Managementreactie en BuRO risicobeoordeling roodvlees- en grofwildketen

Zet in op het hervormen van het stelsel waarmee voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn wordt geborgd in de roodvlees- en grofwildketen. Ontwikkel daarnaast een integrale aanpak van toezicht voor dierenwelzijn, diergezondheid en voedselveiligheid op de boerderij. Deze adviezen en een aantal andere geeft Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) aan de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Uitkomst risicobeoordeling

In Nederland is de voedselveiligheid van roodvlees van hoog niveau. Dit gaat om vlees van runderen, varkens, paarden, schapen en geiten. Maar Nederland kent ook een intensieve veehouderij met veel risico's voor dierenwelzijn en de natuur. Binnen het huidige systeem van wet- en regelgeving richt toezicht zich voor een belangrijk deel op de voedselveiligheid. Deze risicobeoordeling van de roodvlees- en grofwildketen maakt echter duidelijk dat in Nederland veel dierenwelzijnsrisico's verbonden zijn aan het fokken en houden van dieren voor de productie van vlees.

Belangrijk voor meerdere doelgroepen

Deze risicobeoordeling is niet alleen belangrijk voor de NVWA, maar ook voor de betrokken departementen. Zij kunnen het gebruiken bij de formulering en aanpassing van beleid en wet- en regelgeving. De beoordeling is ook van belang voor de sector, omdat die in elke schakel van de keten primair verantwoordelijk is voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van mens en dier.

Adviezen

BuRO heeft 21 adviezen opgesteld. Deze zijn gericht aan de minister van LVVN, de minister van VWS en de inspecteur-generaal van de NVWA. BuRO heeft daarin een beoordeling gemaakt van:

  • de gevaren voor dierenwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid die samenhangen met het houden, vervoeren en doden van dieren bestemd voor de productie van roodvlees en van vlees afkomstig van grofwild,
  • de gevaren voor de volksgezondheid die samenhangen met het houden van dieren voor roodvlees en grofwild, het slachten en het bewerken en verwerken van vlees en vleesproducten en de consumptie van roodvlees en grofwild.

Centraal staat hierbij de vraag: 'Wat zijn de grootste risico's in de roodvlees- en grofwildketen voor dierenwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid?'

Deze risico's zijn in kaart gebracht voor dieren in de roodvleesketen, die varkens, runderen, schapen, geiten en paarden omvat. Daarnaast zijn deze risico's ook beoordeeld voor het (gehouden) grofwild (wild exclusief pluimvee en haasachtigen).

Achtergrond

Deze ketenrisicobeoordeling van roodvlees en grofwild is onderdeel van een BuRO-programma dat is gericht op de beoordeling van risico's binnen alle domeinen en productieketens waarop de NVWA toezicht houdt. De risicobeoordeling roodvlees hangt samen met de risicobeoordelingen van de zuivelketen en die van diervoeders, die los zijn uitgebracht.

Deze ketenrisicobeoordeling roodvlees en grofwild bouwt verder op de eerste risicobeoordeling van de roodvleesketen die eind 2015 verscheen.

Leeswijzer

De ketenrisicobeoordeling is verdeeld in verschillende type documenten: het advies en de onderbouwing zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken.

In het advies vindt u:

  1. Inleiding
  2. Samenvatting en conclusies
  3. Belangrijkste bevindingen
  4. Adviezen
  5. De roodvlees- en grofwildketen in de maatschappelijke context
  6. Onderzoeksvraag
  7. Aanpak en afbakening
  8. Richtingen voor verder onderzoek
  9. Bevindingen
  10. Referenties

In de onderbouwing vindt u in de volgende hoofdstukken:

  1. De integrale beoordeling van de risico’s in de roodvlees- en grofwildketen
  2. Risicobeoordeling dierenwelzijn
  3. Dierenwelzijn varken primair bedrijf
  4. Dierenwelzijn vleeskalveren primair bedrijf
  5. Dierenwelzijn vleesvee primair bedrijf
  6. Dierenwelzijn schapen primair bedrijf
  7. Dierenwelzijn geitenbokjes primair bedrijf
  8. Dierenwelzijn gehouden wild
  9. Dierenwelzijn transport
  10. Dierenwelzijn slachthuis
  11. Diergezondheid
  12. Risicobeoordeling voedselveiligheid
  13. Microbiologische voedselveiligheid
  14. Antimicrobiële resistentie
  15. Chemische voedselveiligheid
  16. Fysische voedselveiligheid
  17. Kritische beschouwing roodvleeskeuring

Inzagereacties betrokken organisaties advies van BuRO over risico's roodvlees- en grofwildketen

BuRO heeft organisaties die betrokken zijn bij de roodvlees- en grofwildketen een conceptversie (zonder bevindingen, conclusies en adviezen) voorgelegd van het advies en de bijlagen over de risico's van roodvlees- en grofwild. De organisaties hebben het advies beoordeeld op feitelijke onjuistheden en onduidelijkheden. De ontvangen reacties en de respons van BuRO op elke reactie zijn opgenomen in bijgaande tabel.