Kortsnuiten

Heeft u een hond met een korte, platte snuit, zoals een mopshond, Franse bulldog of Engelse bulldog? Of bent u van plan er een te kopen? Honden met een te korte snuit hebben een grote kans op gezondheidsproblemen. Ze zijn bijvoorbeeld vaak benauwd en lijden aan andere kwalen. Ze hebben hierdoor extra zorg nodig. Fokken met honden met een te korte snuit is verboden.

Is de snuit van mijn hond te kort?

Hoe herken ik een te korte snuit?

U kunt zelf controleren of een volwassen hond een te korte snuit heeft. Let op de volgende kenmerken:

Kortsnuit hond wit met grijze vlekken

Uitleg van de nummers in de afbeelding

De verhouding tussen de schedel en de snuit is kleiner of gelijk aan 0,5. Hieronder leest u hoe u dit kunt opmeten.

Als de hond recht naar voren kijkt, is in minimaal tweekwart van het oog oogwit te zien.

De hond kan de oogleden niet helemaal sluiten.

De neusgaten zijn ernstig vernauwd.

De hond heeft een neusplooi. Vanaf de neusplooi kunnen haren in het oog prikken.

De hond maakt snuivende, snurkende of zagende geluiden tijdens het ademhalen. Ook als de hond rustig zit of ligt.

Beeld: ©NVWA

Hoe kan ik de snuit van de hond opmeten?

Meet met een meetlint de lengte van de neus (van het begin van de neus tot de neuspunt) en de lengte van de schedel (van het begin van de neus tot en met de achterhoofdsknobbel) op. Deel vervolgens de neuslengte door de schedellengte. Is de uitkomst 0,5 of lager? Dan is de snuit te kort en heeft uw hond meer risico op gezondheidsproblemen.

Opmeten kortsnuit hond van zijkant
Beeld: ©NVWA

Gezondheidsproblemen bij honden met een korte snuit

Honden met een korte snuit hebben een grote kans op gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen. Ook lopen ze meer risico op de aandoening Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS). Honden met BOAS hebben nauwere luchtwegen en smallere neusgaten dan gezonde honden. Ze kunnen hierdoor erg benauwd zijn. Vaak hebben ze meer moeite met hijgen en ze raken sneller oververhit. Verder hebben deze honden vaak last van slaapproblemen.

Wat kan ik doen als mijn hond een te korte snuit heeft? 

Vraag advies aan uw dierenarts

Heeft uw hond een te korte snuit of twijfelt u of dit zo is? Ga met uw dier naar de dierenarts. De dierenarts kan u adviseren. In sommige gevallen is een operatie nodig. Na de operatie is uw dier waarschijnlijk minder benauwd.

Deze operatie is alleen mogelijk in een gespecialiseerde kliniek of bij een gespecialiseerde dierenarts. De verdoving (anesthesie) is complexer vanwege de vernauwde luchtpijp van de hond. Ook kunnen er extra kosten zijn, bijvoorbeeld voor medicijnen.

Bied extra zorg aan uw hond

Een hond met een te korte snuit heeft extra zorg nodig. Bijvoorbeeld bij warm weer. Kortsnuiten hebben meer moeite met hijgen en raken sneller oververhit. Zorg dus voor verkoeling op hete dagen.

Verbod op fokken met honden met een te korte snuit

U mag niet fokken met honden met een te korte snuit. Uw dierenarts kan beoordelen of uw hond geschikt is om mee te fokken. Zo kunt u voorkomen dat u onbedoeld de regels overtreedt. Uw dierenarts beoordeelt uw hond aan de hand van 6 criteria. Hij meet bijvoorbeeld de snuit van de hond op en checkt of die niet te kort is. Voldoet uw hond niet aan deze criteria? Dan mag u niet fokken met deze hond.

De dierenarts kan gebruikmaken van een PET-scan. Dat is een digitaal formulier waarop een dierenarts kan aangeven hoe een hond scoort op de 6 criteria. U kunt deze PET-scan ook zelf invullen. Gebruik hiervoor deze demoversie.

De dierenarts let ook op eventuele andere gezondheidsklachten en afwijkingen.

Waar moet ik op letten als ik een kortsnuit koop?

Wilt u een hond met een korte snuit kopen? Koop het dier bij een fokker of handelaar die zich aan de regels houdt. En dus niet fokt met honden met een te korte snuit. Vraag of de fokker de gezondheid van de ouderdieren heeft gecontroleerd. Zijn er bijvoorbeeld medische tests gedaan naar andere erfelijke kenmerken? En zijn de ouderdieren beoordeeld en goedgekeurd aan de hand van 6 criteria? Vraag eventueel om de contactgegevens van de dierenarts, zodat u dit zelf kunt navragen.

Meer informatie over het kopen van honden vindt u bij het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Gebruik bijvoorbeeld het stappenplan 'Puppy via internet' en de puppy-checklist van het LICG.

Zo houden wij toezicht

Wij houden toezicht op het verbod op fokken met honden met een te korte snuit. Dat doen wij samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID). Fokt u toch met een hond met een te korte snuit? Dan kunnen wij u een boete geven. Lees meer over de regels voor fokken met honden.

Vermoedt u dat een fokker zich niet aan het fokverbod houdt? Meld het ons.

Lees meer over illegale hondenhandel.