NVWA-brede thema's

Opsporing

We hebben met de Inlichtingen-en Opsporingsdienst (IOD) een eigen bijzondere opsporingsdienst in huis. De NVWA-IOD richt zich voornamelijk op complexe keten gerelateerde, georganiseerde en internationaal georiënteerde criminaliteit. Vaak gaat het om vormen van financiële en administratieve fraude met een complexe inhoud en omvang.

In 2021 heeft de NVWA-IOD onder andere onderzoek gedaan naar:

  • Verhandelen van schadelijke kruidenpotjes met losse glasdeeltjes;
  • Een dodelijk ongeval met een opblaasbaar speeltoestel op het water;
  • Illegaal gebruik van diergeneesmiddelen;
  • Mestfraude in samenwerking met de Belgische opsporingsdiensten;
  • De omvang en ecologische effecten van mestfraude;
  • Illegale handel en gebruik in gewasbeschermingsmiddelen.

De resultaten van de twee laatst genoemde onderzoeken zijn gepubliceerd in het Dreigingsbeeld Milieu­criminaliteit 2021.

Ook heeft een analyse van de NVWA-IOD geleid tot een strafrechtelijk onderzoek naar de internationale smokkel van glasaal. Verder zijn er in 2021 een aantal fraudebeelden opgesteld. In december zijn het Fraudebeeld aardappelen en het Fraudebeeld bloembollen afgerond.

Resultaten in cijfers

pictogram vinkje
  • 34 onderzoeken in uitvoering in 2021
  • 15 onderzoeken en 3 financiële rapportages zijn ingeleverd bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Resultaten in bedragen

pictogram stapel munten
  • Ruim 6,7 miljoen conservatoir beslag gelegd in 202
  • Ruim 3 miljoen wederrechtelijk verkregen vermogen berekend in 2021

Subsidieregelingen

Naast het toezicht op de publieke belangen voert de NVWA, in opdracht van RVO ook controles uit op subsidieregelingen. We richten ons daarbij op subsidies ter ondersteuning van een rechtvaardig inkomen voor landbouwers en de ontwikkeling van het Nederlandse platteland; we controleren of die subsidies rechtmatig en doelmatig worden besteed. Daarnaast controleert de NVWA regelingen die geen subsidiegelden omvatten, maar wel een goede marktwerking binnen Europa bevorderen.

De resultaten van ons werk ten opzichte van onze doelstellingen voor 2021 zijn:
- De 1%-controles en de controles ter plaatse zijn tijdig en EU-conform uitgevoerd.

Het steekproefpercentage is bijgesteld naar 0,5% op grond van de vanwege COVID-19 opgestelde derogatieverordening. De NVWA controleert of de subsidie rechtmatig word verstrekt. De controles zijn tijdig uitgevoerd.

- De nacontroles in het kader van het Europees Landbouwgarantiefonds zijn tijdig EU conform uitgevoerd en gerapporteerd aan de EU.

De nacontroles zijn tijdig afgerond en de rapportage is tijdig verstuurd naar de Europese Commissie.

Private Kwaliteitssystemen

De NVWA houdt zoveel mogelijk risicogericht toezicht, dus vooral op plekken waar het risico op overtredingen het grootst is. We beoordelen de risico's binnen de ketens en publieke belangen waarop we toezichthouden daarom systematisch en over langere termijn. Daarbij kijken we ook welke vorm van toezicht het meest effectief is.

In sommige domeinen maken we gebruik van zogenoemde toezichtondersteunende private kwaliteitssystemen (PKS). Voor bedrijven die zijn aangesloten bij geaccepteerde PKS'en kunnen we het toezichtregime versoepelen. In 2021 is het aantal PKS’en waarvan we gebruikmaken gestegen van 21 naar 25. Een aantal concrete resultaten:

  • Bij de domeinen HAP (Horeca, Ambachtelijke Productie en Retail) en IP Food (industriële productie van levensmiddelen) hebben we bij ons risicogerichte toezicht informatie van private controlesystemen gebruikt.
  • Voor de acceptatie van 4 controlesystemen hebben we toetsingstrajecten uitgevoerd: IKB Ei overige schakels, IKB KIP, IKB Varken en GlobalGAP. Behalve GlobalGAP voldoen alle systemen aan de criteria. Ze zijn formeel geaccepteerd en de samenwerking is opgestart. Met GlobalGAP zijn we nog in gesprek over de laatste puntjes om tot acceptatie over te kunnen gaan.
  • Voor de 2 erkende Private Inspectiebureaus (PIB) Speeltoestellen (Repcon en Speelplan) hebben we relatiebeheer en borging en monitoring ingeregeld. Het borgings- en monitoringsproces is gepubliceerd. Ook hebben we met hen een werkafsprakenovereenkomst ondertekend.