Regels over claims bij levensmiddelen
Wilt u een gezondheidsclaim of voedingsclaim op of bij uw product zetten? Bijvoorbeeld bij producten die u in een webshop verkoopt? Dat mag alleen als u aan regels voldoet.
Wat zijn de regels?
In ons Handboek Voedings- en gezondheidsclaims leest u aan welke wettelijke verplichtingen u moet voldoen bij het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.
Waar staan de regels in de wet?
De regels over claims staan in Europese wetten. Het doel van de Europese regels is om consumenten te beschermen tegen misleidende claims. En als de regels in alle EU-landen hetzelfde zijn, is het voor bedrijven makkelijker om hun producten te verhandelen.
Bedrijven moeten zich onder andere aan de volgende regels houden:
- In Verordening (EU) nr. 1169/2011 staan voorschriften voor voedselinformatie aan consumenten. Voedings- en gezondheidsclaims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie. In artikel 36, lid 2 Verordening (EU) nr. 1169/2011 staat dat vrijwillige voedselinformatie nooit misleidend, verwarrend of dubbelzinnig mag zijn.
- In Verordening (EG) nr. 1924/2006 zijn de regels over voedings- en gezondheidsclaims uitgewerkt. Deze Verordening wordt ook wel de Claimsverordening genoemd en gaat alleen over voedings- en gezondheidsclaims. Het gaat niet over andere soorten vrijwillige informatie op producten, zoals ‘bevat mango’, ‘zuiver plantaardig’, ‘vegetarisch’ en ‘ambachtelijk’.
Kijk voor de overige wetten in ons Handboek Voedings- en gezondheidsclaims.
Hoe weet ik of mijn claim is toegestaan?
- In het EU Claims Register staat welke voedings- en gezondheidsclaims zijn toegestaan en onder welke voorwaarden. In het EU-Claimsregister staat ook welke claims zijn afgewezen. En welke u nog mag gebruiken totdat de Europese Commissie een besluit heeft genomen over de claim. Dit zijn de zogenaamde 'on-hold'-claims die vooral over kruidensupplementen gaan.
- De Keuringsraad Kennis en Advies Gezondheidsreclame (ook wel: Keuringsraad) heeft een database opgesteld met voorbeelden van toegestane en niet-toegestane voorbeeldbewoordingen van gezondheidsclaims.
Wat zijn de regels voor claims op voeding voor specifieke groepen?
Er gelden speciale regels voor gezondheidsclaims en voedingsclaims op voeding voor specifieke groepen, zoals zuigelingenvoeding of voeding voor specifiek gebruik. Bij bepaalde producten zijn claims helemaal niet toegestaan. Lees meer over claims op voeding voor specifieke groepen.
Hoe houden wij toezicht?
Wij controleren of ondernemers zich aan de regels houden. We treden op als etiketten of websites van levensmiddelen onjuiste of verboden claims bevatten over voeding, gezondheid en medische werking. Als een claim niet aan de eisen voldoet, grijpen we in. Bijvoorbeeld door te eisen dat een website op korte termijn aangepast moet worden, of dat er nieuwe etiketten gemaakt moeten worden.
Lees meer over ons toezicht.
Waar kan ik terecht voor informatie en advies?
Wij geven geen advies. In het Handboek voeding- en gezondheidsclaims vindt u gedetailleerde informatie en tips over correct gebruik van claims. Liever advies op maat? Hiervoor kunt u terecht bij een branchevereniging of bij een gespecialiseerd advies- of advocatenbureau. Bij de Keuringsraad kunt u laten toetsen of uw claim voldoet aan de regels. Ook vindt u hier meer informatie over claims.