Tabaks- en alcoholontmoediging in 2023

Binnen het publiek belang Tabaks- en alcoholontmoediging dragen we bij aan het Nationaal Preventieakkoord. Het toezicht binnen het experiment Gesloten coffeeshopketens valt ook onder dit publieke belang.

Nieuw was vanaf juli 2023 het verbod op online verkoop van rookwaren. We hebben hier in de 2e helft van 2023 dan ook toezicht op gehouden. Ook troffen we in 2023 voorbereidingen om vanaf 1 januari 2024 te kunnen handhaven op het verbod voor vapes met zoete smaakjes.

Wij delen de zorgen die er zijn over het gebruik van tabak en vapes onder jongeren en blijven daarop toezien. Daarbij geldt dat handhaving niet de enige oplossing is om het gebruik van tabak en vapes onder jongeren terug te dringen. Er moet ook ingezet worden op andere maatregelen zoals preventie en voorlichting. Daarbij is ook van belang dat winkeliers, gebruikers en hun omgeving - zoals ouders en scholen - zich bewust zijn van de gevaren van het gebruik van dit soort producten, en daarnaar handelen. Hiertoe treden we dan ook in overleg met onder meer het ministerie van VWS, het Trimbos-instituut, het RIVM en gezondheidsfondsen.

In 2023 is 2% van onze capaciteit besteed aan tabaks- en alcoholontmoediging. Deze is volledig gefinancierd door het ministerie van VWS.

Jaarplanresultaten

In ons jaarplan voor 2023 zijn resultaten geformuleerd. Hieronder staat per resultaat in hoeverre we die in 2023 hebben behaald.

Inspecties Tabaks- en alcoholontmoediging

We voerden in 2023 6.371 inspecties uit op het gebied van tabaks- en alcoholontmoediging bij 4.203 unieke bedrijven waarbij we bij 1.732 bedrijven een maatregel opgelegd hebben.

publiek belang aantal inspecties 2022 aantal inspecties 2023
Voedselveiligheid* 34.171 33.657
Productveiligheid 3.158 3.221
Tabaks- en alcoholontmoediging 6.792 6.371
Diergezondheid** 3.477 4.130
Dierenwelzijn** 4.324 3.843
Plantgezondheid 3.670 4.132
Natuur en milieu 9.659 8.548

*exclusief het toezicht op het slachtproces in slachthuizen
**exclusief het toezicht op slachthuizen en het toezicht tijdens certificering voorafgaand aan de verplaatsing van dieren naar het buitenland

Tabaks- en alcoholontmoediging in de (sociale) media

In 2023 zijn een aantal wetten gewijzigd. Op 1 juli ging het verbod voor de verkoop van tabak en vapes op afstand in. We publiceerden het veel gelezen bericht NVWA handhaaft verbod smaakjes en verkoop op afstand voor tabak en vapes om hiervoor aandacht te vragen. Ook publiceerden we een uitlegvideo over vapen, en een podcast (‘De inspecteur’) over het toezicht op het rookverbod. Deze podcast is te beluisteren via Spotify.

Renée Meex – Inspecteur NVWA:
De NVWA controleert of winkeliers geen rookwaren verkopen aan personen onder de 18 jaar. Dit doen we door het inzetten van testkopers.

Rookwinkel-uitbater:
Het mag niet, ik mag jou geen tabak verkopen, je bent nog geen 18 jaar.

Renée Meex – Inspecteur NVWA:
Daarnaast controleert de NVWA of alle rookwaren voldoen aan de eisen. Denk aan een vape uit bijvoorbeeld China. Deze is lang niet altijd bestemd voor de Europese markt en kan teveel nicotine bevatten. Het verkopen van rookwaren die niet voldoen aan de Nederlandse wet is strafbaar en je kunt er een boete voor krijgen. Daarnaast kunnen wij deze producten uit de handel halen.

Presentatrice:
Er mag nergens reclame gemaakt worden voor vapen en roken. Niet bij de bushalte, niet op TV en niet op social media zoals Instagram of TikTok. Het is dus ook niet toegestaan om als influencer een e-sigaret te promoten voor een bedrijf. Maak je wel dat soort reclame, dan kan je een boete van de NVWA verwachten. Het reclameverbod en het rookverbod op schoolpleinen bestaan al wat langer en daar zijn nu twee nieuwe verboden bijgekomen. 1: de regering wil dat je op minder plekken rookwaren kan kopen. Daarom is het vanaf 1 juli 2023 verboden om tabak en e-sigaretten online te verkopen. Ook de verkoop via social media is dan niet meer toegestaan. 2: watermelon, cherry cola, of apple-ice. Al deze smaakjes verhullen de bittere nicotinesmaak. Vanaf 1 januari 2024 is er een smaakjesverbod en mogen vapes in Nederland alleen nog maar een tabaksmaak hebben.

Renée Meex – Inspecteur NVWA:
Al die fruitsmaken die klinken gezond, maar het zijn eigenlijk chemische mengsels en er komt geen vitamine aan te pas. Sterker nog, die mogen niet eens toegevoegd worden.

Presentatrice:
Wil je meer weten over deze regels of zie je dat een webshop of een andere ondernemer zich niet aan één van deze regels houdt? Ga dan naar onze website. www.nvwa.nl/vapen.

Logo Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verschijnt in beeld.

Beeldtekst: www.nvwa.nl/vapen.

*Muziek speelt en fadet uit*