Diergezondheid in 2023

Binnen het publiek belang Diergezondheid is ons toezicht gericht op het voorkomen en verspreiden van dierziekten en zoönosen. In 2022 lanceerde het kabinet een Nationaal Actieplan versterken zoönosenbeleid. Dat is gericht op het versterken van het zoönosebeleid, waaraan de NVWA meewerkt. In 2023 heeft dit geleid tot uitbreiding van ons werk op het gebied van preventie, monitoring en bestrijding van (nieuwe) dierziekten.

De extra middelen uit het regeerakkoord gebruiken we om ons reguliere toezicht verder te versterken en te vernieuwen. Zo ontwikkelden we in 2023 een meldwijzer voor dierziekten: een webapplicatie waarmee dierhouders, dierenartsen en laboratoria per diersoort of dierziekte kunnen zien óf en waar deze ziekte gemeld moet worden. Daarnaast maakten we uitbraken van dierziekten inzichtelijk via verschillende kaarten, en verrijkten we meerdere webpagina’s om zo de kennis over zoönosen te vergroten.

Daarnaast lag in 2023 de focus op het reinigen en ontsmetten (R&O) van diertransportmiddelen. In een jaar waarin vogelgriep (HPAI) een jaar rond in Nederland bleef en waarin de dreiging van de Afrikaanse varkenspest (AVP) toenam, hielden we R&O hoog op de agenda. Dat deden we via vakberichten, updates van risicolandenlijsten en geüpdate lijsten met toegelaten ontsmettingsmiddelen. We onderzoeken ook hoe we het toezicht op het reinigen en ontsmetten van diertransportmiddelen verder kunnen verbeteren en we werken aan een verschuiving van incidentgedreven toezicht naar preventief toezicht op dierziekten. In 2023 is het nieuwe specifiek interventiebeleid (SPEC) Diergezondheid gepubliceerd. Na intensieve voorbereiding is dit een mooie uitwerking van ons interventiebeleid. Niet alleen voor de bepalingen van de Diergezondheidsverordening, maar ook in relatie tot de veranderde nationale wetgeving voor diergezondheid.

In 2023 is 9% van onze capaciteit besteed aan diergezondheid. De financiers van dit publieke belang zijn: het ministerie van LNV (60%), derden (38%), overige (1%) en het ministerie van VWS (1%).

Jaarplanresultaten

In ons jaarplan voor 2023 zijn resultaten geformuleerd. Hieronder staat per resultaat in hoeverre we die in 2023 hebben behaald.

Inspecties diergezondheid

In 2023 voerden we op het gebied van diergezondheid 4.130 inspecties uit bij 3.569 unieke bedrijven. Daarvan kregen 1.117 bedrijven een maatregel opgelegd. De stijging van het aantal inspecties ten opzichte van 2022 komt met name door de verhoogde inzet op het behalen van de verplichte aantallen inspecties voor I&R rund en I&R schaap/geit.

publiek belang aantal inspecties 2022 aantal inspecties 2023
Voedselveiligheid* 34.171 33.657
Productveiligheid 3.158 3.221
Tabaks- en alcoholontmoediging 6.792 6.371
Diergezondheid** 3.477 4.130
Dierenwelzijn** 4.324 3.843
Plantgezondheid 3.670 4.132
Natuur en milieu 9.659 8.548

*exclusief het toezicht op het slachtproces in slachthuizen
**exclusief het toezicht op slachthuizen en het toezicht tijdens certificering voorafgaand aan de verplaatsing van dieren naar het buitenland

Diergezondheid in de media

Blauwtong en vogelgriep

In 2023 schonken de media vooral aandacht aan de uitbraak van de dierziekte blauwtong. De laatste keer dat dit virus in Nederland voorkwam was in 2009. We kwamen meermaals in het nieuws vanwege de monitoring van de besmettingen en een onderzoek van het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) naar welke soorten knutten de ziekte verspreiden. Ook was er aandacht voor de uitbraak van vogelgriep op meerdere locaties in Nederland en, als gevolg daarvan, het op- en afschalen van maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Sociale media

Tijdens de blauwtonguitbraak hebben we via sociale media onze achterban geïnformeerd. Zo gaven we informatie over de dierziekte en plaatsten we een animatie over hoe blauwtong zich verspreidde over Nederland.

Ook besteedden we aandacht aan het voorkomen van het meenemen van dierziekten als rabiës (Instagram, Facebook, X) en Afrikaanse varkenspest (Instagram, Facebook, X) naar Nederland als onderdeel van onze campagne ‘Ik ga op reis en neem niet mee’.