Voedselveiligheid
Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij kopen veilig is. Iedereen die voedsel of de grondstoffen daarvoor produceert, verhandelt of verkoopt, draagt zélf de verantwoordelijkheid om veilige producten op de markt te brengen. Het niveau van voedselveiligheid in Nederland is hoog. Het toezicht van de NVWA draagt hieraan bij. We richten ons op de hele plantaardige en dierlijke voedselketen (inclusief diervoeder): van grond tot mond.
Alleen al in Nederland zijn ruim 250.000 bedrijven actief in de voedselketen (inclusief diervoederbedrijven). Er zijn verschillende gevaren die de voedselveiligheid kunnen bedreigen. Er kunnen ziekmakende bacteriën of virussen in eten komen dat niet wordt verhit vóór consumptie. In ons eten kunnen ook chemische verontreinigingen terechtkomen, zoals zware metalen of resten van gewasbeschermingsmiddelen of diergeneesmiddelen. Of fysische verontreinigingen zoals bijvoorbeeld stukjes glas of plastic die er tijdens het productieproces in komen. Wij controleren of bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen voor de productie en handel van veilige producten. Dat doen we risicogericht en op verschillende manieren: van inspecties en monstername tot het auditeren van kwaliteitssystemen van bedrijven.
Het toezicht in slachthuizen neemt een bijzondere plaats in. Hier houden we intensief toezicht tijdens het slachten, waarbij alle dieren en karkassen gekeurd worden op risico's voor onder andere voedselveiligheid. Op de grote slachthuizen houden we permanent toezicht tijdens het slachten.
Focus toezicht in 2025
Veel wetgeving over voedsel- en diervoederveiligheid komt uit de Europese Unie en wordt vastgelegd in Nederlandse regelgeving. Het is belangrijk dat wij hier in een vroeg stadium bij betrokken worden. Zo kunnen we eraan bijdragen dat we risico's op het gebied van voedselveiligheid met beperkte middelen optimaal kunnen beheersen, met zoveel mogelijk maatschappelijke impact.
De ontwikkelingen in de voedselketen gaan snel. We streven naar een sterke informatiepositie, zodat we goed op ontwikkelingen kunnen inspelen. Als wet- en regelgeving relevante technologische ontwikkelingen in de weg staan, onderzoeken wij de mogelijke experimenteerruimte. Deze dynamiek vraagt ook om intensivering van de samenwerking binnen de voedsel- en voederketens, zodat we effectief en risicogericht toezicht op de keten kunnen realiseren. Omdat voedsel in de hele wereld geproduceerd en verhandeld wordt, richten we ons ook op internationale samenwerking.
Om de kennis over voedselveiligheid bij bedrijven, ondernemers en consumenten te verhogen, besteden we aandacht aan voorlichting. We maken inspectieresultaten openbaar en informeren doelgroepen actief. En we treden op tegen voedselfraude en misleiding, omdat die het vertrouwen in voedselveiligheid kunnen ondermijnen.
Risico's
We zien de volgende risico's op het gebied van voedselveiligheid:
- Microbiologische risico's door de aanwezigheid van ziekmakende bacteriën of virussen in levensmiddelen.
- Chemische verontreinigingen in voedsel, bijvoorbeeld door chemische stoffen die in het milieu voorkomen.
- Fysische risico's door fouten in het productieproces.
- Risico's van allergenen en kruisbesmetting met allergenen in levensmiddelen.
- Risico's van onjuiste of misleidende etikettering, bijvoorbeeld over allergenen of additieven.