Risicomanagement
Het directieteam van de NVWA bespreekt jaarlijks de risico’s die de realisatie van de strategische doelen van de NVWA bedreigen. De beheersmaatregelen die we nemen om de risico’s te beperken, nemen we mee in onze interne plannen. De volgende strategische risico’s zijn de belangrijkste:
Opstopping in de toezichtketen
Door stringenter en uniformer toepassen van het interventiebeleid ontstaat meer werk voor bezwaar en beroep. Dit zou kunnen leiden tot oplopende doorlooptijden, een verminderde slagkracht en reputatieschade. Het interventiebeleid verder ontwikkelen en beter afstemmen op bijzondere situaties vermindert de kans op een opstopping in de keten.
Niet de juiste mensen (kwaliteit/kwantiteit/leeftijd) kunnen binnenhalen of vasthouden
Door een oververhitte arbeidsmarkt en schaars aanbod van specifieke deskundigheid, bestaat het risico dat we niet de juiste mensen binnen kunnen halen of vast kunnen houden. Bovendien dient terdege rekening gehouden te worden met het absorptievermogen van de NVWA als het gaat om nieuwe medewerkers. We werken met een strategisch personeelsplan om nu en in de toekomst ons werk te kunnen doen.
Onvoldoende realisatie voorgenomen implementaties (onder andere de overkomst medewerkers KDS)
Om te komen tot een steviger stelsel met een onafhankelijk toezichtsysteem in de vleesketen, is de directie Keuren in 2024 opgedeeld in een directie Slachttoezicht en een directie Handelstoezicht. De volgende stap is de overkomst van medewerkers van KDS per 1 januari 2025. Een onvoldoende realisatie van deze ontwikkelingen zou een vermindering van de impact van het toezicht op de samenleving betekenen. De NVWA werkt aan een beheerste overgang van medewerkers van KDS naar de NVWA.
Ontoereikende financiële middelen
Een risico is voortdurende druk op de financiële middelen voor en van de NVWA. Eventuele ontoereikende financiële middelen hebben mogelijk impact op het risicogerichte toezicht van de NVWA, innovatie en ontwikkeling van IV/ICT. De NVWA stuurt massief op het binnen financiële en formatieve kaders blijven van de organisatie. Aan de voorkant door middel van strak budgetteren en gedurende het jaar door monitoring en waar nodig bespreking met LVVN en VWS.
Onvoldoende voortgang op ontwikkeling informatiepositie en ICT-facilitering
De NVWA werkt aan een betere informatiepositie en aan vernieuwing van de IV/ICT-ondersteuning. Dit doen we aan de hand van een IV/ICT-actieplan dat in 2020 is opgesteld. Dit wordt in 2025 beëindigd. Resterende onderdelen van het actieplan worden in 2025 in de reguliere processen opgepakt.
Onduidelijke relatie publiek-belangtafels – lijnorganisatie
Per publiek belang is een publiek-belangtafel ingericht. In 2024 hebben we verbetermogelijkheden in de sturing op de publieke belangen en de publiek-belangtafels, in relatie tot de verantwoordelijkheden van de lijnorganisatie, in kaart gebracht. In 2025 implementeren we verbetermaatregelen.