Werken bij de NVWA

De NVWA wil een aantrekkelijke werkgever voor alle generaties zijn. Door de rol die we vervullen, de arbeidsvoorwaarden alsook onze ontwikkel- en loopbaanmogelijkheden. We zijn een integere organisatie waarin waarderen, aanspreken en verantwoorden vanzelfsprekend zijn. Ook zijn we een diverse en inclusieve organisatie met een open cultuur. Individuele bijzonderheden worden gezien en benut.

Aantrekkelijke werkgever

In 2022 zijn meer dan 500 medewerkers geworven. Hiermee is de wervingsdoelstelling voor 2022 van 500 nieuwe medewerkers gerealiseerd. Ondanks de krappe arbeidsmarkt hebben de meeste acties om medewerkers te werven succes gehad. Het gaat dan om onder meer gerichte evenementen, meer content op social media, samenwerking met opleidingen, het direct benaderen van kandidaten op LinkedIn (sourcen), via via werving en meer ondersteuning en inzet van expertise van recruiters.

Het werven van dierenartsen blijft lastig. Ondanks alle inspanningen, is in 2022 de instroom beperkt tot 11. In 2022 is wel een nieuwe groep inspecteurs/medewerkers toezicht geworven, die de dierenartsen kunnen ontlasten bij hun werk. Daarnaast zijn voorbereidingen getroffen voor de werving van EU-dierenartsen en de werving van statushouders met een dierenarts achtergrond.

vacatures 2022 NVWA breed totaal

Uitgezette vacatures

565
Gezochte FTE 817

Vervulde vacatures*

381
Sollicitanten 5.584

* In een aantal gevallen zijn voor 1 vacature (functie) meerdere mensen aangenomen.

Voor het goed laten 'landen' van nieuwe medewerkers in de organisatie is het onboardingsprogramma herzien. Dit programma legt de focus op de eerste 100 dagen van de medewerker. In 2022 hebben 280 nieuwe medewerkers het onboardingsprogramma gevolgd. In het programma zetten we de medewerker centraal en bieden we ruimte om de organisatie beter te leren kennen. We investeren in het bevorderen van de verbinding, samenwerking en sociale cohesie. Zo krijgen nieuwe medewerkers diverse activiteiten aangeboden waaronder een introductie-tweedaagse om kennis te maken met nieuwe collega's en de NVWA als totaal.

Vakmanschap; steeds meer ontwikkelen en flexibel blijven

Het vakbekwaam maken en houden van nieuwe en zittende medewerkers vergt tijd. Het begeleiden van nieuwe medewerkers gebeurt door mentoren die hier speciaal voor zijn opgeleid. Zo wordt gezorgd voor een hoog leerrendement wat goed aansluit bij de praktijk. In 2022 is geïnvesteerd in de kwaliteit van de interne docenten, met onder meer trainingen over vakdidactiek.

De geleerde lessen uit de coronaperiode hebben we in 2022 vastgehouden door het efficiënter en effectiever maken van de leerlijnen voor de medewerkers, met een uniforme aanpak waarin digitaal leren centraal staat. Dit sluit goed aan bij de behoefte van de medewerkers die meer regie willen hebben over de tijd waarin ze leren.

We ontwikkelen ons naar een lerende organisatie waarin een leven lang leren centraal staat. De programma's die in 2021 centraal stonden; leiding geven/leiding ontvangen en het interventiebeleid, zijn in 2022 in de leerlijnen vervlochten. In 2022 waren er 11.000 inschrijvingen van NVWA-medewerkers op leeractiviteiten in het Leerportaal. 216 medewerkers zijn opgeleid tot basis inspecteur, bijzonder opsporingsambtenaar, medewerker toezicht of dierenarts.

De mens centraal; iedereen telt

Hybride werken

Na een lange periode waarin vanwege corona veel vanuit huis is gewerkt, is het hybride werken in 2022 ingeburgerd geraakt. In teams zijn afspraken gemaakt over samenwerken in de nieuwe situatie. Met elkaar zochten we naar een nieuwe balans, met aandacht voor verbinding en betekenisvolle sociale interactie. Het hybride werken legt veel verantwoordelijkheid bij medewerkers om zorg te besteden aan gezonde werkroutines, zoals het tijdig onderbreken van beeldschermwerk en het bespreken van de eigen inzetbaarheid en vitaliteit.

Fysieke en mentale vitaliteit/gezondheid

In voorlichting en communicatie geven we veel aandacht aan zowel fysieke als mentale vitaliteit en gezondheid van nieuwe medewerkers. Met het oog op duurzame inzetbaarheid krijgt het thema 'Gezond en veilig werken' meer gewicht. Zo is in 2022 onder andere een verbeterslag uitgevoerd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren van medewerkers die keuringen verrichten in de slachthuizen.

Sociaal veilig werken

Voor sociaal veilig werken is een digitaal loket ingericht. Hier staat informatie over de NVWA-vertrouwenspersonen. Medewerkers kunnen daar terecht met bijvoorbeeld integriteitsvragen en hulp bij agressie en geweld. We hebben ook een ondernemingsraad en enkele personeels- en sociale netwerken zoals de Personeelsvereniging, JONG NVWA en de Inclusieadviesraad. De laatste is in 2022 opgericht met als doel om de diversiteit en inclusie te bevorderen en hier gevraagd en ongevraagd advies aan het management over te geven.

Veiligheid en agressie

We zien het aantal meldingen over incidenten met agressie toenemen. Inspecteurs lijken tijdens het werk vaker flinke weerstand te ervaren van geïnspecteerden. Hun gezag wordt vaker ter discussie gesteld en soms wordt heftiger gereageerd dan voorheen. Medewerking aan inspecties wordt vaker niet of pas na extra druk (bijvoorbeeld na inroepen ondersteuning van politie) geboden. Daarnaast wordt in een aantal gevallen de legitimiteit van het toezicht bestreden. Ook wordt soms het recht op toegang tot bepaalde ruimtes bestreden. In enkele gevallen is gepoogd druk uit te oefenen op inspecteurs door het eisen van dwangsommen wegens hun optreden. Inspecteurs maken daarnaast vaker melding van situaties waarin geïnspecteerden zeer emotioneel reageren op inspecties.

Aantal meldingen

Aantal meldingen
incidenten agressie202020212022
fysieke agressie71012
persoonlijke bedreiging343045
(non)verbale agressie406773
Brontabel als csv (128 bytes)

Het totaal aantal meldingen in 2022 bedroeg 113. Een melding kan meerdere vormen van agressief gedrag omvatten. 7 keer is aangifte gedaan bij de politie.

Medewerkersonderzoek

In 2022 zijn we gestart met het jaarlijks in kaart brengen van het welzijn van de medewerkers door middel van het medewerkersonderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zijn besproken en opgepakt in de teams. In 2023 wordt een volgend medewerkersonderzoek uitgevoerd.

Integriteit

In 2022 zijn intern 19 integriteitsmeldingen gedaan. Dit is minder dan voorgaande jaren, omdat de gehanteerde definities veranderd zijn. Verder zijn in 2022 18 adviesaanvragen op het terrein van integriteit gedaan. Daarvan hadden 16 betrekking op nevenwerkzaamheden van medewerkers. Voor de behandeling van adviesaanvragen met betrekking tot nevenwerkzaamheden is de Adviescommissie Nevenwerkzaamheden ingesteld. Onder nevenwerkzaamheden worden verstaan alle werkzaamheden die iemand verricht naast de eigen functie en die daarvan losstaan. Ongeacht of hiervoor een vergoeding wordt verkregen, de tijdsinvestering en of de werkzaamheden vaak of incidenteel plaatsvinden.