Bezwaar maken en herkeuring aanvragen na keuringsbeslissing slachthuis

Bent u het als exploitant van een slachthuis niet eens met een keuringsbeslissing van de NVWA? Dan kunt u bezwaar maken en soms een herkeuring aanvragen. Op deze pagina leest u waartegen u bezwaar kunt maken. Wanneer u een herkeuring aanvraagt, en hoe u dat doet.

Ik ben het niet eens met een keuringsbeslissing

Bekijk wat u kunt doen als u het niet eens bent in de volgende situaties:

Keuringsbeslissing om een dier geen toestemming te geven tot de slacht

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met onze keuringsbeslissing over een dier bij de levende keuring (AM). Als u bezwaar maakt zullen we onze beslissing over het dier niet heroverwegen. U kunt geen herkeuring aanvragen.

Keuringsbeslissing over de geschiktheid van vlees voor menselijke consumptie

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met onze keuringsbeslissing over het vlees. U kunt ook een herkeuring aanvragen als het gaat om vlees of organen van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren.

Verschil tussen herkeuring en bezwaar

Als u bezwaar maakt dan zullen wij onze beslissing over het vlees of de organen niet wijzigen. Een herkeuring kan wel leiden tot een andere keuringsbeslissing.

Bezwaar maken

Bekijk hoe u bezwaar maakt tegen een besluit van de NVWA.

Herkeuring aanvragen

Na een keuringsbeslissing ‘Ongeschikt voor menselijke consumptie’ kunt u een herkeuring aanvragen als het gaat om vlees of organen van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren. Dit kan alleen de exploitant doen van het slachthuis waar de keuringsbeslissing is genomen. Of diens vervanger.

Meld uw voornemen tot aanvragen herkeuring aan de NVWA-dierenarts

Het is belangrijk dat u de dierenarts zo snel mogelijk vertelt dat u een herkeuring wilt aanvragen. Als de milt en nieren namelijk niet meer door natuurlijke hechting met het karkas verbonden zijn, dan moet de NVWA-dierenarts deze veilig stellen. Er mag geen twijfel bestaan welke nieren en milt horen bij het karkas.

Vertel het de dierenarts ook als u gebruik wilt maken van uw recht op contra-expertise. Dat kan alleen wanneer we voor de keuringsbeslissing laboratoriumuitslagen hebben gebruikt. Verderop leest u meer hierover.

Zorg ervoor dat het karkas met alle bijbehorende slachtafvallen bewaard blijven

U bent ervoor verantwoordelijk dat karkas en alle slachtafvallen van de eerste PM-keuring ook bij de herkeuring aanwezig zijn. Als dat niet zo is, dan kunnen we geen herkeuring doen. De herkeuring krijgt dan direct de beslissing ‘ongeschikt voor menselijke consumptie’.

Vraag de herkeuring op tijd aan

U moet de herkeuring aanvragen in Mijn NVWA. Doe de aanvraag binnen 12 uur na afloop van de dag waarop wij de keuringsbeslissing hebben genomen. Als de dag na de keuringsbeslissing op een zondag of erkende feestdag valt, dan gaan deze 12 uur in na de zondag of erkende feestdag.

  1. In Mijn NVWA kiest u voor ‘Aanvragen’
  2. Vervolgens gaat u naar ‘Vraag een veterinaire keuring aan’
  3. En kiest bij type keuring voor ‘Herkeuring’

Planning herkeuring

De herkeuring moet uiterlijk op dag 4 na het slachten plaatsvinden. Plan dat goed. De dag van slachten geldt hierbij als dag 0.

Na 4 dagen kunnen we de afwijkingen aan karkas en slachtafvallen niet meer goed beoordelen. De herkeuring krijgt dan direct de beslissing ‘ongeschikt voor menselijke consumptie’.

Houd hier dus rekening mee bij uw aanvraag.

Kosten herkeuring

Als de herkeuring leidt tot wijziging van de keuringsbeslissing naar ‘geschikt voor menselijke consumptie’ dan hoeft u ons niet te betalen.

Leidt de herkeuring niet tot een andere beslissing? Dan betaalt u ons een herkeuringstarief per dier. Bekijk onze tarieven. Kies het juiste jaartal,  vervolgens ‘overige*’,  en ‘herkeuringstarief per dier’.

Bij herkeuring gebruikmaken van uw recht op contra-expertise

Als we voor de keuringsbeslissing gebruik hebben gemaakt van laboratoriumuitslagen, dan kunt u gebruikmaken van uw recht op contra-expertise. Hiervoor vult onze dierenarts een formulier in en stuurt deze naar het lab. Er zal opnieuw onderzoek uitgevoerd worden op dezelfde stoffen. Er worden geen nieuwe monsters genomen.

Ook bij een afwijkende uitslag blijven de resultaten van het eerste onderzoek rechtsgeldig. De uitslagen van het eerste onderzoek worden gebruikt om te komen tot de keuringsbeslissing van de herkeuring.

Ik ben het niet eens met het besluit op bezwaar of de keuringsbeslissing bij herkeuring

Na uw bezwaar, of de herkeuring ontvangt u van ons een besluit op uw bezwaar, of een keuringsbeslissing van de herkeuring. Als u het hier niet mee eens bent dan kunt u in beroep gaan bij de bestuursrechter.