Diergezondheid
De NVWA houdt toezicht op de gezondheid van productiedieren, gezelschapsdieren en dieren die in het wild leven. Dat doen we bijvoorbeeld door dierziekten en zoönosen (infectieziekten die van dier op mens kunnen overgaan) te monitoren en door slachtdieren te keuren. We zijn verantwoordelijk voor de bestrijding, en het voorkomen van verspreiding, van meldingsplichtige en bestrijdingsplichtige dierziekten. Daarvoor moeten we weten waar dieren zich bevinden. We houden daarom toezicht op de identificatie en registratie van landbouwhuisdieren en honden.
Ook besteden we veel aandacht aan de preventie van dierziekten, onder andere door toezicht op het ontsmetten van veewagens. We geven ook gezondheidsgaranties af voor levende dieren die verhandeld worden. Waarbij we benadrukken dat iedere dierhouder een eigen verantwoordelijkheid heeft voor de gezondheid van zijn dier(en) en voor de naleving van wet- en regelgeving.
Focus toezicht in 2025
Onze speerpunten op het gebied van diergezondheid zijn:
- Preventie en bestrijding van meldingsplichtige en bestrijdingsplichtige dierziekten en de verspreiding daarvan.
- Voorkomen van verspreiding van dierziekten naar mensen (zoönosen).
- Voorkomen dat dieren die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie in de voedselketen terechtkomen.
Uitbraken van besmettelijke dierziekten en zoönosen kunnen naast gevolgen voor de diergezondheid in Nederland ook impact hebben op de voedselveiligheid en de volksgezondheid.
Voor een vroegtijdige signalering van besmettelijke dierziekten en zoönosen doen we risicoanalyses. Hiervoor moeten we onze informatiepositie op orde houden. Dit is belangrijk om garanties te kunnen afgeven over de Nederlandse diergezondheidsstatus bij de verplaatsing van levende dieren naar andere landen. We richten ons ook op externe samenwerking en een goed netwerk met betrokken organisaties. Dit helpt in de monitoring en afhandeling van uitbraken van dierziekten.
De borging van diergezondheid heeft te maken met zeer gedetailleerde EU-regelgeving en met een verplicht aantal controles, zoals die op identificatie en registratie van verschillende (nieuwe) diersoorten. We leveren een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van nationale en internationale wet- en regelgeving op het gebied van diergezondheid, zoönosen en pandemische paraatheid.
De monitoring en bestrijding van dierziekten vergt veel van onze capaciteit. We zetten hier maximaal op in. Denk daarbij aan (uitbraken van) vogelgriep, Q-koorts en blauwtong. De meldingsplichtige besmettelijke dierziekten worden intensief gemonitord om Nederland te vrijwaren van mogelijke introducties.
Risico's
We zien de volgende risico's op het gebied van diergezondheid:
- Onvoldoende capaciteit kan door zeer gedetailleerde EU-regelgeving bij verplichte controles leiden tot infractie. Dat betekent dat we de wetgeving niet (volledig) uitvoeren.
- Onvoldoende capaciteit voor reguliere werkzaamheden omdat de bestrijding van uitbraken van besmettelijke dierziekten en zoönosen veel capaciteit vergt.
- Uitbraken van bekende of nieuwe dierziekten met flinke impact en grote economische en maatschappelijke gevolgen.