Jaarplanresultaten

In ons jaarplan voor 2022 zijn doelstellingen geformuleerd. Hieronder leest u per doelstelling in hoeverre we die in het afgelopen jaar hebben behaald. Groen staat voor een volledig behaald resultaat en oranje voor een resultaat dat gedeeltelijk is behaald.

Oranje bolletje. Dit betekent dat er ernstige tekortkomingen zijn geconstateerd.

De weegprocedures bij het aanlanden van vis zijn aangepast aan de wettelijke voorwaarden die de Europese Commissie daaraan stelt.

De Europese Commissie heeft in 2022 het vernieuwde streekproefplan en het vernieuwde controleplan goedgekeurd. De nieuwe wettelijke voorschriften roepen met name bij visafslag Urk en ook bij NVWA-medewerkers weerstand op. Mede daardoor is het niet is gelukt om in 2022 wetsconform gedrag bij de vissector af te dwingen. In afstemming met het ministerie van LNV, bespreken we de belangrijkste knelpunten in 2023 met de minister.

Oranje bolletje. Dit betekent dat er ernstige tekortkomingen zijn geconstateerd.

De mogelijkheden tot het uitoefenen van toezicht op afstand met behulp van camera's op vissersschepen zijn in kaart gebracht.

Eind 2022 is Europese pilot Remote Electronic Monitoring (REM) onder leiding van het Europees Bureau voor visserijcontrole (EFCA) van start gegaan. Ondanks druk op de vissector is het niet gelukt om in 2022 boomkorvissers te vinden die willen participeren in de pilot. De vissector wil wel een flyshoot-vaartuig en een pelagische diepvriestrawler leveren, maar weigert de deelname van boomkorvissers. Het argument daarbij is dat de aanlandplicht voor de boomkorsector onuitvoerbaar is en dat de sector niet wil bijdragen aan procedures die dat inzichtelijk maken. Eerdere gesprekken hierover met de minister van LNV hebben nog niet geleid tot een oplossing. We bespreken het, in afstemming met het ministerie van LNV, in 2023 opnieuw met de minister.

Groen bolletje. Dit betekent dat het bedrijf of het merk aan alle eisen voldoet.

Monitoring van vectoren waaronder westnijlvirus en bestrijding van exotische muggen is uitgevoerd.

  • We hebben de monitoring van uitheemse muggen en inheemse vectoren, zoals inheemse muggen, knutten en teken, uitgevoerd.
  • Bij bandenbedrijven en in woonwijken hebben we succesvol exotische muggen bestreden.
Oranje bolletje. Dit betekent dat er ernstige tekortkomingen zijn geconstateerd.

De controle op de toenemende hoeveelheid CITES-hout wordt door de NVWA risicogebaseerd uitgevoerd.

We hebben inspecteurs opgeleid om hout macroscopisch te kunnen determineren.

Groen bolletje. Dit betekent dat het bedrijf of het merk aan alle eisen voldoet.

Toezicht op realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen is op basis van nieuwe handhavingsbeleid ingeregeld.

  • Op 1 januari 2023 moest volgens de derogatiebeschikking het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) worden ingevoerd. De ontwikkeling en de bouw van het rVDM in het bestaande e-Certsysteem heeft veel inzet gevraagd en de invoeringsdatum is gehaald.
  • We hebben met een aantal deelnemers praktijktesten uitgevoerd en de verbeterpunten meegenomen bij de invoering van het rVDM.
  • We hebben een Control Room ingericht, die een essentiële rol zal spelen bij de handhaving door onder meer het aanleveren van analyses en inspectiesuggesties.
Oranje bolletje. Dit betekent dat er ernstige tekortkomingen zijn geconstateerd.

De kennispositie ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen van import, handel tot eindgebruiker is versterkt en het toezicht op prioritaire doelgroepen is vernieuwd.

Kennispositie

  • We zijn gestart met een brede aanpak voor de illegale handel. We hebben een kwartiermaker aangesteld om onze informatiepositie te verbeteren en de samenwerking intern en met andere toezichthouders rondom illegale handel te versterken.
  • In de keten van gewasbescherming hebben we bij verpakkers, opslaghouders en producenten de eerste verdiepende inspecties uitgevoerd.
  • We hebben het ministerie van LNV geadviseerd over de nieuwe Verordening duurzaam gebruik, Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie 2030 en de digitale gewasbeschermingsmonitor.
  • We hebben jaarplannen en -resultaten besproken met stakeholders. Met ngo’s hebben we ook gesproken over het opzetten van een klankbordgroep.

Toezicht op prioritaire doelgroepen

  • We zijn gestart met het opstellen van een risicomodel om risicovolle doelgroepen te kunnen voorspellen op basis van data en 'expert judgment'.
  • Bij toepassingsinspecties hebben we drones en een helikopter ingezet. Hierdoor werd duidelijk dat toezicht vanuit de lucht beter zicht geeft op hoe gewasbeschermingsmiddelen worden toepast op percelen die vanaf de weg moeilijk of niet te zien zijn. We hebben nog niet voldoende dronepiloten, dus we gaan extra dronepiloten opleiden.
  • We zijn gestart met 2 pilots stimulerend toezicht, met als doel de intrinsieke motivatie van telers om de wet na te leven te verhogen. In de pilots bespreken we met de teler de mogelijkheden van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) om minder illegaal of onjuist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen te gaan. De eerste ervaringen binnen de pilots zijn positief.