Natuur en Milieu
De NVWA zet zich in voor een gezonde leefomgeving voor mens, dier en natuur. We dragen bij aan de instandhouding van de inheemse biodiversiteit en duurzame toepassingen, bijvoorbeeld in de landbouw en visserij. We richten ons op verbetering van de bodem- en waterkwaliteit en beperking van milieuschade, door onjuist gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te minimaliseren.
We zien toe op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van natuur en milieu. We doen dit naar de letter én de geest van de wet. Ons toezicht is risicogericht en kennisgedreven. Binnen het publieke belang Natuur en milieu is duurzaamheid een belangrijk speerpunt.
Focus toezicht in 2025
We richten ons toezicht op:
- Het instandhouden van de inheemse biodiversiteit en duurzaam beheerde visbestanden.
- Het tegengaan van ontbossing en van de introductie en verspreiding van invasieve exoten.
- Verbetering van de bodem- en waterkwaliteit door het bevorderen van een zo duurzaam mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en door toezicht te houden op de productie, het transport, de handel en het gebruik van meststoffen.
- Vermindering van de blootstellingsrisico’s voor mensen, dieren en het milieu, als gevolg van de illegale handel in en onjuist en niet-toegestaan gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
- Het bevorderen van een duurzame en toekomstbestendige landbouw die bijdraagt aan voedselzekerheid, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving, door toezicht en ondersteuning binnen het kader van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
Vanuit ieders verantwoordelijkheid, werken we nationaal en internationaal samen met andere partijen zoals andere toezichthouders, aan gezamenlijke ambities en doelen. We dragen actief bij aan nationale en Europese beleidsvorming, vanuit onze kennis en integrale blik.
Risico's
We zien de volgende risico's op het gebied van natuur en milieu:
- Internationalisering van voedsel- en productieketens leidt tot nieuwe fraude- en toezichtsrisico's, zoals het moeilijker kunnen traceren van de herkomst en naleving van regelgeving. Dit speelt vooral rond mest, producten die bijdragen aan ontbossing en gewasbeschermingsmiddelen waardoor ecologische schade kan ontstaan.
- Wereldwijde handel in dieren, vectoren en planten, kan leiden tot stroperij, de introductie van zoönosen en invasieve exoten en aantasting van dierenwelzijn en de volksgezondheid.
- De permanente vestiging van invasieve, exotische dieren en planten levert een gevaar op voor de Nederlandse biodiversiteit en kan leiden tot economische schade.
- De afbouw van derogatie (het verminderen van de tijdelijke vrijstellingen voor het gebruik van dierlijke mest) kan leiden tot verhoogde druk op boeren om te voldoen aan strengere regels. Dit kan resulteren in illegaal gebruik van meststoffen of onvoldoende beheer van mest, wat kan bijdragen aan vervuiling van grond- en oppervlaktewater.
- De internationalisering van de handel en de online handel in gewasbeschermingsmiddelen vormen een belangrijk risico voor het toezicht op het gebruik van deze middelen, met mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu.
- Toezicht op visvangstbeperkingen wordt bemoeilijkt door de toenemende complexiteit van de regelgeving, zoals de aanleg van windmolenparken, N-2000-gebieden en Brexit, wat kan leiden tot illegale visserij en onvoldoende controle op quota en vangstlimieten.
- Veranderende visbestanden door klimaatverandering en nieuwe visserijmogelijkheden kunnen leiden tot uitdagingen voor het toezicht op de naleving van visserijregels, zoals onterecht gebruik van nieuwe vangstgebieden of onvoldoende registratie van vangsten.