Lisette de Ruigh, directeur Keuren

"Ik werk sinds 15 september 2020 als directeur Keuren bij de NVWA en vind het een hele mooie organisatie waar ongelofelijk veel gebeurt. Ik zie veel medewerkers die zeer gepassioneerd en hard werken. Het opleidingsniveau van de medewerkers binnen de Directie Keuren is hoog. Ik houd ervan om uitgedaagd te worden, dus dat zit wel goed. De professionals de ruimte geven om zelf beslissingen te nemen en tegelijkertijd garant te staan voor uniformiteit in de handhaving, is mijn visie. Ook vind ik de doelen van mijn directie - keuring en toezichthouden op voedselveiligheid, diergezondheid en dierwelzijn - belangrijk. De afstemming en verbinding met LVVN, ons kerndepartement, en andere stakeholders biedt een extra dimensie."

De enorme diversiteit in domeinen waar de NVWA zich mee bezighoudt, heeft mij, ondanks dat ik de agrarische sector heel goed ken, positief verrast. Ik ontdek steeds weer stukken waarvan ik niet wist dat daar de NVWA intensief bij betrokken is. De publieke rol van de NVWA is dan ook heel groot. Groter dan ik, voor ik hier werkte, besefte.

"NVWA, alle kansen voor dierenartsen!"

Lisette de Ruigh
Beeld: ©NVWA

Oorspronkelijk ben ik opgeleid tot dierenarts, deze achtergrond helpt mij heel goed in deze functie. Want ik begrijp waar het inhoudelijk over gaat, en kan daardoor een goede gesprekspartner voor medewerkers zijn. Ik begrijp tegen welke problematiek zij soms aanlopen en voor welke ingewikkelde en soms ingrijpende beslissingen zij staan. Ook ken ik de agrarische sector van binnen uit. Zo vorm ik de brug tussen uitvoering en bedrijfsleven én naar de rest van de organisatie, ook in het directieteam. Het is waardevol dat ik daar als dierenarts in zit.

Bij de NVWA werken zo'n 400 keuringsdierenartsen en daarnaast nog veel dierenartsen in andere functies. Diergeneeskunde gaat over diergezondheid en dierenwelzijn. En ook over 'one health': diergezondheid in relatie tot humane gezondheid en andersom. Diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid zijn precies de 3 domeinen waarop de Directie Keuren zich beweegt. Wij kijken naar het systeem in zijn geheel en minder naar het individuele dier. Tot het moment waarop je als keuringsdierenarts tijdens het slachtproces in een slachthuis ontdekt dat er met dat ene individuele dier iets mis is. Dan benutten we de informatie die we hebben over de koppel ook om dat individuele dier te beoordelen. Jij haalt, wanneer jij twijfelt over de gezondheid of over het welzijn van een dier, dat dier uit het slachtproces of je zet de slachtlijn stil. Of je weigert bijvoorbeeld een rund voor de export, omdat het dier niet gezond is of omdat de documenten niet kloppen. Jij bent als NVWA-dierenarts hier ook de procesbewaker. Jij ziet toe, samen met de collega's van directie Handhaven op de hele keten. Of zoals ook wel wordt gezegd: "Van zaadje tot karbonaadje".

De NVWA biedt een grote variatie in werkplekken voor dierenartsen. Naast werk in de slachthuizen heeft de NVWA ook veel dierenartsen aan het werk in het import- of exportproces van dieren, voedingsmiddelen en andere goederen. Als dierenarts kun je aan de slag in de havens en op vliegvelden. Daar moeten dieren of producten bij import gecontroleerd worden op voldoen aan de vereiste documenten en overige eisen. Of je gaat aan de slag om koppels dieren of individuele dieren te certificeren voor export bij wegtransporten. De Brexit heeft de NVWA veel extra werk opgeleverd: het Verenigd Koninkrijk is nu een zogenoemd ‘derde land’ geworden. Voor import en export van en naar derde landen gelden compleet andere eisen dan voor handelsverkeer binnen de Europese Unie. De NVWA werkt bij deze controles nauw samen met Douane, LVVN- en EU-vertegenwoordigers in Brussel.

Mocht je als dierenarts een meer beleidsmatige functie ambiëren, dan kun je bij de NVWA je inhoudelijke kennis goed inzetten bij beleidsmatige vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan de transportwaardigheid van dieren. Daarbij kijk je dan naar welke wetgeving er al ligt, naar welke normen er zijn voor transporteurs en hoe wij als NVWA daar dan toezicht op kunnen houden. Een functie op een meer strategische of andere ontwikkelpositie is ook mogelijk. Tot slot hebben wij regelmatig vacatures voor interessante lijnmanagementfuncties. Daarvoor is het een pré dat je dierenarts bent.

Kortom, er is in mijn ogen bij de NVWA genoeg uitdaging én meer dan genoeg te doen voor dierenartsen. Je kunt je kennis ten volle benutten en echt iets bijdragen aan voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn, in een verantwoordelijke functie bij een belangrijke publiek-relevante organisatie. De NVWA heeft de dierenarts een mooi ontwikkelpad te bieden.