Dierenwelzijn
De NVWA streeft naar een samenleving waarin iedereen gemotiveerd is om dieren, waarvoor wij zorgdragen, een dierwaardig bestaan te geven. Dit is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van degene die verantwoordelijk is voor het dier. Bij het toezicht op dierenwelzijn beoordelen we diverse aspecten die bepalend zijn voor het welzijn. Vertrekpunt daarbij is de erkenning van de intrinsieke waarde en de integriteit van het dier. We richten ons op diverse schakels in de keten: de primaire bedrijven, het transport en de slacht. We zien toe op het dierenwelzijn bij instellingen en bedrijven die dierproeven uitvoeren en/of proefdieren fokken. Ook houden we toezicht op het bedrijfsmatig houden van gezelschapsdieren, dieren in dierentuinen en circussen, en wilde dieren.
Ons toezicht omvat veel meer dan inspecties. We geven ook voorlichting en nalevingshulp en werken samen met andere partijen. Zo spelen we een verbindende rol op het gebied van dierenwelzijn. We pakken een signalerende rol als er nieuwe risico's voor dierenwelzijn ontstaan of als risico's onderbelicht blijven en als wetgeving achterblijft.
Dierwaardig omgaan met dieren bekijken we in brede zin; we kijken ook naar huisvesting, verzorging, vervoer en het verzamelen en doden van dieren. We focussen ons toezicht daar waar we de grootste risico's verwachten en waar we de meeste impact kunnen hebben. We hebben oog voor kleinere diergroepen en nichemarkten. Bij misstanden grijpen we daadkrachtig in.
Focus toezicht in 2025
We houden impactvol en onafhankelijk toezicht op het dierwaardig omgaan met dieren. Dat betekent dat ons toezicht gericht is op:
- De borging van het welzijn van landbouwhuisdieren door houders op primaire bedrijven, bij transport en tijdens het doden bij het slachten.
- De borging van het welzijn van bedrijfsmatig gehouden gezelschapsdieren, dierentuin- en circusdieren, proefdieren en wilde dieren.
In ons toezicht kiezen we voor een kennisgedreven en risicogerichte aanpak, zodat we vooral daar toezicht houden waar het echt nodig is. Ons uitgangspunt hierbij is dat de verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn primair ligt bij de dierhouder. Voor het welzijn van de dieren is het cruciaal dat mensen die dieren houden of ermee omgaan, goed opgeleid zijn en zich bewust zijn van hoe menselijk handelen het dierenwelzijn kan beïnvloeden. Hiervoor versterken we onze informatiepositie en werken we intensief samen met andere partijen. We leveren een proactieve bijdrage bij de ontwikkeling en totstandkoming van beleid en wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn.
Risico's
We zien de volgende risico's op het gebied van dierenwelzijn:
- Onvoldoende kennis en vakmanschap bij houders van dieren, ontoereikende huisvesting en onzorgvuldig handelen bij het hanteren, laden, vervoeren en doden van dieren zijn risico's, die het welzijn van dieren kunnen schaden.
- Het vangen, vervoeren en houden van wilde dieren vormen risico's die het welzijn en de gezondheid van deze dieren kunnen schaden.
- Handel in dieren kan risico's voor dierenwelzijn en -gezondheid met zich meebrengen.
- Veehouders staan voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn en diergezondheid. Onzekerheid over toekomstperspectief kan risico's voor het welzijn van de dieren veroorzaken.
- Het wettelijke kader voor het afgeven van ontheffingen en gelijkstellingen voor de gereglementeerde beroepen dierproeven (proefdierverzorger, biotechnicus en onderzoeker) is alleen op hoofdlijnen ingevuld. Daarom bestaat er ruimte voor interpretatie en zijn niet alle regels duidelijk. Hierdoor verloopt de afgifte van ontheffingen en gelijkstellingen moeizaam en bestaat de kans dat het dierenwelzijn in het gedrang komt.
- Nieuwe regelgeving die in het kader van dierenwelzijn in werking treedt, en die als onvoldoende handhaafbaar en uitvoerbaar wordt beschouwd, brengt het risico met zich mee dat toezicht op dierenwelzijn ernstig wordt bemoeilijkt of zelfs onmogelijk is.