, snackbars en cafetaria’s in heel Nederland bij gekomen.

Spelregels

De NVWA maakt altijd de meest recente inspectiegegevens bij bedrijven binnen horeca, ambacht en retail openbaar op haar website, ongeacht de uitkomst van de inspectie. Bij elke vermelding staat op welke datum die inspectie is geweest. De onderneming krijgt voorafgaand aan de publicatie bericht over het oordeel. De resultaten staan minimaal drie maanden online. Wanneer er in de afgelopen 2 jaar geen inspectie is geweest bij een horecabedrijf, krijgt het de vermelding ‘geen recente gegevens’. Die vermelding krijgen ook bedrijven in de categorieën ambacht en retail als er vanaf 1 juli van dit jaar nog geen inspectie is geweest.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.