Diergezondheid in 2023
Onze speerpunten op het gebied van diergezondheid zijn het voorkomen en bestrijden van dierziekten, het voorkomen van verspreiding naar mensen (zoönosen) en het voorkomen dat dieren die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie in de voedselketen terechtkomen. Uitbraken van besmettelijke dierziekten en zoönosen kunnen gevolgen hebben voor economie, maatschappij en volksgezondheid. Niet alleen de coronacrisis heeft dat duidelijk gemaakt, maar ook het feit dat er gedurende het hele jaar 2022 uitbraken zijn geweest van vogelgriep (Aviaire Influenza). Daarom heeft het Kabinet het Nationaal actieplan versterken zoönosebeleid gelanceerd en is er intensivering van Pandemic Preparedness. Dit leidt tot het uitbreiden van de werkzaamheden op het gebied van preventie, monitoring en bestrijding van dierziekten en van nieuwe opkomende dierziekten. Hier komen ook nieuwe taken uit voort voor de NVWA in 2023, zoals intensiever toezicht op reptielenbeurzen.
De bestrijding van dierziekten vergt veel van onze capaciteit. Zo is vogelgriep van een seizoens-fenomeen veranderd in een ziekte die zich het hele jaar kan voordoen. In het Jaarplan 2023 hebben we hier dan ook meer permanente capaciteit voor gepland. Daarnaast zetten we extra capaciteit in op het verificatieonderzoek naar zoönotische salmonella en de bestrijding van Afrikaanse varkenspest. Verder breiden we de controle op levende producten (sperma, eicellen en embryo’s), die in 2022 is uitgevoerd bij erkende bedrijven, in 2023 uit naar geregistreerde bedrijven die levende producten winnen, verwerken, produceren en/of opslaan.
De borging van diergezondheid heeft te maken met zeer gedetailleerde EU-regelgeving en met een verplicht aantal controles. De extra middelen uit het coalitieakkoord gebruiken we om ervoor ze zorgen dat die minimale aantallen controles ook daadwerkelijk gehaald worden. Daarnaast werken we aan een verschuiving van incident-gedreven toezicht naar preventief toezicht op dierziekten.
De extra middelen gebruiken we verder om ons reguliere toezicht te versterken en te vernieuwen. Zo lanceren we in 2023 een webapplicatie die het publiek en certificerende dierenartsen snel inzicht geeft in de dierziektestatus van Nederland. Ook onderzoeken we hoe we het toezicht op het reinigen en ontsmetten (R&O) van veetransportmiddelen kunnen verbeteren.