Inspectieresultaten vervoer van vlees 2023
De NVWA houdt toezicht op het vervoer van vlees. In 2023 voerden we 287 inspecties uit op het vervoer van vlees.
In het kort: controles vanwege risico voor volksgezondheid
Bij het vervoer van vlees kan er een risico voor de volksgezondheid ontstaan. Bijvoorbeeld als onverwerkt vlees te warm wordt vervoerd en het daardoor kan bederven. Daarom zijn er regels voor het vervoer van vlees. De NVWA houdt hier toezicht op.
Onverwerkt vlees is vers of bevroren vlees dat nog geen behandeling heeft ondergaan zoals bijvoorbeeld koken, kruiden, of marineren. Onder onverwerkt vlees vallen ook:
- kippenpoten en varkenskarkassen
- slachtafval voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld orgaanvlees
- grondstoffen voor gesmolten dierlijk vet en kanen
- grondstoffen voor collageen of gelatine, zoals huiden, pezen en beenderen
- vrij wild in de huid of veren, bijvoorbeeld reeën, konijnen, zwijnen en fazanten
Inspecties op het vervoer van onverwerkt vlees voeren we vooral uit via steekproeven langs de weg. Als we hiervoor vervoermiddelen aanhouden, kan het zijn dat we ook andere producten aantreffen. Zoals verwerkt vlees en verse ingevroren vis. We beoordelen dan ook of deze producten volgens de wettelijke eisen worden vervoerd.
In totaal voerden we 287 inspecties uit. Hiervan waren er 194 akkoord en 93 niet akkoord. Bij 128 inspecties ging het om onverwerkt vlees. Hiervan waren er 78 akkoord en 50 niet akkoord. De meeste overtredingen hadden te maken met het niet naleven van de eisen voor hygiëne en temperatuur.
Inspectieresultaten
Inspecties op het vervoer van onverwerkt vlees voeren we meestal uit via steekproeven. Hierbij werken we regelmatig samen met medehandhavers, bijvoorbeeld de Belgische toezichthouder FAVV bij grenscontroles. Daarnaast voeren we inspecties uit naar aanleiding van meldingen of op eigen initiatief van een inspecteur tijdens andere werkzaamheden. Ook controleren we risicogericht in de omgeving van slachthuizen.
De inspecteurs letten vooral op:
- administratie, tracering en etikettering
- hygiëne tijdens het vervoer
- temperatuur van het vervoerde product
- kenmerken voor identificatie
Overtredingen
In 2023 constateerden we overtredingen bij 93 inspecties bij het vervoer van onverwerkt vlees, verwerkt vlees en vis.
Type inspectie | Inspecties niet akkoord |
---|---|
Onverwerkt vlees | 50 |
Verwerkt vlees | 35 |
Vis | 8 |
Totaal | 93 |
De overtredingen hadden betrekking op:
- administratie, tracering en etikettering
Vlees moet traceerbaar zijn. Het moet duidelijk zijn waar het product vandaan komt en waar het naartoe gaat. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als vlees verontreinigd blijkt te zijn en de hele partij uit de winkels gehaald moet worden. Daarom moeten vervoerders van vlees aan verschillende voorschriften voldoen. Op het etiket moet altijd een aanduiding staan waar een product is geproduceerd. - hygiëne tijdens vervoer
Bij het vervoer van vlees worden eisen aan de hygiëne gesteld. De vervoermiddelen moeten schoon zijn. - temperatuur van het vlees
Vlees mag niet te warm vervoerd worden. De voorgeschreven temperatuur verschilt per vleessoort (diersoort). - kenmerken voor identificatie
Op het vlees moet een stempel staan met vereiste gegevens. Zo moet bijvoorbeeld het land van herkomst erop staan. Ook dit is bedoeld om het vlees te kunnen traceren.
Vervoer van onverwerkt vlees
Overtreding | Aantal keer overtreden |
---|---|
Administratie / tracering / etikettering | 12 |
Hygiëne tijdens vervoer | 17 |
Temperatuur vlees | 25 |
Verpakt vlees niet voorzien van identificatiekenmerken | 2 |
Totaal | 56 |
Vervoer van verwerkt vlees
Overtreding | Aantal keer overtreden |
---|---|
Onvoldoende onderhoud vervoermiddel | 1 |
Administratie / tracering / etikettering | 13 |
Hygiëne tijdens vervoer | 13 |
Temperatuur vlees | 11 |
Verpakt vlees niet voorzien van identificatiekenmerken | 1 |
Totaal | 39 |
Vervoer van vis
Overtreding | Aantal keer overtreden |
---|---|
Administratie / tracering / etikettering | 2 |
Hygiëne tijdens vervoer |
2 |
Temperatuur vis | 3 |
Verpakte vis niet voorzien van identificatiekenmerken | 1 |
Totaal | 8 |
Hoe hebben wij gehandhaafd?
Voor de overtredingen hebben wij interventies opgelegd. Soms zagen we tijdens een inspectie meerdere overtredingen. Deze zijn samengevoegd in 1 mondelinge mededeling, officiële waarschuwing of rapport van bevindingen.
Vervoer van onverwerkt vlees
Dit waren de interventies voor overtredingen bij het vervoer van onverwerkt vlees:
- 2 mondelinge mededelingen
- 31 officiële waarschuwingen
- 17 rapporten van bevindingen, op basis hiervan kan een bestuurlijke boete en/of maatregel worden opgelegd
Vervoer van verwerkt vlees
De interventies voor overtredingen bij het vervoer van verwerkt vlees:
- 2 mondelinge mededelingen
- 27 officiële waarschuwingen
- 6 rapporten van bevindingen
Vervoer van vis
Voor overtredingen bij het vervoer van vis hebben wij officiële waarschuwingen gegeven.
Vervolgaanpak: verder met inspecties
Vervoer van onverwerkt vlees bij een te hoge temperatuur was de overtreding die we het vaakst constateerden. Daarnaast zagen we dat de hygiëne van het vervoermiddel soms onvoldoende was. Deze overtredingen kunnen invloed hebben op de voedselveiligheid. Daarom blijven wij ook in 2024 controleren op het vervoer van vlees.