Corrigerende interventie

Het Algemeen Interventiebeleid wordt momenteel herzien. Het onderdeel ‘corrigerende interventie’ wordt toegevoegd aan het Algemeen Interventiebeleid.

Wat verandert er?

Het onderdeel ‘corrigerende interventie’ staat op dit moment niet in het Algemeen Interventiebeleid, maar in diverse ‘SPECS’ ( Specifiek Interventiebeleid). Deze tekst is aangepast en overgeheveld naar het Algemeen Interventiebeleid.

Om te bepalen welke corrigerende interventie het meest passend is, voert de toezichthouder een evenredigheidstoets uit. In het herziene Algemeen Interventiebeleid is een kader opgenomen om te komen tot de meest passende corrigerende interventie.

De corrigerende interventie mag geen onnodig nadelige gevolgen voor de overtreder met zich meebrengen. Dit betekent dat de gevolgen van de interventie in verhouding moeten staan tot het met de interventie te bereiken doel.

Nieuwe tekst

Onderstaande tekst wordt toegevoegd aan het Algemeen Interventiebeleid:

Corrigerende interventie

Een corrigerende interventie is een interventie met als doel de gevolgen van een overtreding te doen opheffen of een nieuwe overtreding te voorkomen en het daadwerkelijke risico voor mens, dier, plant of milieu weg te nemen.

Toelichting

Corrigerende interventies bestaan uit herstelsancties (besluiten in de zin van artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht) en overige interventies. Een niet-limitatieve lijst met mogelijke corrigerende interventies is opgenomen in bijlage B.

Toepassen corrigerende interventie

Voor welke corrigerende interventie gekozen wordt, verschilt per situatie. De gekozen corrigerende interventie is evenredig. Dit betekent het volgende:

  1. De interventie is geschikt om het doel te bereiken;
  2. Indien er kan worden gekozen tussen meerdere geschikte interventies, dan wordt de voor de overtreder minst belastende interventie gekozen;
  3. De interventie is proportioneel. De interventie heeft geen onnodig nadelige gevolgen voor de overtreder.

Toelichting

In de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op 2 februari 2022 (ECLI:NL:RVS:2022:285) staat een beoordelings- en toetsingskader om de evenredigheidstoets uit te voeren, zoals bedoeld in artikel 3:4 lid 2 Awb. Deze toets voert het bestuursorgaan uit bij het toepassen van een corrigerende interventie. De toets bestaat uit drie stappen. Deze stappen zijn verwerkt in artikel Toepassen corrigerende interventie.

De corrigerende interventie mag geen onnodige nadelige gevolgen met zich meebrengen. Dit betekent dat de gevolgen van de interventie 'in verhouding staan tot het te bereiken doel'.

Gevolgen voor het Specifiek Interventiebeleid

De huidige teksten in paragraaf 3.2 van de SPEC’s onder het kopje Corrigerende interventie worden vervangen door deze tekst uit het AIB. De komende tijd wordt deze wijziging tekstueel doorgevoerd in alle SPEC’s. Tot die tijd gelden alle verwijzingen naar paragraaf 3.2 van de SPEC’s onder het kopje Corrigerende interventie als verwijzingen naar deze tekst uit het AIB. Het kan in de praktijk voorkomen dat de ondernemer de eerste tijd dus nog de oude teksten in het SPEC ziet staan, maar dan geldt de nieuwe tekst. De nieuwe tekst betreft een verduidelijking van de huidige tekst en invulling van het evenredigheidsbeginsel. Het biedt een kader om te komen tot de meest passende corrigerende interventie.