Voorwoord

Wij werken voor de samenleving. Dat staat centraal in al ons handelen, in ons denken én doen. En als we dat zo glashard beweren, mag de samenleving ook wat van ons verwachten. Bescherming van de publieke belangen waarvoor we staan. Zichtbaar, meetbaar, merkbaar. Die impact, daar gaat het ons om.

Onze opdracht is groot: we dienen de veiligheid van mens, dier en natuur. In 2023 hebben we – met ons toezicht op bedrijven – op verschillende thema’s een belangrijke bijdrage geleverd.

Altijd in het oog springend zijn de zaken die te maken hebben met het toezicht bij de boer, via het veetransport, tot in het slachthuis. Om het dierenwelzijn te kunnen borgen, zijn we strenger gaan handhaven. Een slachthuis mag na 1 of meerdere schendingen van dierenwelzijn niet meer slachten tot het zelf kan aantonen hoe het lijden van de dieren in de toekomst voorkomen wordt. Samen met de vleessector en de minister van LNV kijken we naar de mogelijkheden om slimmer toezicht te houden. Dat gaat verder dan camera’s ophangen: er is Europese wetgeving nodig die dit ondersteunt. Net als een uitgebreidere bevoegdheid om gegevens op te vragen bij bedrijven en andere overheidsinstanties.

Door de aanpassing van de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing konden we het bedrijf van een fokker, die al geruime tijd bekend stond om zijn slechte omgang met dieren, eindelijk sluiten. Op een heel ander terrein, tabaks- en alcoholontmoediging, zijn we juist volop in gesprek met beleidsmakers en partijen in de samenleving over het optimaal vormgeven van beleid en toezicht bij nieuwe regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van vapes (het ‘smaakjesverbod’).

Het zijn allemaal voorbeelden van ons werk voor, met en in de samenleving. Tegelijkertijd is ook onze interne organisatie volop in beweging. Zo hebben we in 2023 flinke stappen gezet om komend jaar onze nieuwe collega’s te kunnen ontvangen van Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). Ook keken we kritisch naar onze toezichtmethoden: een toezichthouder kan niet overal tegelijkertijd zijn, een bezoek van een inspecteur is niet altijd de beste oplossing. We benutten de mogelijkheden van nieuwe technologie daarbij. Met de extra investeringen die we de afgelopen jaren kregen, onderzoeken we manieren om sneller, slimmer en efficiënter toezicht te houden. Daarnaast hebben we gewerkt aan onze emancipatie als onafhankelijke autoriteit. Een gezamenlijke visie, gedragen door alle collega’s, geeft houvast en richting aan ons werk.

Al deze stappen – klein en groot, binnen en buiten – zetten we samen, met meer dan 3500 collega’s en partners in de samenleving. Ik ben trots op de deskundigheid die we in huis hebben, waarmee we niet alleen het toezicht doorontwikkelen, maar ook het werk organiseren en op andere terreinen innoveren. Door open te staan voor mensen met verschillende achtergronden, talenten en perspectieven, maken we van de NVWA een diverse, inclusieve organisatie, met oren en ogen in alle hoeken van de samenleving.

Op deze manier werken we aan een overheid die weet wat er speelt, die te vertrouwen en duidelijk is. Een toezichthouder die de brug slaat tussen uitvoerbaar beleid en de praktijk waar ondernemers en burgers mee te maken hebben. Dat is werken voor de samenleving. En dat doen we elk jaar weer een stukje beter dan het jaar ervoor. Maar oordeelt u vooral zelf: in ons Jaarbeeld 2023 en de Stand van het Toezicht 2023.

Ik wens u veel plezier met lezen.

Gerard Bakker, inspecteur-generaal NVWA