Dieren, planten en producten in beslag genomen tijdens actie tegen wildlife crime

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Douane en de politie hebben in oktober 12 vogels, 14 gekko’s, 2 schildpadden, een Bengaalse kat, een penseelaapje, ruim 3.400 beschermde planten en ruim 1.000 kilo aan producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. Het zijn de resultaten van de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2023.

Deze operatie is gericht op wildlife crime en wordt gecoördineerd door Interpol. NVWA, politie en Douane werken bij de aanpak van wildlife crime nauw samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Er is een levendige internationale handel in beschermde dieren en planten. Ook illegale handel, waarmee criminelen veel geld verdienen. Zij halen dieren en planten illegaal uit de natuur en smokkelen die levend, dood of verwerkt in producten naar landen over de hele wereld. Wildlife crime veroorzaakt grote schade aan de biodiversiteit. Bovendien is het dierenwelzijn in het geding en is er een risico op de insleep van dierziektes en zoönosen. Vanwege de grote winsten die gemaakt kunnen worden, gaat deze vorm van criminaliteit in de landen van oorsprong vaak gepaard met fraude, corruptie, bedreiging en geweld.

Nieuw-Zeelandse juwelengekko
Beeld: ©NVWA

Nieuw-Zeelandse juwelengekko’s

Een bijzondere vangst deden rechercheurs en inspecteurs van de NVWA in de provincie Noord-Holland. Bij een particulier namen zij 14 Nieuw-Zeelandse juwelengekko's in beslag. Deze beschermde hagedissensoort komt van nature alleen in Nieuw-Zeeland voor. Dat land staat de export van deze dieren niet toe. De particulier kon dan ook niet aantonen dat hij de gekko's legaal in zijn bezit had. De NVWA doet nog nader strafrechtelijk onderzoek. De gekko's zijn ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Met de Nieuw-Zeelandse autoriteiten wordt gekeken naar mogelijkheden om de dieren terug te laten keren naar Nieuw-Zeeland.

Witoorpenseelaapje
Beeld: ©Politie

Witoorpenseelaapje

In een woning in Rotterdam heeft de politie een witoorpenseelaapje aangetroffen. Het is in Nederland niet toegestaan om primaten, zoals dit aapje, als huisdier te houden. Agenten hebben het zeer jonge dier daarom in beslag genomen. Het aapje is ondergebracht bij een deskundige opvang.

Bengaalse kat
Beeld: ©NVWA

Bengaalse kat

Inspecteurs van de NVWA hebben bij een particulier in Noord-Holland een Bengaalse kat in beslag genomen. Dit is een kruising tussen een beschermde Bengaalse tijgerkat en een huiskat. Bij kruisingen gelden de regels rond het zwaarst beschermde ouderdier. Dat werkt door tot de vijfde generatie. Het dier was niet legaal ingevoerd in de Europese Unie. De kat is naar een gespecialiseerde opvang gebracht.

Planten

Bij verschillende exportcontroles heeft de Douane bijna 3.500 levende planten in beslag genomen. Het gaat o.a. om de apenboom, cactussen, venusvliegenvanger en vredespalm. Al deze planten hebben een beschermde status. Veel van deze soorten zijn legaal te koop bij een tuincentrum. Ze mogen namelijk verhandeld worden als ze aantoonbaar binnen de Europese Unie gekweekt zijn of voorzien zijn van de juiste documenten om de legaliteit aan te tonen. Bij de inbeslaggenomen planten waren dergelijke bewijzen niet aanwezig.

Producten van beschermde planten en dieren

De Douane en de politie namen ruim 1.000 kg aan producten die zijn gemaakt van beschermde planten of dieren in beslag. Het gaat met name om (post)pakketjes met voedingssupplementen, cosmetica en gebruiksvoorwerpen, die o.a. beschermde cactussen, steur, Canadese geelwortel en dalbergiahout bevatten. In alle gevallen ontbraken documenten waarmee de legale herkomst kon worden aangetoond.

Word geen onderdeel van illegale handel

Welke dieren en planten beschermd zijn en onder welke voorwaarden ze verhandeld mogen worden, is vastgelegd in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Daarnaast kan er nationaal strengere wetgeving gelden. Raadpleeg daarom wet- en regelgeving als u van plan bent een dier of plant te verkopen of aan te schaffen en ga niet over tot aankoop als de verkoper niet de vereiste documenten kan overleggen. Zo raakt u niet ongewild betrokken bij de illegale handel in dieren en planten. Meer informatie over de handel in beschermde dieren en planten en het aanvragen van CITES-documenten vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wanneer u vermoedt dat er sprake is van illegale handel, kunt u dit melden bij de NVWA of de politie. Desgewenst kunt u dit anoniem doen via Meld Misdaad Anoniem. Zo helpt u mee om deze vorm van criminaliteit terug te dringen en biedt u de biodiversiteit overal ter wereld een helpend hand.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).