Inspectieresultaten claims manukahoning 2024
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2024 onderzoek gedaan naar websites die manukahoning aanbieden. We controleerden of deze websites zich aan de regels voor het gebruik van claims houden.
In het kort: onderzoek bij aanbieders manukahoning
Manukahoning wordt gemaakt van de nectar van de manukastruik, een plant die in Nieuw-Zeeland groeit. Aanbieders prijzen de honing vaak aan als 'superfood' en maken claims over gezondheidsvoordelen.
In 2024 voerden we inspecties uit bij 38 websites die manukahoning aanbieden. Dit deden we naar aanleiding van signalen dat bedrijven steeds vaker niet-toegestane claims bij deze honing gebruiken.
Tijdens onze inspecties controleerden we of bedrijven zich aan de regels voor het gebruik van claims houden. We keken daarbij niet alleen naar claims in de tekst bij het product op de website, maar ook naar blogs, klantreviews, afbeeldingen en video’s. We ontdekten dat meer dan de helft van de onderzochte websites misleidende claims gebruikt.
Inspectieresultaten: 23 van de 38 websites voldeden niet aan de eisen
In juni en juli 2024 onderzochten we 38 websites die manukahoning aan consumenten aanbieden. Daarvan voldeden 23 websites (61%) niet aan de wettelijke eisen voor het gebruik van claims bij levensmiddelen. Deze eisen staan in Verordening (EG) nr. 1924/2006, ook wel de claimsverordening genoemd. De bedrijven gebruikten verboden medische claims of niet-toegestane gezondheidsclaims.
Medische claims
Medische claims zijn altijd verboden bij levensmiddelen zoals honing. Medische claims gaan bijvoorbeeld over het genezen van een ziekte.
We ontdekten dat 15 onderzochte websites verboden medische claims gebruikten, zoals:
- de claim dat manukahoning de MRSA-bacterie kan bestrijden
- de claim dat de honing gebruikt kan worden bij aandoeningen zoals bronchitis en astma
- claims over het voorkomen van of ondersteuning bij de behandeling van kanker
Gezondheidsclaims
Bedrijven mogen alleen een gezondheidsclaim gebruiken als deze is toegestaan door de Europese Unie (EU). Gezondheidsclaims moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn en mogen niet misleidend zijn. Ook kunnen er specifieke voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid voedingsstof die aanwezig moet zijn om de claim te rechtvaardigen.
Voor manukahoning bestaan geen toegestane gezondheidsclaims. Ze mogen dus niet gebruikt worden bij dit product. Op 8 websites kwamen we toch niet-toegestane gezondheidsclaims tegen, zoals:
- 'heeft een unieke antibacteriële werking'
- 'bijzondere antibacteriële eigenschappen'
- 'bevat speciale bio-actieve eigenschappen die vele gezondheidsvoordelen bevatten'
Bekijk het complete overzicht van de onderzochte websites met hun beoordeling op onze website met inspectieresultaten.
Hoe hebben wij gehandhaafd?
Bedrijven die onterechte claims maakten, ontvingen een officiële waarschuwing of kregen een boete. De bedrijven moesten misleidende teksten of andere verboden uitingen op hun website direct aanpassen of verwijderen. Lees meer over ons toezicht en ons interventiebeleid.
Vervolgaanpak
In de komende maanden voeren we herinspecties uit om te controleren of de bedrijven de informatie op hun websites hebben aangepast. Als de overtredingen dan niet zijn opgeheven nemen we zwaardere maatregelen, zoals hogere boetes.
We blijven toezicht houden op verboden medische claims en niet-toegestane gezondheidsclaims bij levensmiddelen. We controleren risicogericht en onderzoeken meldingen van consumenten.