Fraudebeeld van de visketen
In een fraudebeeld deelt de NVWA de beschikbare kennis over fraude en andere illegale activiteiten. Dit fraudebeeld richt zich op de visserijketen en heeft betrekking op de periode 2017-2020.
Download hier het fraudebeeld visserijketen 2017-2020
Fraude(signalen) met risico’s voor de voedselveiligheid en voor natuur & milieu
In de periode 2017 tot 2021 heeft de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) 66 fraudesignalen geregistreerd over de visserijketen. Deze fraudesignalen hebben geleid tot 34 strafrechtelijke opsporingsonderzoeken naar vermoedelijke fraude. Het gros van deze onderzoeken werden uitgevoerd door BOA’s bij inspectie. Een klein aantal werd in onderzoek genomen door de IOD.
Als gevolg van fraude worden de doelstellingen vanuit de visserijwetgeving voor instandhouding en herstel van de visstand ondermijnd. Fraude leidt ook tot producten waarvan de feiten niet kloppen: inhoud en/of documentatie van het product komen dan niet overeen. Fraude kan hierdoor de traceerbaarheid van de levensmiddelen frustreren waardoor een risico op de voedselveiligheid ontstaat. Traceerbaarheid is een belangrijk onderdeel van het Europese voedselveiligheidssysteem.
Handel in zwarte vis
De NVWA ziet in het bijzonder aanhoudende en terugkerende signalen over vermoedelijke, nauwe samenwerkingsverbanden tussen actoren in de keten die zich bezig houden met de illegale vangst en handel in zwarte vis. Het ontbreken van sociale/zakelijke controle tussen ketenpartners is een van de belangrijke factoren die fraude in de sector lijkt te versterken.
Nieuw impuls integrale aanpak is nodig
De terugkerende fraudesignalen vragen om een nieuwe impuls voor de aanpak van fraude in de visketen. Het is daarbij in de eerste plaats cruciaal dat de sector en ketenpartners zelf barrières opwerpen tegen fraude.
De NVWA wil inzetten op een integrale handhavingsstrategie: een combinatie van bestuurs-, straf- en fiscaalrechtelijke interventies. Gezien het grote financiële gewin is het daarbij relevant om in te zetten op het afpakken van wederrechtelijk verkregen voordeel en (inkomensafhankelijke) boetes. Vanuit de integrale handhavingsstrategie zal daarnaast in samenwerking met overheidspartners moeten worden ingezet op alternatieve interventies zoals bijvoorbeeld het schorsen of intrekken van erkenningen, visvergunningen of keurmerken, (fiscale) naheffingen en het onthouden van subsidies.
Fraude bestrijden: waar doen we het voor?
Met het fraudebeeld wil de NVWA de aanpak van fraude in de visserijketen verder brengen. Zo dragen we niet alleen bij aan de bescherming van de visstanden, biodiversiteit en de voedselveiligheid maar zorgen we er ook voor dat het vertrouwen van zowel producent als consument in een eerlijk economisch speelveld en in eerlijk voedsel niet wordt ondermijnd.
Meld criminaliteit of ernstige fraude
Informatie is essentieel voor het werk van de NVWA(-IOD). Heeft u informatie over (vermoedelijke) criminele activiteiten of ernstige fraude binnen het werkveld van de NVWA? Neem contact op met de NVWA via 0900-03 88. Informatie over ernstige fraude kunt u 24 uur per dag anoniem delen bij ons Team Criminele Inlichtingen (TCI) via 06-13 44 94 77. Het TCI schermt uw identiteit af.
Meer fraudebeelden
De NVWA hecht waarde aan transparantie en deelt daarom haar inzicht en kennis over naleving van wetgeving op het gebied van onder andere voedselveiligheid, productveiligheid, natuur & milieu en dierenwelzijn, diergezondheid met de samenleving. De NVWA-IOD is als opsporingsdienst onderdeel van de toezichthouder. Eerder publiceerde de IOD fraudebeelden over de ketens van zuivel, pluimvee, diervoeder, aardappelen, bloembollen, gewasbeschermingsmiddelen en consumentenproducten.