Consultatie vernieuwd Informatieblad 85

Informatieblad 85 is geactualiseerd en ligt ter consultatie voor aan het bedrijfsleven. In dit informatieblad, dat verder gaat onder de naam handboek levensmiddelenmicrobiologie, geeft de NVWA toelichting op een aantal teksten uit de Europese Verordening (EG) Nr. 2073/2005 over microbiologische criteria voor levensmiddelen. De laatste versie van het infoblad 85 stamt uit 2021. Het nieuwe concept-handboek geeft onder andere meer duiding over het uitvoeren van Listeria monocytogenes-studies. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een nieuw technical guidance-document voor het uitvoeren van challenge-testen en nieuwe uitdagingen op het gebied van microbiologische besmettingen.

Handen houden petrischaal met organisme vast
Beeld: ©NVWA

Wat is er gewijzigd?

  • Informatieblad 85 gaat verder onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie.
  • Er is een nieuwe hoofdstukindeling. In het Handboek levensmiddelenmicrobiologie zijn de volgende onderwerpen opgenomen:
    • Een korte introductie van EU- en nationale wet- en regelgeving en relevante (guidance) documenten in relatie tot levensmiddelenmicrobiologie;
    • Informatie over de verantwoordelijkheden in het kader van voedselveiligheid voor levensmiddelenbedrijven en toezichthouder;
    • Informatie die relevant is voor het bepalen en aanduiden van de houdbaarheid van levensmiddelen;
    • Informatie met betrekking tot het indelen van levensmiddelen in de juiste levensmiddelencategorie;
    • Informatie over de verificatie van de beheersing van microbiologische risico’s, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen: voedselveiligheidscriteria en proces-hygiënecriteria, herbestemmen, omgevingsonderzoek en trendanalyse
    • Informatie die relevant is voor laboratoria, zoals alternatieve analysemethoden, accreditatie, en het poolen van monsters;
    • Informatie over monitoring en onderzoek door de NVWA.

Consultatie bedrijfsleven

De NVWA nodigt retailers, fabrikanten, voedingsproducenten of andere gebruikers van het nieuwe handboek te reageren op het document door een mail te sturen naar HBLevensmiddelenmicrobiologie@nvwa.nl. Tot en met 31 december 2024 kan worden gereageerd. Nadat alle informatie is verwerkt, wordt in de loop van 2025 het nieuwe handboek gepubliceerd.

Bekijk het concept-handboek.