Wetgeving welzijn varkens
Naast welzijnseisen zoals voldoende drinkwater en afleiding gelden er nog speciale regels voor varkenshouders. Bijvoorbeeld voor de stalinrichting en beschikbare ruimte per varken.
Welzijnseisen varkens
Voor varkens gelden specifieke welzijnseisen. Bijvoorbeeld voor de stalinrichting en de beschikbare oppervlakte die de varkens kunnen gebruiken.
Kijk voor Groepshuisvesting zeugen op Controle op een varkenshouderij.
Particulieren
Als u als particulier 1 of een aantal varkens houdt moet u zich houden aan de algemene welzijnseisen uit de Wet dieren en het Besluit houders van dieren.
Meer informatie:
- welzijnseisen voor het bedrijfsmatig houden van varkens (website RVO)
- algemene welzijnseisen voor het houden van dieren (website RVO)
- pagina Dierenwelzijn
- zoogdieren die als huisdier gehouden mogen worden en de welzijnseisen (website RVO)
Wettelijke norm koper in varkensvoer
Voer voor varkens van 12 weken en ouder mag maximaal 25 mg/kg koper bevatten volgens de Wet dieren, hoofdstuk 2 paragraaf 2 en Verordening EG nr. 1831/2003. De expliciete norm staat in Verordening EG nr. 1334/2003 (pagina 4). Een hoger kopergehalte in varkensvoer is toegestaan tot maximaal 3 weken na de oplegdatum van biggen (rond 9e week).
Vervoer levende varkens
Bij het vervoer van levende dieren is van belang:
- het welzijn van de dieren tijdens het transport belangrijk én de
- hygiëne van de veewagen
Zelf doden van varkens
Als professionele varkenshouders mag u onder strenge voorwaarden zelf uw varkens doden.
Kadavers afvoeren
Meld een gestorven varken op de eerstvolgende werkdag na het overlijden bij destructiebedrijf Rendac. Rendac moet het kadaver op de eerstvolgende werkdag na uw melding komen ophalen. U moet de kadavers op een speciaal daarvoor aangewezen plaats aanbieden aan de ophaaldienst van Rendac.
U mag kadavers van varkens tot 200 kilo ook 2 weken gekoeld bewaren bij een temperatuur van maximaal 10 ºC voordat u ze aanbiedt aan Rendac.