Voorwoord

Toezicht houden betekent keuzes maken. Dat doen we elk jaar en elke dag opnieuw. Komend jaar vraagt dit extra aandacht van ons, zoals duidelijk wordt in dit plan voor 2025.

Het toezicht van de NVWA is heel divers, met een breed palet aan taken uit wetgeving van de ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met de beschikbare capaciteit richten we ons op de risico's die voor de samenleving het grootst zijn en op zaken waar we het meeste effect kunnen hebben. Daar zitten ook risico's bij die maatschappelijk zo urgent zijn dat we ze als toezichthouder agenderen. Het maken van deze keuzes - waar is ons toezicht het hardst nodig - hoort bij onze dagelijkse praktijk. Ook kijken we elke dag hoe we ons werk nog slimmer en effectiever kunnen doen om ons toezicht en onze organisatie te versterken.

Voor 2025 moeten we een stap extra zetten: nog scherpere keuzes maken. Er blijkt minder financiële ruimte te zijn voor de uitvoering van onze huidige taken vanuit VWS. We moeten onze activiteiten heroverwegen en opnieuw prioriteren. En ook daarbij kijken we allereerst naar de risico's en waar we het meeste kunnen bijdragen aan naleving en bescherming van de publieke belangen.

We hebben vergaande keuzes moeten maken op het terrein van voedselveiligheid en productveiligheid. Pijnlijke keuzes, die het fundament van het toezicht op deze gebieden raken. Dit heeft tot gevolg dat ons toezicht op voedsel- en productveiligheid selectiever wordt en we minder capaciteit hebben om op meldingen te reageren. Minder toezicht kan leiden tot minder naleving van de regels. Minder toezicht betekent ook dat wij minder informatie hebben om goede risico-inschattingen te maken.

Om toch blijvend te kunnen waken over al onze publieke belangen, is het nodig structureel te blijven investeren in vernieuwing en innovatie. Met de beschikbare middelen blijven we dan ook inzetten op sociale en technische innovaties en op vernieuwing van onze organisatie om ons toezicht effectief en efficiënt in te richten. Zo blijven we op koers naar de zelfbewuste, onafhankelijke en doortastende toezichthouder die we willen en moeten zijn.

De inzet van IT is een onmisbare pijler om onze doelen te realiseren en onze positie als wendbare autoriteit te versterken. Met behulp van digitalisering en het gebruik van data kunnen we onze manieren van toezichthouden verbeteren en sneller aanpassen, en kunnen we beter inspelen op veranderingen in de markt.

Komend jaar zetten we ook weer volop in op verbinding en interactie met de samenleving. We gaan in gesprek, luisteren, beantwoorden vragen en laten zien wat we doen. Daarmee investeren we in het publiek vertrouwen in ons toezicht. We werken structureel samen met andere organisaties, zoals koplopers in de sector, brancheorganisaties, (wetenschappelijke) onderzoeksinstituten en nationale en internationale handhavingspartners. We bundelen onze kennis en kracht en doen samen wat nodig is.

2025 wordt een uitdagend jaar voor de NVWA, dat weet ik zeker. Ik weet ook zeker dat de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en bescherming van de natuur voor ons altijd voorop zal staan. De samenleving kan erop rekenen dat wij ons maximaal inzetten om mens, dier en natuur te beschermen. Nu en in de toekomst.

Handtekening IG

Gerard Bakker, inspecteur-generaal NVWA