Onzekerheden en risico's in de uitvoering van ons werk

COVID-19

De coronacrisis had ook in 2021 grote impact op de samenleving en dus ook op het werk van de NVWA. Hierdoor hebben we het afgelopen jaar werkzaamheden soms niet kunnen uitvoeren of andere werkzaamheden uitgevoerd dan oorspronkelijk gepland. Ook ontstonden er nieuwe risico's, bijvoorbeeld door verandering in het koopgedrag van consumenten. Vooral de online verkoop van goederen en voedingsmiddelen nam verder toe.

Disbalans tussen taken en middelen

De verwachtingen vanuit de maatschappij en de politiek over het toezicht van de NVWA zijn hoog. Ons werk raakt de hele samenleving. In de afgelopen jaren is echter steeds zichtbaarder geworden dat die verwachtingen niet altijd in verhouding staan tot de middelen voor en de mogelijkheden van het toezicht. De NVWA heeft daarom gewerkt aan een herbezinning, gericht op een realistische, haalbare en gedragen verbeteraanpak die de organisatie in staat stelt haar maatschappelijke opdracht goed uit te voeren (Kamerbrief herbezinning NVWA en onderzoek taken-middelen).

De verbeteraanpak omvat zowel acties voor het op orde brengen van de basis, als voor het toekomstbestendig maken van de NVWA. Belangrijk onderdeel daarvan is het herstellen van de balans tussen taken en middelen. Het Onderzoek naar de balans tussen de taken en de middelen van de NVWA bevestigt het beeld dat de NVWA onvoldoende in staat is haar maatschappelijke opdracht volledig waar te maken. Het werk van de NVWA is continu in ontwikkeling, waardoor we steeds de afweging moeten maken tussen 'welk risiconiveau is acceptabel voor de samenleving' en 'wat kan er maatschappelijk van ons als toezichthouder verwacht worden'. In 2021 speelde deze disbalans een grote rol in de uitvoering van het toezicht. Eind 2021 werd duidelijk dat het kabinet middelen beschikbaar heeft gesteld in het coalitieakkoord, waarmee in de periode 2022-2028 gewerkt kan worden aan versterking van het toezicht.