Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD)

Met de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) heeft de NVWA een eigen bijzondere opsporingsdienst in huis. Deze richt zich op de aanpak van fraude, en heeft bijzondere bevoegdheden om crimineel gedrag dat de publieke belangen waar de NVWA op toeziet schaadt, op te sporen. De aandacht voor fraude neemt nationaal en internationaal toe. Ook in 2024 blijft de vraag naar opsporing van fraude actueel. Denk aan incidenten in de voedselketen (en daarmee samenhangend dierenwelzijn), aan ongevallen met consumentenproducten en attractie- en speeltoestellen, en aan de aanpak van milieucriminaliteit.

De IOD werkt in 2024 aan het opleveren van de volgende producten:

Opsporingsonderzoeken

17 tot 23 opsporingsonderzoeken zijn bij het Functioneel Parket / Europees Openbaar Ministerie ingediend voor vervolging.

Bestuurlijke signaleringen

Met circa 6 bestuurlijke signaleringen worden frauderisico’s en oorzaken van fraude in beeld gebracht en geagendeerd om samen met beleidsmakers, toezichts- en opsporingspartners fraude te beperken of te voorkomen.

Strategische fraude-analyses

De circa 6 strategische analyses dragen bij aan vergroten van inzicht en kennis voor risicogericht handhaven.

Leveren van bijstand conform (internationale) afspraken

De bijzondere opsporingsdiensten, politie, marechaussee, rijksrecherche en het Openbaar Ministerie werken samen met de internationale partners aan de aanpak van fraude. Rechtshulpverzoeken/Europese opsporingsbevelen worden uitgevoerd en aan de boa’s wordt via het Fraude Expertise Knooppunt (FEK) ondersteuning verleend. De samenwerking en het leveren van bijstand aan (internationale) overheidsdiensten en rechtsorganen is erop gericht om (internationale) criminaliteit effectiever aan te pakken en te voorkomen. Zo draagt de IOD ook bij aan verschillende opsporingsonderzoeken die door de politie, en de opsporingsdiensten van de Inspectie voor Infrastructuur, Leefomgeving en Transport (ILT/-IOD, de Belastingdienst (FIOD) en de Arbeidsinspectie (NLA/IOD) worden uitgevoerd.

Resultaat om het wederrechtelijk verkregen vermogen af te pakken

Doelstelling inbeslagname 2019-2023: 6,1 miljoen euro per jaar;
resultaat 2022: circa € 807.000 conservatoir beslag gelegd.
Doelstelling incasso 2019-2023: 1,6 miljoen euro per jaar;
resultaat 2022: ruim € 80 miljoen wederrechtelijk verkregen vermogen berekend.