Voorwoord
In ons werk voor de samenleving hebben wij altijd te maken met dilemma's. Welke keuzes maken we als het gaat om het toezicht op de veiligheid van voedsel- en consumentenproducten, het dierenwelzijn en de bescherming van de natuur? Met welke aanpak worden de maatschappelijke belangen het beste gediend? En waar baseren we deze keuzes op?
Terugkijkend op het jaar 2022, zie ik dat de samenleving steeds meer betrokken is en over onze schouder meekijkt. En dat snap ik: mensen willen ons werk begrijpen en vinden er ook wat van. Dit vraagt dat we ons werk zichtbaar maken en uitleggen. En dat we daadwerkelijk openstaan voor de buitenwereld.
Ik weet dat de samenleving hoge verwachtingen van ons heeft. Ik weet ook welke middelen en mogelijkheden wij als toezichthouder hebben om ons werk goed te kunnen doen. Die 2 werelden wil ik dichter bij elkaar brengen. De extra middelen die we sinds 2022 krijgen, zetten we in om onze organisatie te versterken. Daarmee zijn we er nog niet. We werken aan een beter systeem voor toezicht op de vleessector. En we zoeken steeds meer de samenwerking met beleidsmakers, andere toezichthouders, ngo’s en koplopers in het bedrijfsleven. Daarbij heeft ieder zijn eigen rol en verantwoordelijkheid en slaan we de handen ineen om de samenleving te dienen.
Zo staan wij onder meer voor de uitdagende taak om toezicht te houden op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn, een onderwerp waarover veel te doen is. Ons toezicht ontslaat het bedrijfsleven nooit van de eigen zorgplicht voor dieren. Sterker nog: het is belangrijk dat de sector meer verantwoordelijkheid gaat nemen om overtredingen op het gebied van dierenwelzijn tegen te gaan. Dat gaat verder dan wat direct zichtbaar is binnen de grenzen van het eigen bedrijf; het gaat ook om verantwoordelijkheid nemen in de hele keten.
Wat onacceptabel is en blijft, is dat onze inspecteurs steeds vaker te maken krijgen met agressie. Het aantal incidenten is de laatste 2 jaar bijna verdubbeld. Zowel online als fysiek worden inspecteurs belemmerd in de uitoefening van hun taak. Uiteraard treden wij direct op om de veiligheid van onze mensen te waarborgen. Dat neemt niet weg dat deze ontwikkeling zorgelijk is en ik er alles aan ga doen om dit tij te keren.
De komende tijd blijven we onze organisatie versterken, naleving van wet- en regelgeving stimuleren en grijpen we in waar dat nodig is. Alleen zo zijn we een toezichthouder met een stevige positie, gezag en impact, waar de samenleving op kan rekenen.
Ik wens u veel plezier met het lezen van ons Jaarbeeld 2022.
Gerard Bakker, inspecteur-generaal NVWA