Dierenwelzijn in 2023

Voor Dierenwelzijn was 2023 het jaar van opleiden en inwerken van nieuwe collega's voor het ontwikkelen en uitvoeren van toezicht bij primaire bedrijven en gezelschapsdieren. Het was ook een jaar van het opstellen van een aanpak en de implementatie van versterking van onze slagkracht op het publiek belang Dierenwelzijn. Het versterken van onze slagkracht vraagt om reflectie op onze handhavingsaanpak en -cultuur.

We halen daarvoor ideeën op uit onze organisatie. In 2023 lag onze focus ook op vangletsel bij pluimvee; het toewerken naar het diervriendelijker vangen ervan. Per 1 januari 2024 is de norm voor vangletsel verlaagd van 2% naar 1%. Daarom hebben we in 2023 toegewerkt naar handhaving op de 1% norm. In 2023 is prioriteit gegeven aan inspecties van Identificatie & Registratie (I&R). Hierdoor zijn andere projecten uitgesteld of gestopt.

Zoals elk jaar ontvingen we ook in 2023 de meeste meldingen over dierenwelzijn. Een groot deel van onze inspectiecapaciteit is daarom besteed aan de afdoening van deze meldingen. Daarnaast is tijd besteed aan handhavingsverzoeken, herinspecties en terugkerende werkzaamheden zoals controles bij extreme temperaturen en verscherpt toezicht. Bij de communicatie over dierenwelzijn hebben we steeds actief aandacht gevraagd voor de eigen verantwoordelijkheid van dierhouders, zowel bij de beantwoording van Kamer- en persvragen, het publiceren van inspectieresultaten, in gesprek met de sectoren, en op de website en in persberichten.

In 2023 is 9% van onze capaciteit besteed aan dierenwelzijn. De financiers van dit publieke belang zijn LNV (98%) en derden (2%).

De werkzaamheden binnen dit publiek belang worden verdeeld over 2 domeinen.

domein % van het totaal aantal gerealiseerde uren
Dierenwelzijn 95,7%
Dierproeven 4,3%

Jaarplanresultaten

In ons jaarplan voor 2023 zijn resultaten geformuleerd. Hieronder staat per resultaat in hoeverre we die in 2023 hebben behaald.

Overige resultaten

Inspecties dierenwelzijn

In 2023 voerden we 3.843 inspecties dierenwelzijn uit bij 2.488 unieke bedrijven uit. Het betrof primaire bedrijven, bedrijfsmatige houders van gezelschapsdieren en instellingen waar dierproeven worden uitgevoerd. Er waren in het totaal 1.208 uniek geïnspecteerde primaire bedrijven, waarvan 362 bedrijven een maatregel kregen opgelegd. Bij gezelschapsdieren betreft het 149 uniek geïnspecteerde bedrijven. Daarvan kregen 87 bedrijven een maatregel opgelegd. Naast deze 3.843 inspecties houden we bij slachterijen intensief toezicht op dierenwelzijn tijdens het slachtproces en houden we toezicht op dierenwelzijn bij het transport van dieren.

publiek belang aantal inspecties 2022 aantal inspecties 2023
Voedselveiligheid* 34.171 33.657
Productveiligheid 3.158 3.221
Tabaks- en alcoholontmoediging 6.792 6.371
Diergezondheid** 3.477 4.130
Dierenwelzijn** 4.324 3.843
Plantgezondheid 3.670 4.132
Natuur en milieu 9.659 8.548

*exclusief het toezicht op het slachtproces in slachthuizen
**exclusief het toezicht op slachthuizen en het toezicht tijdens certificering voorafgaand aan de verplaatsing van dieren naar het buitenland

Fraudeonderzoek

De NVWA-IOD heeft in 2022 en 2023 meerdere onderzoeken gedaan naar misstanden op het gebied van dierenwelzijn. De misstanden vonden plaats bij slachthuizen, een exportverzamelplaats en een transportonderneming. De misstanden kwamen aan het licht door oplettende NVWA’ers, maar ook door aangiften van dierenbeschermings- en dierenwelzijnsorganisaties als 'Ongehoord', 'House of Animals' en 'Stichting Varkens in Nood'. In de onderzochte gevallen zijn in ieder geval erkenningen (tijdelijk) geschorst, heeft het slachtproces stilgelegen, en is verscherpt toezicht toegepast.

Een slachterij werd na onderzoek voor langere tijd stilgelegd. Daarna is de onderneming eind 2023 verkocht aan een internationaal producent van veevoeders. Deze handelt in kalfsvlees en heeft nu de productie van fokken, productie van diervoeder, afvalverwerking en slachterij in één hand. We zien een trend waarbij de hele keten onder één eigenaar komt. Dat biedt nieuwe en meer fraudemogelijkheden. Dit speelt ook in andere sectoren dan de vleessector.

Dierenwelzijn in de (sociale) media

Dierenwelzijn is een onderwerp dat volop in de belangstelling staat. In 2023 hebben we met regelmaat stevig opgetreden tegen misstanden en hierover berichten gepubliceerd die zowel op onze site als in landelijke media een groot bereik hadden.

Omdat we op sociale media regelmatig de vraag krijgen waarom een dierenarts in een slachthuis werkt, namen een podcast op met onze dierenarts Daphné. Ze legt uit hoe zij met haar werk kan bijdragen aan het dierenwelzijn in Nederland. Beluister de podcast ‘De inspecteur’ via Spotify of Apple Podcasts.

Het bericht NVWA neemt meer dan 70 verwaarloosde runderen in bewaring vanwege dierenwelzijn had niet alleen een groot bereik via onze eigen site maar werd met 120.000 impressies het topbericht op X. Ook op Instagram was het bereik hoog met 3.205 impressies.

Met de Brabantse fokker haalden we in 2023 opnieuw het nieuws. Op 25 januari publiceerden we het bericht NVWA neemt opnieuw 435 honden in bewaring bij Brabantse fokker vanwege problemen dierenwelzijn en een video met beelden van de inspectie.

Op 23 mei volgde het bericht NVWA haalt alle honden weg bij Brabantse fokker en publiceerden we een video met beelden van de actie.

Ook het bericht NVWA legt fokker Franse bulldogs boete en dwangsom op kon rekenen op een groot bereik.

In een video legden we uit wat foute fok van katten als de Scottish fold inhoudt. Met de Instagram reel: ‘Kattenliefhebbers opgelet. Wat weet jij van foute fok?’ hadden we een bereik van 4.578.

Dierenwelzijn en wetgeving

Amendement en motie Tweede Kamerlid Vestering (PvdD)

Ontoereikende huisvesting levert onder meer beperkingen op voor het uitvoeren van fysiologische en ethologische behoeften bij dieren. Daarbij ontstaat het (routinematig) uitvoeren van ingrepen om welzijnsaantasting te voorkomen, zoals het onthoornen van kalveren en het couperen van staarten bij biggen. Om tot een dierwaardige(re) veehouderij te komen waarin het uitvoeren van ingrepen niet meer nodig is en dieren in staat zijn hun soorteigen gedrag uit te voeren, is in 2021 Amendement Vestering aangenomen dat in juli 2024 van kracht zal worden. De minister van LNV heeft een nota van wijziging opgesteld waarmee hij een alternatief voor dit amendement wil bieden in de vorm van een Algemene maatregel van bestuur (AMvB) gedragsbehoeften en ingrepen. Hiermee geeft hij aan toe te willen werken naar een stapsgewijze invulling van een dierwaardige veehouderij die bewerkstelligd moet zijn in 2040. Begin 2024 is er gestemd en zijn het voorstel van de minister en het amendement De Groot/Van Campen aangenomen.

Door Vestering (PvdD) is eind 2022 een motie ingediend die de regering verzoekt om uiterlijk eind 2023 de bilaterale afspraken om dieren te exporteren naar niet-EU-landen te beëindigen. De reden is dat het dierenwelzijn tijdens dergelijke langeafstandstransporten onvoldoende is gewaarborgd, zeker voor het deel van het transport dat plaatsvindt buiten het EU-grondgebied. De minister heeft in juni 2023 aan de Kamer gemeld dat 31 december 2023 alle bindende afspraken voor de export van herkauwers en varkens worden beëindigd. Deze exporten zijn vanaf 2024 alleen nog maar mogelijk door middel van verzoekcertificering. Publieke verzoekcertificaten zijn in ontwikkeling met de brancheorganisaties. Daarnaast gelden voor verzoekcertificaten ten behoeve van de exporten van herkauwers en varkens aanvullende regels. Deze worden gepubliceerd in de Staatscourant. Ook heeft de minister toegezegd de komende jaren de effecten van het beëindigen van de bilaterale afspraken te zullen gaan monitoren. Hierbij zal moeten worden gekeken naar het aantal dieren dat wordt geëxporteerd, de frequentie van eventuele incidenten waarbij dierenleed ontstaat en de mogelijke toename van export van levend vee naar andere EU-lidstaten.

Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing

Soms blijken houders om diverse redenen (veelal ook psychosociaal/sociaal-economisch) niet in staat om voldoende zorg voor hun dieren te leveren. Er zijn geen vakbewaamheidseisen voor houders van landbouwhuisdieren in de wetgeving opgenomen. Voor de houders van bedrijfsmatig gehouden gezelschapsdieren is dat wel het geval. In de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing die in 2024 van kracht is gegaan, is de mogelijkheid voor het opleggen van een educatieve maatregel opgenomen. Een houder kan daarmee bijvoorbeeld aangespoord worden tot het volgen van een opleiding. Deze maatregel wordt in 2024 nader uitgewerkt. Het met bestuursrecht opleggen van een (tijdelijk!) houdverbod aan een houder behoort nu ook tot de mogelijkheden. Daarmee kan een houder die onvoldoende vakmanschap toont, ook worden gestopt.