Risico's in de roodvleesketen
In Nederland wordt veel roodvlees geproduceerd en verwerkt. Roodvlees is het vlees van runderen, varkens, schapen en geiten. Bij de productie en verwerking kunnen risico’s voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en diergezondheid ontstaan. Soms worden er zelfs doelbewust risico’s genomen: dan is sprake van fraude. In 2024 verschenen er 2 rapporten over de risico’s in de roodvleesketen.
Rapport over risico’s in de roodvlees- en grofwildketen
Het onafhankelijke bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) bracht de risico’s voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en diergezondheid in kaart. BuRO keek hierbij naar de hele roodvleesketen: van de veehouderij tot en met de handel.
Adviezen om risico’s te verminderen
In Nederland is de voedselveiligheid van roodvlees van hoog niveau. Ook het niveau van diergezondheid is hoog voor de meldings- en bestrijdingsplichtige ziekten. Maar door de intensieve veehouderij zijn er wel risico’s voor dierenwelzijn en de natuur.
BuRO geeft adviezen om de risico’s te verminderen. Deze adviezen zijn gericht aan de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de NVWA.
De NVWA gebruikt deze risicobeoordeling en de adviezen voor de meerjarige, risicogerichte en kennisgedreven toezichtstrategie. Bekijk ook de reactie van de NVWA op de risicobeoordeling van BuRO.
Rapport over fraudevormen in de roodvleesketen
De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) bracht een rapport uit over fraude in de roodvleesketen. Dit rapport is gebaseerd op ruim 10 jaar opsporingsonderzoek. Het geeft een overzicht van de verschillende vormen die de IOD in die 10 jaar is tegengekomen.
Fraudevormen in de hele keten
Het rapport laat zien dat fraude in de hele keten voor kan komen: van de veehouderij tot en met de handel. Door fraude komt de voedselveiligheid in gevaar, en kan ook het dierenwelzijn en de diergezondheid worden geschaad. Daarnaast ondermijnt fraude het vertrouwen van de consument.
Er is vooral een veiligheidsrisico bij het ‘witwassen’ (ook wel: ‘omkatten’) van vlees. Dit is bijvoorbeeld vlees uit illegale slacht. Of het gaat om vlees dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Dit wordt zo bewerkt dat het wel geschikt lijkt voor menselijke consumptie. Bijvoorbeeld door er een andere kwalificatie of identiteit aan te geven.
Een ander voorbeeld van omkatten is het opwaarderen van vlees. Bij die vorm van fraude wordt een laagwaardig product (bijvoorbeeld paardenvlees) opgewaardeerd naar een relatief hoogwaardig product (rundvlees).
Dit soort praktijken leveren de fraudeur grote financiële voordelen op omdat het vaak gaat om grote volumes.
Risico’s verminderen door kennis te vergroten
Met het rapport wil de IOD de kennis over fraude vergroten. Bedrijven kunnen dan maatregelen nemen om fraude te voorkomen, maar ook fraude eerder herkennen. Als bedrijven constateren dat er fraude plaatsvindt, kunnen ze dit melden bij de NVWA.