NVWA handhaaft verbod smaakjes en verkoop op afstand voor tabak en vapes

Vanaf 1 juli 2023 mogen tabaksproducten en aanverwante producten niet meer op afstand worden verkocht. Dit betekent onder andere dat webwinkels en flitsbezorgers geen tabaksproducten, zoals sigaretten, shag, elektronische sigaretten (vapes) en hun navulverpakkingen mogen aanbieden. Ook gaat per 1 oktober het zogeheten smaakjesverbod in voor vapes en navulverpakkingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of beide verboden worden nageleefd.

Vapen
Beeld: ©NVWA

Deze maatregelen maken onderdeel uit van het Nationaal Preventieakkoord van de Rijksoverheid en andere organisaties (zoals gemeentes en zorgaanbieders). Het doel is een rookvrije generatie in 2040. Om dit te bereiken worden verschillende maatregelen genomen, zoals het verhogen van accijns op tabak en het verminderen van het aantal verkooppunten.

Verkoop op afstand

Verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten op afstand wordt volledig verboden. Het verbod geldt daardoor niet alleen voor online verkoop zoals webshops, (flits)bezorgdiensten en social media maar ook voor bijv. telefonische verkoop. Ook buitenlandse winkels die online of telefonisch tabak, sigaretten, vapes en andere producten aanbieden aan Nederlandse consumenten, moeten hiermee stoppen. Daarnaast mogen Nederlandse bedrijven geen tabaksproducten, elektronische sigaretten en navulverpakkingen (met nicotine) meer verkopen aan consumenten in de Europese Economische Ruimte.

Smaakjesverbod

Het ‘smaakjesverbod’ is ingegaan op 1 januari 2023. Voor aanbieders geldt een uitverkooptermijn van 9 maanden, waarin zij hun voorraad vapes en navulverpakkingen (met en zonder nicotine) met een smaakje (anders dan de tabakssmaak) nog mogen verkopen. Na 1 oktober mag dat niet meer.

Renée Meex – Inspecteur NVWA:
De NVWA controleert of winkeliers geen rookwaren verkopen aan personen onder de 18 jaar. Dit doen we door het inzetten van testkopers.

Rookwinkel-uitbater:
Het mag niet, ik mag jou geen tabak verkopen, je bent nog geen 18 jaar.

Renée Meex – Inspecteur NVWA:
Daarnaast controleert de NVWA of alle rookwaren voldoen aan de eisen. Denk aan een vape uit bijvoorbeeld China. Deze is lang niet altijd bestemd voor de Europese markt en kan teveel nicotine bevatten. Het verkopen van rookwaren die niet voldoen aan de Nederlandse wet is strafbaar en je kunt er een boete voor krijgen. Daarnaast kunnen wij deze producten uit de handel halen.

Presentatrice:
Er mag nergens reclame gemaakt worden voor vapen en roken. Niet bij de bushalte, niet op TV en niet op social media zoals Instagram of TikTok. Het is dus ook niet toegestaan om als influencer een e-sigaret te promoten voor een bedrijf. Maak je wel dat soort reclame, dan kan je een boete van de NVWA verwachten. Het reclameverbod en het rookverbod op schoolpleinen bestaan al wat langer en daar zijn nu twee nieuwe verboden bijgekomen. 1: de regering wil dat je op minder plekken rookwaren kan kopen. Daarom is het vanaf 1 juli 2023 verboden om tabak en e-sigaretten online te verkopen. Ook de verkoop via social media is dan niet meer toegestaan. 2: watermelon, cherry cola, of apple-ice. Al deze smaakjes verhullen de bittere nicotinesmaak. Vanaf 1 januari 2024 is er een smaakjesverbod en mogen vapes in Nederland alleen nog maar een tabaksmaak hebben.

Renée Meex – Inspecteur NVWA:
Al die fruitsmaken die klinken gezond, maar het zijn eigenlijk chemische mengsels en er komt geen vitamine aan te pas. Sterker nog, die mogen niet eens toegevoegd worden.

Presentatrice:
Wil je meer weten over deze regels of zie je dat een webshop of een andere ondernemer zich niet aan één van deze regels houdt? Ga dan naar onze website. www.nvwa.nl/vapen.

Logo Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verschijnt in beeld.

Beeldtekst: www.nvwa.nl/vapen.

*Muziek speelt en fadet uit*

Toezicht NVWA

De regels rond de verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten staan in de Tabaks- en rookwarenwet. De NVWA houdt toezicht op de naleving van deze wet. Dat doet de NVWA risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700. 

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.