Jaarplanresultaten
In ons jaarplan voor 2022 zijn doelstellingen geformuleerd. Hieronder leest u per doelstelling in hoeverre we die in het afgelopen jaar hebben behaald. Groen staat voor een volledig behaald resultaat en oranje voor een resultaat dat gedeeltelijk is behaald.
Verscherpt toezicht op bedrijven die structureel niet naleven is onverminderd voortgezet.
- De NVWA trad streng op tegen houders van dieren op primaire bedrijven die structureel niet naleefden. In 2022 zijn 35 primaire bedrijven onder verscherpt toezicht gesteld toen de 'entreecontrole' voor verscherpt toezicht niet akkoord was.
- Verscherpt toezicht vond vooral plaats bij bedrijven met runderen, schapen en geiten maar ook bij bedrijven met vleeskuikens en varkens.
- Naast de inspecties werden ook de benodigde procedures en werkvoorschriften doorontwikkeld en waar nodig aangescherpt.
Toezicht op dierenwelzijn bij slachthuizen is versterkt door het structurele gebruik van camera's.
- Het reguliere cameratoezicht op vrijwillige basis is in 2022 voortgezet. Mede door de aandacht vanuit NGO's en volksvertegenwoordiging lijkt de inspanningsbereidheid bij bedrijven (slachthuizen) toe te zijn genomen waardoor de mogelijkheden voor toezicht op dierenwelzijn toenemen. In 2022 is cameratoezicht gebruikt om specifieke welzijnsproblemen op een bedrijf te ontdekken (bijvoorbeeld onjuist opdrijven van dieren in het slachthuis) en op basis daarvan is ingegrepen (onder andere intrekken getuigschrift vakbekwaamheid betrokkenen).
- Mede naar aanleiding van de evaluatie "cameratoezicht dierenwelzijn slachthuizen" van de NVWA, is wetgeving rond cameratoezicht inmiddels in voorbereiding.
Mogelijkheden voor verdere toepassing van innovatieve technieken zijn verder verkend.
In 2022 zijn verschillende trajecten binnen slachthuizen op het gebied van artificiële intelligentie (AI) en "sensing" opgestart, waarbij sensoren (zoals geluidsensoren en warmtecamera's) of computerprogramma's gekoppeld zijn aan CCVV-systemen (camera’s). Het doel is en was om (nog) gerichter opnamen te maken ten behoeve van het toezicht. Deze trajecten waren gericht op zowel dierenwelzijn, diergezondheid als voedselveiligheid en lopen de komende jaren door.
De NVWA heeft haar werkwijze met betrekking tot dierenwelzijnsmeldingen aangepast, dit heeft geleid tot doelmatiger toezicht.
- Voor de afhandeling van nationale dierwelzijnsmeldingen met betrekking tot het primaire veehouderijbedrijf hebben we een nieuwe werkwijze opgesteld en in 2022 in gebruik genomen. Zo kunnen we de meldingen beter beoordelen en effectiever prioriteren.
- De vanuit de Europese Controle Verordening (CoVo) verplichte werkwijze rondom afhandeling van internationale dierwelzijnsmeldingen is vanaf december 2019 binnen de NVWA geïmplementeerd. De nieuwe werkwijze zorgt voor een betere informatievoorziening van en naar het buitenland. Het is nog niet mogelijk aan te geven of het toezicht hierdoor inderdaad doelmatiger wordt, maar terugmelding van bevindingen vanuit het buitenland helpt zeker om een beter beeld te krijgen wat nodig is om dit toezicht effectiever uit te voeren.
Naleefmetingen bij legkippen en kalkoenen zijn uitgevoerd.
Deze naleefmetingen zijn onder druk van andere (onvoorziene) werkzaamheden, onder andere bestrijding Aviaire Influenza, invoer van huisdieren uit Oekraïne en proces van werven en opleiden van nieuwe inspecteurs voor dierenwelzijn, doorgeschoven naar 2023.
De NVWA heeft, binnen de beschikbare capaciteit, proactief bijgedragen aan de verdere invulling van open normen door het ministerie van LNV.
De NVWA heeft, samen met beleid LNV en andere toezichthouders, actief geadviseerd in diverse werkgroepen ten behoeve van verdere invulling van open normen rondom onder ander stalklimaat, watervoorziening en ingrepen. De invulling van deze open normen draagt bij aan een effectieve(re) en efficiënte(re) handhaving van de betreffende wet- en regelgeving en daarmee aan de borging van dierenwelzijn.
Toezicht op geschiktheid van dieren voor transport is uitgevoerd.
- In verband met de inzet op vogelgriep en de inzet in relatie tot de huisdieren die uit Oekraïne zijn meegebracht, kon een aantal projecten niet conform planning worden uitgevoerd.
- In 2022 was sprake van extreme temperaturen en is het hitteprotocol op verschillende momenten in werking getreden. Daarbij is het toezicht op de geschiktheid van dieren voor transport volgens afspraak uitgevoerd, waarbij nauwe afstemming is onderhouden met beleid LNV en sectorpartijen.
- Vanaf april 2022 is voor de beoordeling van transportwaardigheid van varkens voor export door de NVWA gebruik gemaakt van de Europese Richtsnoeren, die criteria bevatten op basis waarvan vastgesteld kan worden of een dier geschikt of ongeschikt is voor het voorgenomen transport en/of eventueel vervoer onder voorwaarden is toegestaan. We hebben hierop ons handhavingsbeleid aangescherpt en dit had effect op de naleving. Het aantal geconstateerde overtredingen van aangevoerde dieren dat niet vervoerd had mogen worden, is gedaald. Ook kregen we in 2022 over varkens geen klachten en meldingen meer vanuit andere lidstaten. In 2023 zijn nog 2 meldingen ontvangen uit het buitenland die betrekking hebben op in totaal 8 varkens.
Binnen het domein Dierproeven is in het kader van taakzuiverheid beoordeeld of en zo ja welke werkzaamheden bij andere organisaties moeten worden belegd.
Samen met de werkgroep jaarregistratie is het jaarregistratieproces verder geharmoniseerd met de Europese registratiesystematiek. Dit is een belangrijke voorwaarde om de discussie over het elders onderbrengen van taken te faciliteren.
Het auditgericht inspecteren bij de instanties voor dierenwelzijn is uitgevoerd en bij projectvergunningen en handelingenwerklocaties dierproeven geïmplementeerd.
In 2022 is een volledige audit uitgevoerd inclusief diverse evaluatiemomenten met de geauditeerden en auditoren. De verbeterpunten zijn opgehaald en verwerkt in de werkinstructies voor 2023. De nieuwe werkinstructies dragen bij aan het functioneren van de zgn. Instanties voor Dierenwelzijn (IvD's), zijn de sleutelspelers in de Nederlandse dierproevensystematiek en daarmee aan het dierenwelzijn van proefdieren.