NVWA-brede thema's

Controle subsidieregelingen

De controle van subsidieregelingen door de NVWA richt zich op een rechtmatige en doelmatige besteding van subsidies, en is ter ondersteuning van een rechtvaardig inkomen voor landbouwers, en voor de ontwikkeling van het Nederlandse platteland. Landbouwers krijgen tijdig de financiële ondersteuning waar ze recht op hebben, voornamelijk op basis van gelden uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarnaast controleert de NVWA regelingen die geen subsidiegelden omvatten, en een goede handels- en marktwerking binnen Europa bevorderen.

Urenverdeling domeinen Controle subsidieregelingen

Urenverdeling domeinen Controle subsidieregelingen

Pie chart with 3 slices.
End of interactive chart.

Resultaten

  • De 1%-controles en de controles ter plaatse zijn tijdig en EU-conform uitgevoerd.
  • De nacontroles voor het Europees Landbouwgarantiefonds zijn tijdig en EU-conform uitgevoerd en gerapporteerd aan de EU.
  • De uitvoering van controles ter plaatse voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid conform afspraak RVO uitvoeren.

Risico

Onvoldoende capaciteit kan ertoe leiden dat we het aantal verplichte controles niet halen, wat een boete vanuit de EU voor Nederland tot gevolg kan hebben.

Export

Om te mogen exporteren naar een land buiten de EU, vraagt het desbetreffende land garanties ten aanzien van risico's voor volksgezondheid, voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en/of plantgezondheid. De NVWA geeft hiervoor, op kosten van de exporteur, exportverklaringen en certificaten af. Op basis van de garanties die het ontvangende land eist en de afspraken die met dat derde land zijn gemaakt, beoordelen we of we een exportverklaring of -certificaat kunnen afgeven. Voor een aantal zaken is ook een exportverklaring binnen de EU nodig, zoals voor bepaalde gewassen en het vervoer van dieren. Ook die exportverklaringen worden door de NVWA afgegeven.

Om een efficiënte afgifte van certificaten te bevorderen, gaan we, waar mogelijk, in 2025 verder met het ontwikkelen van certificeren op afstand, met bijbehorende borgingssystematiek.

Import

De importcontroles van de NVWA zijn erop gericht om alleen gezonde dieren, veilig voedsel en veilige producten tot de markt van de EU toe te laten. Deze controles vinden plaats in grenscontroleposten, controlepunten en entrepots. We hebben er speciale aandacht voor dat deze controlelocaties volledig aan de inrichtingseisen uit de EU-regelgeving voldoen en we werken aan nationaal beleid voor de exploitatie van deze locaties. We wenden onze invloed aan om de EU-regelgeving op het gebied van import te vereenvoudigen.

Inlichtingen- en opsporingsdienst

Met de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) heeft de NVWA een eigen bijzondere opsporingsdienst in huis. Deze richt zich op de aanpak van fraude, en heeft bijzondere bevoegdheden om crimineel gedrag dat de publieke belangen waar de NVWA op toeziet schaadt, op te sporen. De aandacht voor fraude neemt nationaal en internationaal toe. Ook in 2025 blijft de vraag naar opsporing van fraude actueel. Denk aan incidenten in de voedselketen, milieucriminaliteit, dierenwelzijn of ongevallen met consumentenproducten en attractie- en speeltoestellen.

De IOD werkt in 2025 aan het opleveren van de volgende producten:

Opsporingsonderzoeken

17 tot 23 opsporingsonderzoeken zijn bij het Functioneel Parket of Europees Openbaar Ministerie ingediend voor vervolging.

Bestuurlijke signaleringen

Met 4 tot 6 bestuurlijke signaleringen worden frauderisico’s en oorzaken van fraude in beeld gebracht en geagendeerd om samen met beleidsmakers, toezichts- en opsporingspartners fraude te beperken of te voorkomen.

Strategische fraude-analyses

De circa 6 strategische analyses dragen bij aan het vergroten van inzicht en kennis voor risicogericht handhaven.

Leveren van bijstand conform (internationale) afspraken

De bijzondere opsporingsdiensten, politie, marechaussee, rijksrecherche en het Openbaar Ministerie werken samen met de internationale partners aan de aanpak van fraude. Rechtshulpverzoeken en Europese opsporingsbevelen worden uitgevoerd en aan de BOA’s wordt via het Fraude Expertise Knooppunt (FEK) ondersteuning verleend. De samenwerking en het leveren van bijstand aan (internationale) overheidsdiensten en rechtsorganen is erop gericht om (internationale) criminaliteit effectiever aan te pakken en te voorkomen. Zo draagt de IOD ook bij aan verschillende opsporingsonderzoeken die door de politie, en de opsporingsdiensten van de Inspectie voor Infrastructuur, Leefomgeving en Transport (ILT/-IOD, de Belastingdienst (FIOD) en de Arbeidsinspectie (NLA/IOD) worden uitgevoerd.

Aanpak criminele geldstromen

De NVWA-IOD heeft een beslagdoelstelling van 7,1 miljoen voor 2025.

Het achterhalen van criminele geldstromen en het frustreren en verstoren van het criminele verdienmodel zijn onderdeel van het werk van de IOD. In elk onderzoek, in elke fase van het proces, is aandacht voor en wordt ingezet op het afpakken van wederrechtelijk verkregen vermogen. Met het ontnemen van deze middelen wordt de criminaliteit aangepakt, onmogelijk gemaakt dan wel ontmoedigd.

Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek

Het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) van de NVWA voert in 2025 de volgende werkzaamheden uit:

  • Ketenrisicobeoordelingen in het kader van de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling NVWA (WOR).
  • Advies over casuïstiek en systematiek op het gebied van de publieke belangen.
  • Adviezen op het gebied van invasieve exotische organismen.
  • Risicobeoordelingen voor de overige directies van de NVWA.
  • Overzichtsrapportages over risico’s op het gebied van dierenwelzijn en gewasbeschermingsmiddelen.
  • Uitvoering van toekomstverkenningen en trendonderzoek op het gebied van de publieke belangen.

BuRO zet data science in om de werkzaamheden van de overige directies van de NVWA te ondersteunen en introduceert daarbij innovaties om het werk verder te verbeteren. BuRO werkt intensief samen met de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (European Food Safety Authority, EFSA), met name op het gebied van de implementatie van de Transparantieverordening in Europa, risicocommunicatie, dierenwelzijn en data science.