Laboratoria

Voor het borgen van  voedsel-en productveiligheid, diergezondheid en plantgezondheid en het beschermen van natuur en milieu maakt de NVWA gebruik van laboratoria op verschillende locaties in Nederland. Deze laboratoria helpen ons om onze kennispositie op de publieke belangen te versterken. De Official Control Regulation (OCR) en de specifieke wetgeving zoals Plant Health Regulation (PHR) hebben aanvullende eisen gesteld aan de werkzaamheden van de NVWA-laboratoria.

Het komende jaar zetten de NVWA laboratoria in op verbetering van de IT-systemen. De 1e fase van de implementatie van het nieuwe Laboratorium Informatie Management Systeem (LIMS) bij het Nederlands Instituut voor Vectoren, Invasieve Planten en Plantgezondheid (NIVIP) wordt afgerond, waarna afscheid wordt genomen van het oude systeem. Ook wordt gewerkt aan een automatiseringsslag bij de monstername waardoor de datakwaliteit van de monstergegevens verder omhoog gaat. Daarnaast wordt voor de verwerking van de grote hoeveelheid data verder ingezet op big data technologie.

De 2 laboratoria Productveiligheid (het laboratorium Fysisch-mechanische & elektrotechnische productveiligheid (lab FME) in Zwijndrecht en het laboratorium Chemische & microbiologische productveiligheid (lab CMO) in Groningen) hebben het afgelopen jaar veel aandacht besteedt aan het inwerken en opleiden van nieuw personeel, naast de diverse projecten die zijn uitgevoerd. In 2024 gaan we verder met het opleiden en bijscholen van personeel en het uitvoeren van diverse risicogerichte projecten en productkennisonderzoeken. Beide laboratoria gaan ook verder met de ontwikkeling tot kennislaboratorium op het terrein van de producten binnen het publieke belang Productveiligheid. Het fysisch-mechanisch en elektrotechnisch lab richt zich op het weer opstarten van onderzoek naar lithium-ion accu’s, gastoestellen en machines, en wil in 2024 het vakgebied Elektronica weer volledig inzetbaar hebben. Het chemisch-microbiologisch lab gaat verder met het opbouwen van het Nationaal Referentielaboratorium (NRL) op het terrein van food contact materials en het borgen van kennis op de diverse vakgebieden.

Het Wageningen Food Safety Research (WFSR) ondersteunt de NVWA op het gebied van chemische en microbiologische voedselveiligheid. WFSR is, in het kader van de controleverordening (OCR), Officieel Laboratorium (OL) voor de NVWA en het Nationaal Referentielaboratorium (NRL). De NVWA verleent subsidie aan WFSR voor ondersteuning vanuit het programma Wettelijke onderzoekstaken voedselveiligheid handhaving. Hierbij gaat het om monsteranalyses en onderhoud en accreditatie van analysemethodes. De werkzaamheden van dit programma dragen bij aan de verschillende domeinen onder andere binnen de publieke belangen Voedselveiligheid en Natuur en milieu.