Jaarplanresultaten

In ons jaarplan voor 2022 zijn doelstellingen geformuleerd. Hieronder leest u per doelstelling in hoeverre we die in het afgelopen jaar hebben behaald. Groen staat voor een volledig behaald resultaat en oranje voor een resultaat dat gedeeltelijk is behaald.

Groen bolletje. Dit betekent dat het bedrijf of het merk aan alle eisen voldoet.

Uitbraken en incidenten van quarantaine-organismen zijn aangepakt.

  • We hebben meerdere verdenkingen/vondsten van 14 verschillende quarantaine-organismen succesvol aangepakt.
  • Het quarantaine-organisme Euwallacea fornicatus is uitgeroeid.
  • We hebben veel gedaan aan de bestrijding van het tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). We hebben onderzoek gedaan naar enkele Nederlandse tomatenteeltbedrijven waarvan werd vermoed dat zij opzettelijk planten infecteren met een ‘milde variant’ van ToBRFV. Met deze crossprotectie proberen telers de schade van agressieve virusvarianten te beperken, maar deze methode is niet toegestaan. Tegen de vermoedelijke leverancier van het crossprotectiemiddel loopt daarom een strafrechtelijk onderzoek. We hebben tomatentelers opgeroepen om geen crossprotectie tegen ToBRFV toe te passen.
  • We hebben gewerkt aan het voorkomen van de insleep van plagen via plantgoed en op mogelijke overschrijding van beregeningsverboden in de akkerbouw.
  • Daarnaast hebben we met acties gericht op burgers gewerkt aan meer bewustzijn in de samenleving. We hebben een filmpje gemaakt waarin we waarschuwen geen planten uit het buitenland mee te nemen vanwege het risico op uitbraken van plantenziekten in Nederland, met als voorbeeld Xylella fastidiosa. Dit heeft geleid tot een item in Nieuwsuur.
Groen bolletje. Dit betekent dat het bedrijf of het merk aan alle eisen voldoet.

Er is een substantiële bijdrage geleverd aan het vergroten van het draagvlak voor de handelspositie van Nederland binnen de EU.

  • Nederland oefende invloed uit op EU-regelgeving via vertegenwoordiging in diverse gremia. We speelde in 2022 een actieve rol in de EU, zowel in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) als in werkgroepen van de Europese Raad.
  • De aanpak voor de bestrijding van ToBRFV hebben we binnen de EU en EPPO besproken en we hebben sectororganisaties op de hoogte gebracht. Hiermee droegen we bij aan kennisuitwisseling op (inter)nationaal niveau.
Groen bolletje. Dit betekent dat het bedrijf of het merk aan alle eisen voldoet.

Voor het geborgd afgeven van garanties is het programma Fytobewaking tijdig opgesteld, uitgevoerd en gerapporteerd aan de EU.

Het programma voor het jaar 2022 is volledig uitgevoerd en de rapportages volgen in 2023. Met het vaststellen van de peststatus van Nederland, beschermen we de teelten en groene ruimte van EU-lidstaten tegen nieuwe ziekten en plagen. Hiermee blijft het mogelijk om binnen de EU vrij te handelen en behouden we de natuur en inheemse biodiversiteit.

Oranje bolletje. Dit betekent dat er ernstige tekortkomingen zijn geconstateerd.

De verantwoordelijkheden van de NPPO zijn robuust verankerd in de samenwerking met de keuringsdiensten.

De aansturing van en het toezicht op de taken van de keuringsdiensten is nog niet volledig uitgevoerd. We werken aan een meerjarenovereenkomst met de keuringsdiensten waarin afspraken staan over de fytosanitaire taken van de keuringsdiensten en van de NVWA. Deze nieuwe afspraken moeten leiden tot het beter benutten van de sterkten van de organisaties en betere samenwerking.

Oranje bolletje. Dit betekent dat er ernstige tekortkomingen zijn geconstateerd.

Inhoudelijke aansturing van de keuringsdiensten en Douane is volgens kaderafspraken uitgevoerd.

  • We hebben de achterstand op reguliere aansturingsdossiers beperkt weg kunnen werken en nieuwe aansturingsprojecten niet of nauwelijks op kunnen pakken. Nederland heeft nog niet alle verplichtingen binnen de Controleverordening (OCR) en de Plantgezondheidsverordening (PHR) geïmplementeerd. We hebben het tweedelijns toezicht voorbereid voor 2023.
  • We hebben gewerkt aan het verbeteren van uitvoeringsprotocollen van de keuringsdiensten. Door verbeterde afspraken tussen de keuringsdiensten en de NVWA zijn we in staat om onze rol als bevoegde autoriteit op het gebied van exportcertificering te kunnen vervullen.