Natuur en milieu in 2024

De NVWA ziet toe op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van natuur en milieu. We doen dit naar de letter én de geest van de wet. Binnen het publieke belang Natuur en milieu is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. We zien onder andere toe op duurzame toepassingen in de landhouw en visserij én op duurzaam verkrijgen van grondstoffen, zoals hout. Vanuit ieders verantwoordelijkheid werken we (inter)nationaal samen met medeoverheden, sectorpartijen en maatschappelijke organisaties aan gezamenlijke ambities en doelen.

Ontwikkelingen zoals internationalisering van voedsel- en productieketens, transities in de landbouw, en verduurzaming leiden tot nieuwe risico’s; nieuwe fraude- en toezichtrisico's, vooral bij mest, vis, fout hout, en wilde vogels en gewassen. Internationale handel in dieren en planten (en producten hiervan) kan leiden tot stroperij, insleep van zoönosen en aantasting van dierenwelzijn. In 2024 zijn internationale samenwerking en een stevige aanpak van milieufraude daarom belangrijke speerpunten.

Binnen het domein Natuur werken we verder aan het versterken van onze informatiepositie en de effectiviteit van onze inzet door meer datagestuurd te gaan werken. Daarnaast werken we samen met VWS en het RIVM aan een transitieplan voor de exotische muggenbestrijding en -monitoring. Ook kijken we hoe we stakeholders kunnen betrekken bij het realiseren van de doelen van het toezicht en zetten we nog meer in op specifieke communicatie.

In 2024 zien we toe op 'mestderogatie' (het met EU-toestemming afwijken van een algemeen vastgestelde norm voor het gebruiken en uitrijden van mest. Dit is mogelijk tot in 2025. Het systeem van rVDM (real-time Vervoersbewijs dierlijke mest) is gericht op het verhogen van de naleving en verminderen van de fraude. Aan de hand van de data (van de gedigitaliseerde vervoersdocumenten) gaat de NVWA risicogericht aan de voorkant van het transportproces inspecties uitvoeren.

De middelen uit het coalitieakkoord zijn ingezet in structurele versterking van onze kennis op alle domeinen binnen het publieke belang Natuur en milieu en in innovaties in ons toezicht.

Binnen het domein Gewasbescherming zijn deze middelen ingezet voor de versterking van de reguliere en efficiëntere inzet, onder andere door samenwerking met andere toezichthouders en innovatieve inspectietechnieken om de naleving bij handel in en juist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden te verhogen.

Binnen het domein Vis duurzaamheid zetten we in 2024 in op een verbetering van uitwisseling van inspectieresultaten met onze collegatoezichthouders in andere EU-lidstaten door de verdere uitrol van het elektronische inspectie rapport. Ook worden in toenemende mate bestuurlijke boetes opgelegd worden zodra dat mogelijk wordt op basis van de Visserijwet. Daarnaast passen wij onze toezichthoudende activiteiten aan aan de herziene voorschriften uit controle verordening, op basis van de wijziging van Vo 1224/2009/EU die begin 2024 van kracht wordt, en zetten wij ons actief in bij de verdere uitwerking van die voorschriften.